20 november 2012

Time Machine beheren met behulp van OS X Terminal

Time Machine maakt automatisch op bepaalde momenten een back-up van je gehele Mac. Dit werkt voor de meeste OS X gebruikers zonder enig probleem. Mocht je op het punt staan om een gevaarlijke handeling uit te voeren op je Mac dan kun je met behulp van OS X Terminal een geforceerde back-up of snapshot starten.

Wanneer je bezitter bent van een MacBook dan maakt OS X automatisch gebruik van je lokale harddisk of SSD als er geen netwerkverbinding beschikbaar is. Je kunt dan handmatig een snapshot maken met het onderstaande commando in Terminal:

tmutil snapshot

Het is ook mogelijk om een volledige back-up vanuit Terminal te starten. Dit is heeft het zelfde effect als klikken op het Time Machine icon in de menubalk ▸ Maak nu reservekopie. Typ hiervoor in Terminal het onderstaande commando:

tmutil startbackup

Om de backup voortijdig stoppen gebruik je het volgende commando:

tmutil stopbackup

Tevens is het mogelijk om Time Machine in zijn geheel uit te schakelen, hiervoor gebruik je:

sudo tmutil disable

Time Machine kan weer opnieuw geactiveerd worden met het commando:

sudo tmutil enable


Reacties


 • suus

  27 maart 2013 om 18:03

  ik heb een vraag,
  omdat mijn computer opeens 8 back-ups had gemaakt binnen een avond via time machine, heb ik ze verwijderd, maar dan via verplaats naar prullenbak(weet nu dat het anders moet)
  maar nu is het probleem dat ik mijn prullenbak niet kan legen en tegelijk de bestanden niet meer terug kan zetten om het op de juiste manier te doen.
  heeft iemand tips om te zorgen dat ik het toch van de hardeschijf af krijg, zodat ik de ruimte ook krijg?

 • Io

  27 maart 2013 om 19:18

  Helaas krijg ik geen verbinding met internet meer op macbook pro uit 2007. Wel ziet hij de airport extreme bij de netwerkconfiguratie.
  De foutmelding is: geen ip-adres en later zelftoegekend ip-adres.

  Inmiddels heel leuk via terminal app “netstat – rn | grep default (resultaat is default: links#6 en UCSc 2 0 en1) en “route -n get default ” geprobeerd, maar daar krijg ik niet een voor mij herkenbaar adres mee.

  De macbook air heeft overigens wel verbinding en ip-adres kon ik achterhalen. Maar geen idee hoe ik aan die van de macbook pro kan komen.

  Heeft iemand enig idee wat ik kan doen om macbook pro uit 2007 weer online te krijgen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!