22 oktober 2011

NieuwsSteve Jobs wilde geen apps van derden toelaten

Met de naderende verschijningsdatum van de officiële biografie van Steve Jobs, door Walter Isaacson a.s. maandag, lekken er steeds meer eerder ongepubliceerde details uit. Dit is mogelijk omdat een aantal redacteuren al de beschikking heeft over het boek.

Zo hebben onder andere The Huffington Post en Fortune al een exemplaar en uit de gelekte details blijkt nu al dat het een behoorlijk gedetailleerd beeld geeft over de denkbeelden en de ergernissen die Jobs bezighielden.Wil je dit allemaal nog niet weten? Lees dan niet verder…

Bij de onthulling van de iPhone in 2007 vertelde Steve Jobs vol verve dat ontwikkelaars gebruik konden maken van de mogelijkheden van Mobile Safari om web apps te bouwen die zich net als native apps op de iPhone zouden gedragen. De App Store en de Software Development Kit kwam pas later, maar als het aan hem had gelegen was het nooit zover gekomen.

Jobs was van mening dat zijn team bij Apple het nooit voor elkaar zou kunnen krijgen een waterdichte policy op te stellen om de ingediende apps tegen te toetsen. Het was de mede bestuurslid Art Levinson die er anderhalf jaar voor nodig had om Jobs te overtuigen. De App Store en het hele ecosysteem om iOS is nu niet meer weg te denken en staat model voor een hele industrie.

Een ander saillant detail uit de biografie is dat Steve Jobs pas 9 maanden na zijn alvleesklier kanker diagnose medische hulp zocht. Met behulp van een natuurgenezer stapte hij over op een speciaal vegetarisch dieet. Dit ondanks de smeekbedes van zijn familie. Toch opmerkelijk dat zo'n intelligente man als Jobs zijn ziekte gewoonweg probeerde weg te redeneren en te eten. Later heeft hij zijn gehele DNA en het DNA van zijn tumor laten ontleden als één van de 20 mensen op deze planeet. Maar toen was het eigenlijk al te laat.

Ook Google's voormalige CEO komt er niet ongeschonden van af. Jobs was woedend over de dubbelrol die Eric Smidt heeft gespeeld als CEO van Google en lid van de raad van bestuur van Apple. Jobs verwijt Schmidt dat Google met Android Apple's iOS botweg gekopieerd heeft en hij heeft hem zelfs toegeworpen de volledige 40 miljard die Apple aan liquiditeiten heeft te willen besteden om Google's en Android te bevechten. Google heeft nog geprobeerd de rel af te kopen, maar Jobs weigerde pertinent door te melden er zelfs een nucleaire oorlog voor over te hebben om het onrecht recht te zetten.

Stevige woorden die natuurlijk een geweldige promotie voor het boek zijn. Ik heb mijn exemplaar al gepre-ordered in de Amerikaanse iTunes Store voor $16,99. Lezen doe je natuurlijk in iBooks op de iPad, in epub formaat, ter ere van Steve.

De Nederlandse versie is verkrijgbaar in de iTunes Store als pre order voor €19,99 en in de originele Engelstalige uitvoering voor €15,99. Vanaf dinsdag is, deze nu al bestseller, in elke boekhandel te koop voor €25 en zelfs al bij de Makro voor een euro goedkoper.Reacties


 • bart

  22 oktober 2011 om 9:35

  Mijn kopie wordt vandaag al verzonden :)

 • patricia

  22 oktober 2011 om 9:47

  De mijne komt ook vandaag binnen!!

 • Ronald

  22 oktober 2011 om 10:41

  Wat betreft de titel, dat was natuurlijk al lang en breed bekend van Steve. Men geloofde destijds zeer in webapps op basis van HTML5 en JavaScript. Daar geloven een bult experts nog steeds in. Daarom verwachten ze nog steeds dat in 2015 ongeveer de helft van de apps crossplatform webapp zal zijn. Het huidige klimaat waarin je voor twee mayor systemen een app moet schrijven is te tijdrovend en dus kostbaar. Je schrijft ook niet twee complete websites… Dat gezegd hebbende, ik kijk uit naar het boek en vind het niet zo cool al die ‘excerpts’ die sinds gisteren uitlekken.

 • MacRemco

  22 oktober 2011 om 11:46

  Gisteren per e-mail… “Onderstaand(e) artikel(en) uit uw bestelling met bestelnummer [knip] van 30 augustus 2011 hebben wij overgedragen aan de bezorgdienst. U ontvangt de bestelling zo spoedig mogelijk.”

  Verwacht ‘m vanmiddag bij de post!

 • JW

  22 oktober 2011 om 11:57

  “Lezen doe je natuurlijk in iBooks op de iPad, in epub formaat, ter ere van Steve.”

  Mag ik effe kotsen???

 • Bob

  22 oktober 2011 om 12:17

  @JW: idd zeg! Jezus, fijne computers hoor, die apples, maar het wordt haast pornografisch dat steve jobs gekwijl.

 • Ramon

  22 oktober 2011 om 14:37

  @JW & Bob

  Ehh, kunnen we het ff lekker gezellig houden a.u.b.? Er is op de vele fora/blogs al genoeg geflame. Beetje jammer van de sfeer hier. Maar goed. dat is slechts mijn mening…

  On topic: Wat mij interesseert is of zo’n ‘bestel vooruit’ daadwerkelijk goedkoper is dan na de ‘release’. Weet iemand daar wat meer over?

 • Marco Schreijen

  22 oktober 2011 om 14:50

  @ramon ieder zijn mening.

  In topic: pre order zal in dit geval niet goedkoper zijn…hier wordt duidelijk gebruik gemaakt van de hype.

 • gregory

  22 oktober 2011 om 15:12

  @jw en bob: het begint me ook te ergeren. mijn interesse in het boek begint weg te ebben…

 • Pepijn Koning

  22 oktober 2011 om 15:19

  JW, Bob, gregory > Neem dit soort teksten met een korreltje zout en plaats niet zulke overdreven reacties, laten we het gezellig houden.

 • Ramon

  22 oktober 2011 om 15:23

  @ Marco

  Uiteraard, maar zeg eens eerlijk, is dat nou zo zaligmakend? Persoonlijk hoef ik niet ieders (vaak ongenuanceerde / ongezouten én anonieme) mening te weten. Zeker niet als het gewoon niet zoveel toevoegt. Maar goed, dat is weer mijn mening ;-)

  W.b. de prijs. Ik ben bang dat je gelijk krijgt. Ik wil de biografie best graag een keer lezen, maar op dit moment heb ik wel wat andere dingen te doen. Een leuke manier om toch nog even snel wat mensen over de streep te trekken met het idee wat goedkoper uit te zijn. Prijs voelt ook wat hoog aan.

 • Marco Schreijen

  22 oktober 2011 om 15:48

  @ramon dat was met een knipoog geschreven en wordt nu als hoofdthema uitvergroot.

 • JWB

  22 oktober 2011 om 16:09

  Waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben is of de beste man ook zichzelf nog een spiegel heeft voorgehouden, op het moment dat de App-store een groot succes is geworden. Zo van: zat ik daar even mis!

 • iMC

  22 oktober 2011 om 18:29

  Bij Amazon is het boek goedkoper, $ 13,79. Je moet hem dan wel via de Kindle app lezen. Ik wacht nog een tijdje. Mijn ervaring is dat boeken bij Amazon na verloop van tijd goedkoper worden.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!