29 mei 2012

Terminal: De huidige map openen in Finder

finder-pngWanneer je wel eens onder Terminal werkt dan weet je dat het beheren van bestanden door middel van 'drag and drop' in Finder toch een stuk handiger is dan onder de commandline. Natuurlijk kan je ook gecombineerd werken in Terminal en Finder, hiervoor kun je gebruik maken van het open commando.

Door middel van het open . commando is het mogelijk om de huidige map in Terminal direct te openen in een nieuw Finder venster.

open .

Je kunt deze locatie, ook wel "present working directory" genoemd onder Terminal opvragen met het commando pwd. Na het uitvoeren van het commando verschijnt het volledige POSIX path.

pwd

In het onderstaande voorbeeld ga ik in Terminal naar de map ~/Pictures/Wallpapers/ en open deze map hierna met het open . commando in Finder. Dit is een handige en snelle manier om over te schakelen van Terminal naar Finder.

term-open-in-finder

Omgekeerd is het ook mogelijk om het volledige pad naar een map te kopiëren in een Terminal venster. Sleep de gewenste map met behulp van Finder in het Terminal venster en automatisch wordt het volledige pad aangevuld op de commandline.Reacties


 • ruurd

  29 mei 2012 om 13:32

  Als je nou lekker bestanden wil kunnen beheren in je terminal dan raad ik je aan om homebrew te installeren en daarmee midnight commander te installeren.

 • Nicket

  30 mei 2012 om 10:50

  Is wel iets korter dan mijn bash_profile alias :)

  alias finder=’open -a finder “$pwd”‘

 • Peterb

  30 mei 2012 om 16:02

  handy

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!