20 juni 2010

Standaard OS X Applicaties opnieuw installeren

10-6-snow-inst

Het kan bij iedereen wel eens voorkomen dat een standaard OS X applicatie zoals bijvoorbeeld iCal per ongeluk in de prullenmand van je Mac terecht komt. Op zich is er dan natuurlijk nog niets aan de hand want je kan de applicatie eenvoudig terug slepen naar zijn originele locatie.

Als de prullenmand is leeggemaakt dan kan je eventueel terugvallen op een Time Machine backup als je die bezit. Wanneer je geen backup bezit dan heb je een ander probleem tenzij het één van de volgende applicaties betreft: Adresboek, iCal, iChat, iTunes, Mail, Safari of Quicktime. Deze applicaties kan je namelijk direct vanaf de originele Snow Leopard installatie DVD opnieuw handmatig installeren.

Plaats de originele OS X Snow Leopard installatie DVD in je DVD drive en open de map "Optionele Software". In deze map bevindt zich het "Optional installs" installatie programma. Start deze installer en kies de harddisk waarop OS X is geïnstalleerd. In het "Aangepast installatie"-venster kan je bij de optie "Programma's" selecteren welke applicatie(s) je opnieuw wilt installeren. Tevens heb je in deze installer de mogelijkheid om Quicktime 7 en Rosetta te installeren op je Mac.

Na het opnieuw installeren van de applicaties is het verstandig om via  ▸ Softwareupdate... direct te controleren of er softwareupdates beschikbaar zijn.

Optionele software-installerenReacties


 • Joop Vos

  20 juni 2010 om 16:58

  Iets anders … hoe zet je de kleurkiezer van Apple weer ‘nieuw’ op je HD?

 • Arnout

  20 juni 2010 om 21:09

  Ah, fijn! Ik ben al een tijdje aan het prutsen om Mail weer terug te krijgen naar de ‘fabrieksinstellingen’, nadat ik met de Widemail plugin wat ongewenste effecten had.

  Mijn Onderwerp/Subject-kolom is uit mijn kolomkiezer verdwenen en krijg hem ook niet terug met de beschreven instructies. (De kolom is zelf trouwens wel te zien, maar ik vrees de dag dat ie opeens weer weg is.)

  Dit is waarschijnlijk mijn uitkomst! (Hoewel ik nu kan leven met een gewonde Mail.app)

 • maclover

  21 juni 2010 om 0:40

  na zoiets kun je wel beter de comboupdate opnieuw draaien… anders zit je met te oude versie van een app t.o.v. van je huidige os release

 • Ruben

  15 juli 2010 om 17:09

  Nou is even kijken of dit wat uit haalt. Ik heb eigen website, en hij wil geen mailtjes versturen via de server. Mail zegt dat te smtp (uitgaande server) verkeerd is, terwijl die toch echt wel goed is.
  En na het opnieuw instellen van het account, en het opnieuw aanmaken van het email adres doet hij het nog niet!

  we zullen zien!

  Bedankt!

 • Danny

  14 januari 2011 om 12:57

  Beste,
  Graag een vraagje waar ik blijkbaar geen antwoord op vind:
  Files, mappen restoren met Time-machine werkt perfect, doch:
  Stel dat je een upgrade van OSX (of andere , iphoto …) hebt gedaan en door een of andere reden wens je terug te gaan naar de vorige versie.
  Hoe speel je dat klaar met Time-Machine?

  Kun je als het ware een ‘shot in tijd’ (zoiets als een image) maken, die je dan kunt ‘restoren’ indien gewenst om dan terug vanaf dan verder te gaan?
  Vroeger (met windows) kon ik een image maken, saven en indien nodig terug restoren en van dan terug vertrekken (data werd niet opgenomen in deze image, uitsluitend systeem).

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!