29 juli 2009

OS X: Quick Look vanuit Terminal

terminal-png

Een van de handigste nieuwe features van OS X 10.5 is "Quick Look". Hiermee is het mogelijk om een preview van een file te bekijken voordat deze geopend wordt. Wanneer je in Finder een file geslecteerd hebt, kun je deze optie makkelijk starten door op de spatie te drukken. Er wordt nu een preview weergegeven.

Dat deze optie onder Finder werkt, was bij de meeste mensen wel al bekend. Maar het is ook mogelijk om dit onder Terminal te gebruiken. Hiervoor dienen onderstaande commando's uitgevoerd te worden.

Het programma dat gebruikt wordt voor Quick Look onder Terminal heet "qlmanage". Standaard wordt het programma gebruikt voor programmeurs die Quick Look applicaties schrijven. Meer informatie hierover is te vinden in de man pages van qlmanage (terminal: man qlmanage).

Hier een voorbeeld voor het gebruik van qlmanage (qlmanage -p filenaam).
Open een terminal en geef de volgende commando's:

cd /Library/Desktop\ Pictures/Nature
qlmanage -p Aurora.jpg

qlmanage1

De tekst die je voorbij ziet komen, is voor debugging. Wanneer je dit niet wilt weergeven, kun je de output naar /dev/null sturen, de informatie zal dan worden weggegooid.

cd /Library/Desktop\ Pictures/Nature
qlmanage -p Aurora.jpg >& /dev/null

qlmanage devnull

Omdat het commando te vereenvoudigen, kun je het beste een alias aanmaken in je .profile file. Deze bevind zich in de root van je home directory. Wanneer deze er nog niet is, kun je hem makkelijk aanmaken.

Ga naar de folder /Users/$Gebruikersnaam. Vervang $Gebruikersnaam door je eigen gebruikersnaam.

cd /Users/Mark
nano .profile

Zet de volgende regel in je .profile file:

alias prev='qlmanage -p "$@" >& /dev/null'

.profile

Sluit nano nu door Control X. Druk Y om de file aan te maken, en druk vervolgens Enter om de filenaam te bevestigen.

Doormiddel van onderstaande commando activeer je .profile in de huidige terminal:

. .profile

nu kun je prev gebruiken

cd /Library/Desktop\ Pictures/Nature
prev Aurora.jpg

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


  • ppl

    29 juli 2009 om 0:25

    Ter info: als je het in je .profile (of .bashrc, mag ook) zet dan werkt het alleen voor je dat specifieke gebruikersaccount. Wil je het voor iedereen doen, vul het dan in het bestand /etc/profile de betreffende regels in. Het is een systeembestand dus je moet dat als superuser doen middels sudo, je moet er dus sudo nano /etc/profile van maken.

  • Robert

    29 juli 2009 om 22:52

    Thnx voor de tip

Een reactie toevoegen: