4 april 2013

OS X: Snel toegang tot Airplay luidsprekers

AirplayMet de komst van Mountain Lion is Airplay op de Mac een feit. Deze functie kennen we vanuit iOS en vanaf nu is het ook mogelijk om het scherm van je Mac draadloos te weer te geven op je TV met behulp van een Apple TV.

Veel Mac gebruikers zullen blij zijn met deze functie, zo kun je bijvoorbeeld nu webpagina’s, foto’s, films, enzovoorts bekijken op je TV. Airplay is heel eenvoudig te activeren, dit doe je via:  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Beeldschermen ▸ Beeldscherm ▸ Synchrone Airplay-weergave. Kies bij deze optie het gewenste Airplay apparaat.

Wanneer je de optie ‘Toon beschikbaar opties voor synchrone weergave in menubalk’ activeert zal er in de menubalk in Mac OS X het bekende Airplay symbool verschijnen. Wanneer je hierop klikt kun je snel een Airplay starten en een apparaat selecteren.

airplaygeluid

Daarnaast is het mogelijk om Airplay te gebruiken als externe luidspreker. Hierdoor worden alle geluiden die je Mac produceert gestreamed naar het geselecteerde Airplay apparaat. Deze optie kun je activeren via:  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Geluid ▸ Uitvoer. Selecteer vervolgens het airplay apparaat. Uiteraard kun je deze ook snel raadplegen door de option⌥-toets in gedrukt te houden en vervolgens in de menubalk het volume icon te selecteren. Selecteer hier vervolgens het gewenste uitvoerapparaat.

Meer tips over Airplay kun je hier terugvinden.

 • marco

  4 april 2013 om 9:44

  hoi ik heb mountain lion maar geen airplay waar kan ik die vinden

 • leon

  4 april 2013 om 10:45

  Airplay mirroring is afhankelijk van de chipset die in je mac zit, dus is niet alleen afhankelijk van Mountain Lion
  Alleen de nieuwere Mac’s (2012 en later) bieden deze optie.
  Als je een oudere hebt kun je AirParrot proberen (http://www.airparrot.com) daarmee kan het wel. Kennelijk hebben de nieuwere Intel video chips die Airplay mogelijkheid in hardware zitten…

 • GastonM

  4 april 2013 om 19:45

  @leon, het werkt ook voor Macs uit 2011. Oudere Macs ondersteunen het standaard niet.

 • Arnaud van Roon

  4 april 2013 om 23:34

  Klopt niet helemaal heren. AirPlay audio kan sowieso wel. AirPlay video is inderdaad iets anders.

 • Nico

  28 april 2013 om 12:41

  Tot voor kort kon ik met mijn MacBook air synchroon op mijn apple tv, zowel geluid als tv. Helaas lukt dat nu niet meer. Alleen geluid wil nog over maar geen beeld. Raar maar waar. Er worden onder geen apparaten meer gevonden onder systeemvoorkeuren/beeldscherm. Hebben meer mensen daar last van? Is er een recente nieuwe update van mountain lion waardoor dit niet meer lukt?