3 december 2015

Sphero, veelzijdige robotbal bestuurbaar met je smartphone

Sphero robotbal

Wij zijn al enige tijd in het bezit van de Sphero 2.0, een super leuke robotbal die je kunt bedienen met je iPhone (maar ook je iPad, iPod Touch of Android toestel)

Sphero klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren en is stiekem is het een ideaal Sinterklaas- en Kerstcadeau voor de gadget liefhebber, maar ook voor de kinderen en zelfs je huisdieren! De Sphero 2.0 is een bal voorzien een interne robot die je kunt aansturen met je iPhone of andere smart-toestel dankzij meer dan 20 compatibele apps.

De techniek van de Sphero is bijzonder te noemen, door een verlaagd zwaartepunt is de bal in staat te rollen via de aandrijving. Via de apps bestuur je de bal alle richtingen op, kun je leuke trucs doen zoals de bal laten stuiteren, dansen, springen, etc.

Sphero ramp

De bal maakt via bluetooth verbinding met je iPhone of smart-toestel, hierdoor kun je hem maximaal 10 meter op afstand bedienen. Uiteraard heeft de Sphero een batterij aan boord, deze kan wanneer hij volledig is opgeladen, 1 uur gebruikt worden. Daarna moet je hem opladen via de meegeleverde inductie lader.

Sphero techniek

De Sphero bevat geïntegreerde kleuren led’s, hieraan kun je afleiden in welke stand deze staat. Denk hierbij aan niet verbonden, connectie verloren, etc. Ook kun je de bal op deze manier van kleur laten veranderen of wordt hij een discobal in bepaalde trucs.

Door de sterke behuizing is de robotbal wel bestand tegen een stootje, stuiteren op harde oppervlakken is geen enkel probleem. Ook vanaf een hoogte van ongeveer 1,5 meter laten vallen brengt geen schade toe aan de Sphero. De bal kan zelfs drijven, maar voortbewegen is iets lastiger.

Wil je de bal kunnen besturen in het water of op moeilijke ondergronden (bijvoorbeeld gras of zand) dan moet je een case erbij kopen. Eenvoudig kun je de Orbotix Nubby cover om de Sphero heen te plaatsen zodat de Sphero extra beschermd is en ook moeilijke terreinen kan berijden.

In eerste instantie hebben we de robot bal voor onze Golden Retriever gekocht, ook zij vind de bal fantastisch. We moeten toegeven, de hond is in sommige gevallen sneller dan de bal. De Sphero kan een snelheid van 2 meter per seconde halen. Door de verschillende trucs kun je de bal snel een andere kant op laten stuiteren en andere bewegingen laten doen.

Sphero bal

Zoals al eerder gemeld zijn er meer dan twintig verschillende apps die de Sphero kunnen aansturen, dit allemaal omdat ’Spark’ (het platform achter de Sphero) API’s beschikbaar stelt voor de bal. Zo kun je hem aansturen via de standaard app, maar is er ook een ’teken-variant. Hiermee teken je een parcours op je iPhone, iPad of smart-toestel en de bal zal dit precies volgen.

In de standaard app zitten allerlei spel elementen die je moet behalen om extra trucs te kunnen ontgrendelen, maar er is zoveel meer. Ontwikkelaars gaan slim om met dit gadget zodat je ook andere 'avonturen' met je Sphero kunt beleven. Ook leuk om te proberen! Een race houden met andere Sphero-gebruikers in een lastig parcours.

Niet alleen een bal

Spark heeft niet alleen een bal op de markt gebracht, ook kun je Ollie aanschaffen, deze werkt precies hetzelfde als de Sphero, echter is deze langwerpig en niet rond. Ben je fan van Star Wars dan is er helemaal goed nieuws! Sinds dit najaar kun je namelijk ook BB-8 kopen, deze miniatuur Star Wars robot kun je besturen zoals de Sphero en ziet er echt fantastisch uit!

BB-8 van Sphero

Conclusie

Wat ons betreft is de Sphero een tof en uniek gadget, omdat je hem met je iPhone, iPad en andere Smart-toestellen kunt bedienen is de Sphero erg veelzijdig. Dankzij de meer dan twintig applicaties voor de Sphero (en overige Spark producten) kun je steeds iets nieuws met je robotbal en zijn de mogelijkheden eindeloos.

De Sphero is stevig en bestand tegen een stootje, met behulp van de Orbotix Nubby cover kun je de robotbal beschermen en zelfs gebruiken op moeilijke ondergronden en in het water. De besturing van de Sphero is in het begin even wennen, zorg ervoor dat je bij de start recht voor de bal staat. Toch blijft het soms moeilijk om de Sphero te bedienen omdat er geen voor- of achterkant aanzit. Daarentegen is de Ollie makkelijker te bedienen omdat deze langwerpig is.

Sphero
SpheroCategorie: Entertainment, Education
Ontwikkelaar: Sphero, Inc.
iPad & iPhone  4+  202 MB DOWNLOAD GRATIS

Hieronder kun je de Sphero aanschaffen in verschillende webwinkels. Bij aanschaf van een Sphero krijg je een inductielader, twee ramps voor stunts en een handleiding. De Orbotix Nubby cover dient apart te worden aangeschaft.

Sphero 2.0
Coolblue
Apple.nl
Bol.com
Paradigit

Ollie
Apple.nl
Coolblue
Paradigit

BB-8
Apple.nl
Bol.com
Coolblue
WehkampReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: