20 februari 2011

Safari: Altijd de tabbladbalk tonen

Sinds Safari 3 verschijnt de tabbladbalk standaard alleen nog maar in het Safari venster wanneer er een tabblad is geopend. Waarschijnlijk heeft Apple hiervoor gekozen om Safari zoveel mogelijk ruimte te geven voor het weergeven van de webpagina zelf. De meeste OS X gebruikers zullen er dan ook geen problemen mee hebben dat de balk alleen maar zichtbaar is wanneer er twee webpagina's binnen één Safari venster zijn geopend.

De tabbladbalk heeft echter een heel handige optie, wanneer je op de balk dubbelklikt wordt er automatisch een nieuw tabblad geopend. Het klikken met de muis werkt net iets fijner dan de toestencombinatie cmd⌘ + T of de menu optie Archief ▸ Nieuw tabblad. Met de huidige resolutie van de Mac schermen maakt de extra balk in het scherm ook niet echt veel verschil meer bij de weergave van een webpagina (tenzij je een 13" MacBook bezit). Door de tabbladbalk altijd weer te geven heb je snel toegang tot nieuwe tabbladen, ook wanneer je maar één webpagina open hebt staan.

Via het menu optie: Weergave ▸ Toon tabbladbalk (shift + cmd⌘ + T) kun je Safari instellen om altijd de tabbladbalk te tonen in het Safari venster.

Door een kleine bug in Safari 5.0.3 is deze menu optie niet altijd bij iedereen aanwezig in het menu. In dat geval kun je optie actieveren met behulp van OS X Terminal. Sluit Safari af, start een OS X Terminal sessie en kopieer hierin het onderstaande commando.

defaults write com.apple.Safari AlwaysShowTabBar -boolean true

Wil je weer terug naar de oude situatie, alleen de tabblad-balk weergeven bij een geopend tabblad dan kun je het onderstaande commando gebruiken:

defaults write com.apple.Safari AlwaysShowTabBar -boolean false


Reacties


 • Misha

  20 februari 2011 om 11:42

  En nu nog een optie ala Chrome dat je in de adresbalk ook kunt zoeken (dus gecombineerde URL en Search balk). Dan zou Safari TOP zijn.

 • Luc

  20 februari 2011 om 16:13

  Op windows heb je een optie ctrl + shift + t zodat hij altijd zichtbaar is.

 • iDennis

  20 februari 2011 om 21:55

  Je kunt ook gewoon met je rechtermuis-knop ergens boven de adresbalk klikken en dat kiezen voor de optie ‘Pas knoppenbalk aan’. Vervolgens sleep het icoontje met het tablad en het + teken naar je knoppenbalk, klik dan op ‘Gereed’ en klaar is Kees. Niet zo moeilijk lijkt mij. Maar goed ik werk dan ook met een kleiner scherm dan menigeen. (MacBook Air 13″)

Een reactie toevoegen: