13 februari 2012

Time Machine: Bestanden verwijderen uit een back-up

Time Machine is een ideale manier om de gegevens van je Mac te backuppen. De configuratie van Time Machine is niet meer dan het activeren van de functie en een back-up locatie te selecteren. Time Machine zal verder alles regelen en zorgen dat je gegevens veilig worden gesteld.

Met behulp van  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Time Machine kun je eventueel aangeven van welke mappen er geen back-up hoeft te worden gemaakt. Zo is het verstandig om bijvoorbeeld de mappen met je Bittorent downloads of podcasts niet op te nemen in de back-up.

Het kan ook voorkomen dat er in de Time Machine back-up bestanden of mappen voorkomen die je liever niet in de back-up wilt hebben. In dat geval kun je met behulp van de Time Machine interface het bestand of de map verwijderen. Activeer Time Machine vanuit de menubalk ▸ optie: Activeer Time Machine en ga op zoek naar het bestand of de map.

Klik hierop met de secundaire muisknop en selecteer de context menu optie 'Verwijder uit back-up', de gegevens worden nu uit de opgeslagen back-ups verwijderd. Let wel op dat wanneer je het origineel niet verwijderd van je harddisk deze de volgende back-up weer gewoon worden meegenomen in de back-up. Verwijder het bestand of de map door deze naar de prullenmand te slepen, of voeg deze toe als uitzondering in de Time Machine voorkeuren.Reacties


 • Digilike

  13 februari 2012 om 12:07

  De tip is welkom! Ik zat me net af te vragen hoe dit ging.

 • Rob

  13 februari 2012 om 12:47

  waarom zou het verstandig zijn podcasts niet te backuppen?
  ik wil die bestanden juist bewaren.

 • Remco

  13 februari 2012 om 13:11

  @Rob: omdat dat als ‘vluchtig’ materiaal beschouwd wordt: iedere week / dag is er wel een nieuwe podcast, en deze worden dus ook automatisch naar TC gekopieerd: en podcasts hebben de neiging nogal groot te zijn; zeker video’s.

 • Flieps

  13 februari 2012 om 13:18

  @Rob, En bovendien zijn ze meestal gratis. Als je ze kwijt zou raken kun je ze zo weer via iTunes opnieuw downloaden.

  Ik heb tevens mijn map ‘Downloads’ uitgesloten van Time Machine Backup. Iemand nog meer suggesties?

 • Patrick

  13 februari 2012 om 14:22

  je imap folders van je mail zijn ook niet echt relevant.

 • palermo

  13 februari 2012 om 23:43

  En de system map. Wat eigelijk je osx is. Moet je die ook meenemen met de backup? Als ik osx installeer vraagt hij na het opstarten of ik een backup terug wil zetten. Zo kan je eventueel de fout ook weer terug zetten

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!