2 mei 2012

Terminal: Inactief geheugen vrij maken

Op je Mac kan het wel eens voorkomen dat Mac OS X niet optimaal gebruik maakt van het RAM geheugen. Het laden van verschillende applicaties en processen zal daardoor minder snel worden. Via OS X Terminal is het mogelijk om inactieve geheugen op je Mac weer beschikbaar te maken. een handig commando voor gebruikers die vaak intensieve programma's op zijn of haar Mac draaien.

Ga naar OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Terminal). Open Terminal en voer de onderstaande commando in:

purge

Na het invoeren van de commando is het verstandig je Mac enkele momenten met rust te laten, nadat het commando is uitgevoerd en het inactieve geheugen is vrijgegeven zul je merken dat er meer geheugen beschikbaar is voor Mac OS X en Applicaties.

Het geheugengebruik van je Mac kun je controleren met behulp van de Activiteitenweergave applicatie (Programma's ▸ Hulpprogramma's ▸ Activiteitenweergave ▸ tabblad: Systeemgeheugen). Mocht je tijdens het werken met een zware applicatie ietsje meer geheugen nodig hebben dan kan het purge commando hiervoor een oplossing bieden.

Let op! Het 'purge' commando is niet standaard aanwezig onder Mac OS X, hiervoor dien je de Xcode developer tools te installeren. Deze kun je gratis downloaden in de Mac App Store:

http://itunes.apple.com/nl/app/xcode/id497799835?mt=12Reacties


 • patricia

  2 mei 2012 om 9:16

  Vreemd,bij mijn macbook pro krijg ik dan de melding: command not found.

 • Stijn Vandermeulen

  2 mei 2012 om 9:18

  Misschien handig om te vermelden: om purge te gebruiken heb je wel de developer tools nodig ;)

 • Frank

  2 mei 2012 om 9:27

  Wat het commando purge effectief doet is het wegschrijven van je disk cache en dit geheugen dan vrij geven. Dit kan dus ook een negatief effect hebben op de performance van het systeem. Het is dan ook verstandig om alleen te gebruiken als een programma een foutmelding geeft over te weinig geheugen en niet “preventief” te gebruiken.

 • Marco Schreijen

  2 mei 2012 om 22:37

  Ik gebruik al jaren iFreemem, maar kom er nu achter dat dit eigenlijk alleen ‘purge’ in een grafisch jasje is. Resultaat is hetzelfde…

 • Bennyd

  2 mei 2012 om 23:34

  Ook wel handig om te vermelden is dat voor het installeren van Xcode developer tools, OSX 10.7.3 of hoger vereist is…dus je moet al minimum Lion hebben.

 • Justin

  8 mei 2012 om 9:34

  Dat is wel erg slordig om er niet bij te vermelden dat dit alleen onder Lion werkt zoals Bennyd al aangeeft.

 • ed

  12 december 2012 om 0:33

  en als je leopard hebt?

 • Mohamed Azizi

  28 maart 2015 om 16:49

  Als ik op het appeltje links boven druk en daarna over deze mac krijg ik niks ??

Een reactie toevoegen: