14 februari 2013

Quick Look: Bestanden als een diavoorstelling bekijken

quicklook-iconDankzij iPhoto kun je eenvoudig en snel al je afbeeldingen bewaren, bewerken en rangschikken. Wanneer je echter nog steeds gebruik maakt van Finder om je afbeeldingen te bewaren is de volgende tip misschien wel interessant om te weten. Met behulp van Quick Look kun je snel en eenvoudig een voorvertoning (preview) van bestanden bekijken.

Op deze manier is het niet noodzakelijk dat je de bestanden opent in het desbetreffende programma, wat lastig kan zijn wanneer je meerdere soorten bestanden wilt bekijken. Met behulp van onderstaande procedure is het mogelijk om meerdere bestanden op het zelfde moment te bekijken en een diavoorstelling te activeren.

Open een map in Finder waarin meerdere afbeeldingen of bestanden aanwezig zijn en selecteer vervolgens de gewenste bestanden. Klik op een willekeurige afbeelding met behulp van de rechtermuisknop om de optie ‘Geef X onderdelen snel weer’ of gebruik de spatiebalk om Quick Look te activeren. Alle bestanden worden nu geopend, met behulp van de pijltoetsen link en rechts kun je bladeren doorheen de bestanden. Wanneer je linksboven in het venster op het icoon met de vier vierkantjes klikt worden alle bestanden weergegeven. Op deze manier kun je snel bladeren naar een ander bestand.

quicklook

Om de diavoorstelling te activeren volstaat het om de Quick Look in schermvullende weergave te activeren. Dit kan je doen door op de twee pijltjes in de rechter bovenhoek van het Quick Look venster te klikken. Ook kun je gebruik maken van de toetscombinaite cmd⌘ + option⌥ + Y. Door op de play-toets te klikken wordt de diavoorstelling gestart.

Ook is het mogelijk om met behulp van de pijltoetsen links en rechts te bladeren doorheen de bestanden en kun je door op de vier vierkantjes te klikken een overzicht krijgen van alle bestanden. De diavoorstelling kun je afsluiten met de esc-toets of door op het kruisje te klikken onderaan in de balk. Op deze manier is het niet nodig om alle afbeeldingen te openen in bijvoorbeeld voorvertoning of iPhoto om deze te bekijken.

Meer tips over Quick Look kun je hier terugvinden.Reacties


 • Paul Sondervan

  14 februari 2013 om 9:51

  In plaats van toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ + Y kun je veel makkelijker toetscombinatie option⌥ + spatiebalk gebruiken.

 • Anne

  14 februari 2013 om 12:07

  Ben heel blij met deze post!

  Vooral omdat ik duizenden ingescande foto’s in mijn Finder heb staan. Ik kon ze oorspronkelijk niet in Iphoto plaatsen. En nu ze in de Finder staan vind ik het wel best zo.

  Ik kan alle foto’s nu laten zien! Map voor map mèt diashow, dat wou ik juist. Nu nog een beam ;)

 • Dirk

  14 februari 2013 om 15:06

  Eindelijk, was ik al lang op zoek naar :)
  thx

 • dcstuurman

  14 februari 2013 om 23:18

  Handig!

 • mariette

  15 februari 2013 om 6:46

  Hier heb ik toevallig gisteren nog naar lopen zoeken, thnx voor de tip!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!