23 oktober 2011

Printers beheren via CUPS

Iedere Mac is standaard voorzien van CUPS (Common UNIX Printing System) dit is de onderliggende UNIX service die verantwoordelijk is voor de printerfuncties op je Mac. In tegenstelling tot andere services op je Mac kun je CUPS ook beheren via Safari (of een andere webbrowser).

Start Safari en typ de url: http://127.0.0.1:631

Je krijgt direct toegang tot het CUPS controle paneel van je Mac, van waaruit je de printers op je Mac kunt beheren. Wanneer je bijvoorbeeld gaat naar de sectie Printers dan krijg je een overzicht te zien van alle printers die zijn geïnstalleerd op je Mac. Klik op een printernaam om de individuele instellingen van de printer te bekijken. Alle instellingen die je via de grafische interface van Mac OS X kunt instellen vindt je hierin terug, aangevuld met enkele extra opties.

Via de optie Jobs ▸ 'Show completed jobs' kun je een overzicht bekijken van alle print-opdrachten die zijn uitgevoerd vanaf je Mac. Het overzicht bestaat uit een complete logging met de naam van het document, datum, de gebruikte printer en het aantal pagina's dat is geprint.

Via de optie 'Administration' is het ook mogelijk om een RSS feed aan te maken met informatie over de printopdrachten. Klik hiervoor op de knop 'Add RSS subscription', geef de RSS Feed een naam, deze naam mag geen spaties of andere vreemde karakters bevatten. Selecteer de printer-qeues en de events die je wilt weergeven in de RSS Feed. Hierna verschijnt de RSS Feed onderin het scherm, klik op de Feed om deze toe te voegen aan je RSS reader.

De CUPS webpagina kan een heel handig hulpmiddel zijn bij opsporen van printer problemen. Tevens geeft CUPS je toegang tot een aantal extra opties zoals remote beheer en de mogelijkheid om de printopdrachten van andere gebruikers te verwijderen.Reacties


 • Rob Klesman

  23 oktober 2011 om 10:55

  Gebruik USB printer gekoppeld aan een Mac vanaf Windows machines
  CUPS is eveneens interessant in onderstaande set-up. Koppel een USB printer aan een Mac; in mijn geval een Canon MP280 aan een Mac Mini. Deze printer is vanaf de andere Mac’s te gebruiken, so far so good.
  Het printen vanaf Windows PC’s in hetzelfde netwerk naar de gedeelde printer op de Mac is een ander verhaal: uitzoeken welke driver aan de Windows zijde gekozen moet worden is niet makkelijk . Soms is er geen printerdriver beschikbaar of de printerdriver ondersteunt niet alle printerfuncties.
  Nu komt CUPS in beeld, definieer een printer op de Mac met de instelling “Raw” m.a.w. de printerbesturing ligt nu in handen van de Windows machine.
  Installeer de Windows drivers voor de desbetreffende printer op de PC (dit is normaal geen probleem). Gebruik een naam die duidelijk maakt dat het de “raw” printer is, bijv. WinMP280Raw”.
  Vanaf de Windows PC is de “raw” printer te benaderen door middel van http://:631/printers/ en … alle printerfuncties zijn te gebruiken.

  vb: Vanaf Windows machine gebruik http://192.168.0.5:631/printers/WinMP280Raw

 • Quakie

  23 oktober 2011 om 11:59

  Is er ook iets gelijks voor scanners? Aangezien dit onder hetzelfde kopje valt? Sinds 10.7.2 doet mijn scanner van mijn photosmart b110 het niet meer. Webscan wel dus ligt aan lion. Herinstalleren helpt niet.

 • Roppietoo

  23 oktober 2011 om 13:23

  klinkt goed dat Cups, maar elke linkt geeft ‘interne serverfout’. Nog tips?

 • Sebas

  23 oktober 2011 om 15:07

  Wel leuk tool maar wat zijn de administrator name en password er voor ?

 • Berend de Vries

  23 oktober 2011 om 17:13

  Yep. Bij mij (Lion) ook alleen maar internal server errors.

 • Hayo Baan

  23 oktober 2011 om 18:28

  @Roppietoo en Berend: hebben jullie misschien “web sharing” uit staan? Bij mij werkt het namelijk gewoon wel, maar mogelijk dat de web server er voor moet draaien.

  @Sebas: Login en Password zijn die van (één van de) adminstrator(s) van je Mac.

 • Loran

  23 oktober 2011 om 19:04

  Best handig om een keer met mijn docent te zieken :-)
  Op het zelfde netwerk ff IP scan doen en dan heb ik zijn IP en kan ik zo bij zijn printers :-)

  “Goh meneer ik zie net dat u gisteren om 12:40 onze antwoorden heeft uitgeprint”

 • Arend

  23 oktober 2011 om 22:45

  Nou ik doe ff helemaal niks meer met printerprogrammaatjes. Ik ben genaaid bij App Store. Dat ze sommige programma’s toe laten begrijp ik niet. En net probeer ik een kranten programma te downloaden, word ik eruit gegooid. Wel betaald maar niks krijgen. Ik heb het voor vanavond een beetje gehad van dat geldklopperij.. Zitten best leuke programma’s tussen maar sommige die horen niet in de app store thuis. Heb ik het trouwens niet over deze maar PrintDirect. Geef of de volledige versie maar laat niet iemand betalen om alleen regeltjes te printen wat nergens op slaat. Dit zou niet mogen. Voorlopig ben ik even genezen ban App Store.

 • Berend de Vries

  24 oktober 2011 om 9:11

  Ik heb web sharing aangezet maar dat hielp niks. De eerste pagina, zoals afgebeeld, verschijnt maar elke verdere link geeft een internal server error.
  Iemand nog meer ideeën?

Een reactie toevoegen: