6 december 2009

Problemen met de iTunes-bibliotheek herstellen

iTunes

Wanneer je problemen ondervindt met het synchroniseren van muziek bestanden in iTunes, of het toevoegen van nieuwe bestanden. Dan is waarschijnlijk de iTunes library corrupt geraakt. Deze iTunes library is een soort van database die gegevens zoals de titel, artiest, genre e.d. koppelt aan de mediabestanden (MP3, M4A).

Doormiddel van de onderstaande procedure kan je redelijk eenvoudig je library opnieuw laten herstellen door iTunes, zonder dat je hierbij media bestanden kwijt raakt.

Doorloop voor het herstellen van iTunes-bibliotheek de onderstaande punten:

1. Sluit de iTunes applicatie af.
2. Naar de map /Gebruikers/[gebruikersnaam]/Muziek/iTunes.
3. Sleep het bestand iTunes Music Library.xml naar het bureaublad.
4. Sleep het bestand iTunes Library uit de iTunes-map naar de prullenmand.
5. Herstart hierna iTunes.
6. Ga iTunes naar Archief ▸ Bibliotheek ▸ Importeer afspeellijst.
7. Selecteer het iTunes Music Library.xml bestand op het bureaublad.

Na het uitvoeren van de 7 stappen wordt de iTunes bibliotheek opnieuw opgebouwd, alle apparaten die je met iTunes synchroniseert (Apple TV, iPod, iPhone) zien de bibliotheek nu als een nieuwe iTunes-bibliotheek. Hierdoor worden alle apparaten helemaal opnieuw gesynchroniseerd.

itunes-bibliotheek-herstellen

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • DevTorrent

  6 december 2009 om 10:51

  Werkt prima het duurt alleen ontzettend lang (aantal nummer: 6273 42.13GB) voor dat alles weer hersteld is

 • ferry

  24 december 2009 om 12:34

  Mijn iTunes is inmiddels zo’n 18 uren bezig om de iTunes bibliotheek bij te werken. Ik heb dan wel meer dan 500Gb aan muziek maar 18 uren lijkt me wel heel erg lang. Ik heb software geinstalleerd zodat mijn iMac nu ook naar de externe schijf in NTFS format (waar dus al die muziek op staat) kan wegschrijven. Als ik nu de actie hierboven uitvoer, ben ik dan wel al mijn oude afspeellijsten kwijt?

 • Bas

  1 februari 2010 om 10:13

  Op deze manier kan ik dus alle muziek en foto’s van mijn Apple TV terugzetten naar mijn iMac zonder dat ik muziek of foto’s kwijt raak? De oorspronkelijke iTunes bibliotheek stond op een externe harde schijf die ineens niet meer toegankelijk is toen ik die aan wilde sluiten via een Apple Airport Extreme om ook mijn Macbook Pro met deze schijf te laten communiceren. Dat is overigens nog steeds niet gelukt, maar een probleem voor later.

 • Herman

  17 mei 2010 om 14:06

  Een snellere methode is ipv opnieuw importeren om na een herinstallatie van iTunes, waarbij de oorspronkelijkde muziek database file nog bestaat (backup!), iTunes naar die oude bibliotheek te laten wijzen. Zie hier; http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=10221610

  1. What you need to do is download the itunes 9 software.
  2. run it as administrator
  3. use the repair/reinstall option
  4. then do not run it. restart,
  5. then while u click on the itunes 9 shortcut, HOLD DOWN SHIFT!
  6.then choose your itunes library, then let it load. DONT TOUCH THE COMPUTER FOR ABOUT 5-10 WHILE IT LOADS, EVEN IF THERE ARE ERRORS OR IT LOOKS COMPLETELY DONE.
  7. redo steps 1-6. but not “DONT TOUCH THE COMPUTER FOR ABOUT 5-10 WHILE IT LOADS, EVEN IF THERE ARE ERRORS OR IT LOOKS COMPLETELY DONE.”

  Hope it works let me know ;)

 • fdk

  19 mei 2010 om 9:24

  beste

  kan iemand mij helpen bij het volgende probleem :

  op mijn externe HD staan +/- 87.000 nummers. telkens als ik die in I-tunes wil plaatsen krijg ik er ,niet meer dan +/- 18.000 in de bib.
  als ik rechts klik op een map krijg ik onder eigenschappen BV 117 bestanden, als ik de map op en alles selecteer krijg ik maar 97 bestanden. de overige 20 zijn nergens terug te vinden.

  thx

 • EvaM

  14 januari 2011 om 10:26

  Hoi!

  Ik heb sinds kort een iPad. Dit is mijn eerste Apple apparaat. Ik heb de nieuwste versie van iTunes geinstalleerd op mijn PC. Elke keer als ik de iPad echter aansluit op de PC gaat het mis. iTunes herkent de Pad, en begint met synchroniseren van bestanden, maar loopt vervolgens elke keer helemaal vast na zo’n 5 min. De Pad geeft dan nog aan ‘bezig met synchroniseren’, maar in iTunes stoppen de draaiende balk en het rondje met pijltjes te bewegen en blijft het hangen bij stap 1 van zoveel. Vervolgens is iTunes met geen mogelijkheid meer in beweging te krijgen en moet ik de computer opnieuw opstarten.

  Ik dacht dat bovenstaande misschien kon helpen, maar helaas. Ook nu loopt het vast na een tijdje.

  Kan iemand mij misschien helpen? Op deze manier heb ik namelijk weinig aan de Pad: kan er nu geen foto’s, films, video etc. opzetten.

  Ik heb dus een PC geen Mac.

  Hoor het graag.

  grt. EvaM

 • Jeroen

  12 juni 2011 om 15:48

  Hallo,

  Ik heb laatst mijn computer s’nachts aan laten staan toen is er automatisch een itunes update over heen gegaan. Nou ben ik mijn bibliotheek kwijt, dit is al een keer eerder gebeurt toen heb ik alle bestanden handmatig terug gezet. Bovenstaande heb ik geprobeerd maar mijn oude bibliotheek krijg ik niet terug. Ik heb trouwens alle bestanden op een externe schijf staan.

  Kan iemand mij verder helpen?

  Groeten,
  Jeroen.

 • Hans

  9 oktober 2011 om 11:18

  Hoi Jeroen,
  Dat probleem heb ik ook, had honderden afspreellijsten, alles kwijt.
  Gebruik ook een externe harde schijf. Ben nu bezig om alles weer opnieuw erin te krijgen.
  Weet iemand een oplossing voor dit probleem?
  Groeten,
  Hans

 • Roland

  2 november 2011 om 12:15

  Heb stappen uitgevoerd maar ik vermoed dat bibliotheek bestand (ook de kopie) corrupt. Zie je ook als m opent. Wat nu? Alle nummers importeren kan maar dan moet je heel titels/artiesten vwb tekst in itunes aanpassen. Backup time machine toepassen vind ik nogal paardemiddel bivendien ben ik dan foto’s kwijt van 2 maanden of niet?

 • mauro palm

  8 september 2013 om 19:22

  Hartelijk dank works like a charm!

 • anisa

  28 februari 2014 om 1:49

  HEEEL ERG BEDANKT JE BENT MN HELD !!!!!!!!!!!! DACHT FF ALLES WAT IK HEB OPGEBOUWD IN ITUNES KWIJT TE ZIJN !
  ECHT ZO BLIJ TNX!!!

 • Erik

  25 juli 2017 om 10:24

  Onlangs heb ik mij iTunes bibliotheek gekopieerd naar een andere (grotere) harddisk. Bij Voorkeuren > geavanceerd de locatie aangepast naar de nieuwe lokatie. Nu krijg ik ik op de meeste nummesr de foutmelding:
  “Het nummer ‘xxx’ kan niet worden gebruikt, omdat het originele bestand niet is gevonden. Wil je ernaar zoeken?”
  Hoe kan ik dit oplossen?

 • Wesley Fabry

  25 juli 2017 om 10:35

  @erik dat komt inderdaad omdat je de bibliotheek verplaatst hebt, enige wat je kunt doen in dit geval is handmatig de bestanden weer koppelen, de bibliotheek terugplaatsen of opnieuw opbouwen.

Een reactie toevoegen: