23 oktober 2011

iOS: AE/AF-vergendeling in camera app

Op de iPhone heeft de camera een auto focus (AF) en auto exposure (AE) functie. Wanneer je de camera iets beweegt zal hij zich automatisch focussen en de belichting dusdanig aanpassen dat je geen overbelichte foto's of video's krijgt. Het is ook mogelijk om de auto focus te vergrendelen. Dan kan handig zijn bij het filmen van een persoon en wanneer je een onscherpe achtergrond wilt creëren wat een mooi effect geeft.

De functie AE/AF-vergendeling is al sinds iOS 4 aanwezig, maar is zeker nog niet bij iedereen bekend. Door gebruik te maken van de vergrendeling zal je camera niet meer automatisch focussen op objecten, maar alleen op een geselecteerd object en tevens wordt daarop de belichting aangepast.

Het vergrendelen van de focus is heel simpel. Normaal als je met je vinger tapt op het scherm met de camera app zie je vierkantjes verschijnen waarmee je dus kunt focussen.

Om de AE/AF-vergrendeling te activeren hou je je vinger enkele seconde op het scherm. Je ziet een paar keer het vierkantje verschijnen. Na enkele seconde haal je je vinger van het scherm en staat er boven de shutter knop 'AE/AF-vergrendeling'. Nu is de focus vergrendelt en zal deze niet meer automatisch focussen.

Een hele handige functie, soms is het namelijk niet fijn dat je camera opeens gaat focussen wanneer je het niet wilt. Met de vergrendeling kun je dit tegen gaan. De vergrendeling werkt zowel op de foto als de video camera.

Marsel, bedankt voor de tip!Reacties


 • Ruud

  23 oktober 2011 om 14:14

  Inderdaad mooie functie. Jammer dat je niet de Autofocus en Autoexposure apart kunt instellen.
  Dit kan wel in het programma Camera+

 • Si_Beau

  23 oktober 2011 om 19:03

  Zeker een mooie tip! Ik mis big steeds manual focus.. Dmv een schuifbalkje ofzo.. Maar dit is ook erg handig om te weten!

 • Si_Beau

  23 oktober 2011 om 19:07

  Zeker een mooie tip! Ik mis big steeds manual focus.. Dmv een schuifbalkje ofzo.. Maar dit is ook erg handig om Te weten!

  Edit: ik krijg het niet voor elkaar.. Iemand anders wel?

 • marsel

  24 oktober 2011 om 10:18

  Het werkt met het ‘tap and hold’ principe. Tap en houdt even vast (een seconde ongeveer). Dan ‘flitst’ het scherpstel kader ten teken dat ie gelockd is. Wil je weer unlocken dan volstaat een simpele ‘tap’.
  Succes!

 • Si_Beau

  27 oktober 2011 om 12:31

  Nee lukt me niet.. Misschien omdat ik een jb heb? Ik zal het volgende week wel een keer proberen zonder jb :)

 • lotus

  11 december 2013 om 15:15

  Hallo iedereen,
  ik heb een iPod 5 ( Zonder buiten camera de goedkoopste versie)
  Ik ging vanochtend een foto maken en alles was zo wazig, dus ik me nagel voor de camera houden, haar scherp maar mijn probleem is…. ik krijg het niet meer terug naar de gewonen, ik krijg alleen AE vergrendeling en dat werkt niet ( naar mijn idee…) wie weet hoe ik de camera weer ‘normaal ‘ kan maken?

 • Verkiel

  24 december 2013 om 10:57

  Ik heb het probleem dat de vergrendeling er niet meer af gaat en dat mijn I pad niet meer auto focused. Weet iemand hoe ik dat kan resetten?

  Groet

 • Lekkerdan

  3 januari 2014 om 20:56

  Lekker dan hoor mijn autofocus gaat ook niet meer aan na dit te doen op iPhone 5s

 • test

  19 januari 2014 om 16:15

  @Lekkerdan
  Gewoon even kort tikken op je scherm en het is ok

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!