4 juni 2013

Terminal: Snel en eenvoudig een mappenstructuur aanmaken

terminalIedereen die een beetje bekent is met OS X Terminal weet dat je met het commando 'mkdir' een nieuwe map (directory) kunt aanmaken.

Wanneer je een map in een map wilt aanmaken, dan kun je ervoor kiezen om de eerste map aan te maken (mkdir eerste), daarna deze map in in gaan (cd eerste) en dan de tweede map in de eerste map aanmaken (mkdir tweede).

mkdir eerste
cd eerste
mkdir tweede

Dit is natuurlijk een zeer omslachtige procedure zeker als je een nog diepere mappen structuur wilt maken bijvoorbeeld (eerste/tweede/derde/vierde/vijfde).

Gelukkig is er een optie beschikbaar voor het mkdir commando waarmee in één keer een complete mappenstructuur kan worden aangemaakt. Dit doe je door de optie '-p' toe te voegen aan het commando.

Wil je bijvoorbeeld 'eerste/tweede/derde/vierde/vijfde' aanmaken dan gebruik je het commando:

mkdir -p eerste/tweede/derde/vierde/vijfde

Schermafbeelding 2013-05-30 om 13.48.10

Na het uitvoeren van het commando is de gehele mappenstructuur aangemaakt en dat scheelt een hoop extra commando's en tijd. Alle onderliggende maken krijgen de permissies rwxrwxrwx (0777) en de zoek schrijfrechten van de eigenaar (owner).

Meer opties voor het mkdir commando kun je terugvinden in de man pagina's van het commando:

man mkdir

Meer tips over terminal kun je hier terugvinden.Reacties


  • David van Enckevort

    4 juni 2013 om 9:21

    De rechten die de nieuw aangemaakte mappen worden bepaald door de umask van de gebruiker. De umask geeft aan welke rechten NIET toekend moeten worden. Een umask van 000 geeft alle rechten, maar standaard is een umask van 022, die aangeeft dat de groep en de andere gebruikers GEEN schrijfrechten hebben.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!