28 juni 2010

Sluimerstand van de Macbook wijzingen

Als je een Macbook (Air/Pro) in de sluimerstand zet, kopieert deze automatisch de gehele inhoud van zijn RAM-geheugen naar de harde schijf. Dit heet ‘de veilige sluimerstand’ en staat automatisch op ‘aan’. De sluimerstand heeft als groot voordeel dat wanneer de batterij opraakt, de gegevens worden behouden en de actieve vensters geopend blijven. Dit verklaart ook waarom het mogelijk is om een batterij te vervangen bij een Macbook die in sluimerstand staat.

Helaas brengt deze veilige sluimerstand niet alleen voordelen met zich mee. Tegenwoordig zijn veel Macbooks met twee of vier gigabyte geheugen uitgerust. De nieuwe Macbook Pro's kunnen bijvoorbeeld zelfs beschikken over acht gigabyte RAM-geheugen. Dit houdt in dat er acht gigabyte plus 750 MB ruimte op de harde schijf in gebruik wordt genomen om het RAM-geheugen op weg te schrijven.

Een ander nadeel van een laptop met veel geheugencapaciteit, is dat het veel langer duurt voordat de Macbook in zijn sluimerstand staat. Dit is te zien aan het lichtje dat vooraan op de Macbook zit. Wanneer je de Macbook in sluimerstand zet, blijft het lampje eerst nog een tijd branden. De laptop is nu bezig om de gegevens op de harde schijf op te slaan. Het is niet verstandig om je Macbook nu al in je tas te doen, omdat  er druk op de hardeschijf geschreven wordt. Pas als het lichtje geleidelijk aan en uit gaat (knippert), is de sluimerstand geactiveerd en kun je de laptop veilig opbergen.

Het is mogelijk om het type sluimerstand te veranderen. Dit kun je aanpassen via de bekende terminal. Om te zien in welke sluimerstand je Macbook verkeert, typ je de volgende commando in:

pmset -g | grep hiber

Hibernate

-g laat de huidige instellingen zien. Hier zul je zien dat de ‘hibernate mode’ op 3 staat.
Je kunt hier ook zien waar de gegevens in je RAM-geheugen naartoe geschreven worden. Voor de ‘hibernate mode’ zijn vijf opties mogelijk:

 • 0 - Oude stijl sluimerstand: bij deze optie wordt er niks op de harde schijf gezet. Het RAM-geheugen blijft actief tijdens de sluimerstand. Deze stand heeft een zeer snelle ontwakingstijd.
 • 1 - Hibernate mode: hierbij worden alle gegevens van het RAM-geheugen op de harde schijf weggeschreven. De Macbook wordt geheel afgesloten en heeft een lange ontwakingstijd omdat alle gegevens van de harde schijf in het RAM-geheugen geplaatst moeten worden.
 • 3 - Veilige sluimerstand: alle Macbooks vanaf 2005 worden standaard in deze stand geleverd. Hierbij wordt de inhoud van het RAM-geheugen naar de harde schijf geschreven, maar blijft het geheugen wel actief. Dit zorgt voor een snelle ontwakingstijd en automatische ‘hibernate mode’ bij een totaal lege batterij.
 • 5 - Dit is dezelfde als optie 1, maar is alleen voor mensen bedoeld die gebruik maken van een beveiligd virtueel geheugen (Systeemvoorkeuren - Beveiliging).
 • 7 - Dit is dezelfde als optie 3, maar is alleen voor mensen bedoeld die gebruik maken van een beveiligd virtueel geheugen

Om de sluimerstand aan te passen geef je onderstaande commando in Terminal:

sudo pmset -a hibernatemode 0

-a staat voor “all” wat inhoud dat de optie is geactiveerd voor zowel battery (-b) als verbonden met het stroomnet (-c). Er is geen herstart nodig om deze wijziging actief te maken. Wanneer je nog wat ruimte terug wil verdienen op je harde schijf kun je het "sleepimage" verwijderen. Wanneer deze zich op de standaardlocatie bevindt, kan dat met onderstaand commando:

cd /var/vm
sudo rm sleepimage

Het ‘sleepimage’ wordt automatisch opnieuw aangemaakt wanneer je optie 3 kiest bij ‘hibernatemode’.Reacties


 • Wiebe

  28 juni 2010 om 8:50

  Of je installeert SmartSleep prefPane, gebruik ik nu al jaren. Zonder terminal codes kan kan je afhankelijk van het batterij niveau laten kiezen of hij moet sluimeren of bij weinig batterij in de veiligere hibernate mode gaan.
  http://www.jinx.de/SmartSleep.html

 • Jurgen

  28 juni 2010 om 12:25

  Elke MacBook Pro kan tot 8GB ram hebben hoor :D

 • MacBart

  28 juni 2010 om 17:07

  Misschien een domme vraag van mij, maar je geeft bij je voorbeeld dat er 8GB + 750 MB moet weggeschreven worden. Waarom slaat die 750MB?

 • dyn

  2 juli 2010 om 19:16

  @ Jurgen: er zijn meerdere modellen MacBook Pro’s geweest en die konden niet allemaal max 8 GB aan ram. In de versie van begin 2008 kan max maar 6 GB terwijl max 4 GB officieel door Apple ondersteund wordt. Voor de allereerste MacBook Pro geldt dat de max zelfs bij 2GB ligt. Alleen de huidige MBP’s kunnen max 8 GB hebben. Wat er in deze tip staat klopt dan ook :)

 • Jur

  15 juni 2011 om 9:31

  Wanner is het werkgeheugen dan weer leeg?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!