9 januari 2012

Tips voor het plaatsen van een SSD in je Mac

5 min leestijd

Wanneer je je Mac wilt voorzien van een SSD is natuurlijk de eerste vraag: Welke ga ik gebruiken? Persoonlijk ben ik erg te spreken over de schijven van OCZ. Ze zijn relatief goedkoop en beweren bij de ontwikkeling van deze SSD's rekening gehouden te hebben met Mac Hardware. Verder zou je kunnen kiezen voor OWC, het zelfde verhaal echter ietsje duurder en lastiger te krijgen in Nederland. Er zijn natuurlijk talloze andere SSD fabrikanten, wanneer je kiest voor één van de bovenstaande fabrikanten ben je er zeker van dat deze door je Mac wordt ondersteund.

Als je besloten hebt welke SSD te plaatsen moet je nog wel eerst even bedenken hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Ik heb zelf voor 120GB gekozen, meer dan voldoende om MAc OS X op te draaien en voor zware applicaties als Photoshop en/of Final Cut etc. Echter wanneer je ook een compleet foto, video en/of muziek archief op je Mac wil bewaren dan zul je vanzelfsprekend voor een grotere SSD moeten gaan.

Gebruik je je Superdrive niet dagelijks dan kun je een ombouwkit van hdcaddy aanschaffen. Op de website kun je voor € 65 een bracket kopen waar je de originele harddisk in kunt plaatsen. Deze bracket kun je dan weer gebruiken om je Superdrive te vervangen. Voor de Superdrive krijg je een externe behuizing waarmee je je Superdrive via USB kunt aansluiten.

Wanneer je SSD in je Mac is geplaatst wil je natuurlijk direct aan de slag. Installeer als eerste Mac OS X op je systeem. Denk er aan dat je voordat je daadwerkelijk deze gaat installeren de SSD moeten formatteren in het HFS+ journaled formaat, hiervoor kun het schijfhulpprogramma gebruiken tijdens de installatie. Het is aan te raden een schone installatie uit te voeren en niet een kopie van de oorspronkelijke harddisk terug te plaatsen.

Nadat Mac OS X in geïnstalleerd is het verstandig de onderstaande punten te doorlopen om optimaal gebruik te kunnen maken van de SSD.

1. Enable TRIM support

Trim kun je eenvoudig activeren met behulp van deTRIM Enabler tool.

2. Sudden Motion Sensor uitschakelen

De Sudden Motion Sensor (SMS) in je MacBook zorgt ervoor dat je harddisk wordt beschermd bij een eventuele val. Wanneer je MacBook valt wordt dit door de sensor gedetecteerd en word de lees- en schrijfkop geparkeerd in een zone waar deze geen schade kan aanrichten. Sinds de PowerBook is deze sensor standaard aanwezig in iedere Apple notebook.

Echter wanneer je gebruik maakt van een SSD heb je niet langer te maken met bewegende delen in je harddrive dus is deze functie nutteloos. Je kunt deze functie uitschakelen met onderstaand terminal commando:

sudo pmset -a sms 0


3. Sluimerstand schijf uitzetten

Je wilt niet dat je schijven in sluimerstand gaan. Er schijnen klachten te zijn van SSD gebruikers die na een sluimerstand van de SSD de schijf niet meer opgestart kregen. Het heeft ook niet zoveel zin omdat de computer de schijf niet hoeft laten draaien. Je kunt hem dus gerust uitzetten. Dit doe je door de volgende stappen te doen.

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ Batterij ▸ Vinkje weghalen ‘Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk.

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ Lichtnetadapter ▸ Vinkje weghalen ‘Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk.

4. Geheugendump in slaapstand op SSD uitschakelen

Deze functie zet je volledige RAM op je SSD om je gegevens te bewaren waneer je Mac in slaapstand staat. Mocht je onverhoopt geen voeding meer hebben gebruikt hij deze geheugendump om alles te herstellen. Je gebruikt dan wel net je veel GB als je RAM op je SSD in mijn geval 8gb. Aangezien je zoveel mogelijk ruimte op je al niet te grote SSD vrij wilt houden kun je deze functie uitschakelen. Je kunt je Mac dan beter niet meer in slaapstand zetten waneer je accu bijna leeg is. Ik doe dit sowieso al nooit meer, opstarten en afsluiten met een SSD gaat net zo snel als een Mac uit slaapstand halen. Schakel de geheugendump functie uit met het volgende terminal commando:

sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo nvram "use-nvramrc?"=false

Herstart hierna je Mac om de wijziging te activeren.

Na de herstart kun je de laatste geheugendump verwijderen, deze is niet langer nodig.

sudo rm -rf /var/vm/sleepimage


5. Noatime instellen

Om je SSD te versnellen kun je noatime instellen. Noatime verminderd het aantal schrijfacties op de schijf. Zie Google om te zien wat Noatime precies doet. Voorop staat dat dit absoluut veilig is om te gebruiken.

Open een XML-editor om een plist aan te maken, plaats hierin onderstaande XML code:

<pre lang="xml"><?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Label</key>
<string>com.my.noatime</string>
<key>ProgramArguments</key>
<array>
<string>mount</string>
<string>-vuwo</string>
<string>noatime</string>
<string>/</string>
</array>
<key>RunAtLoad</key>
<true/>
</dict>
</plist></pre>

Sla dit bestand op met dezelfde naam als je in het plist bestand hebt gebruikt. Hier hebben we gebruik gemaakt van com.my.noatime.plist.

Plaats dit bestand in de map: /Library/LaunchDaemons/

Nu moeten we nog wel 1 ding doen om noatime te activeren, je moet admin rechten op het plist bestand hebben. Je hebt het bestand nu op de juiste locatie gezet en nu geef je het volgende commando in terminal:

sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.my.noatime.plist

Reboot je Mac en controleer of je Mac noatime heeft geactiveerd. Type hiervoor in terminal het commando:

mount

Je krijgt dan een melding van Terminal met informatie over je SSD.

Als de activatie van noatime gelukt is verschijnt een soortgelijke melding:

/dev/disk0s2 on / (hfs, local, journaled, noatime)

Belangrijk is dat noatime aanwezig, anders is de activatie niet gelukt.

6. Onnodige talen verwijderen

Vanwege de beperkte capaciteit van de SSD is het verstandig om de alternatieve talen in Mac OS X en de applicatie te verwijderen, deze nemen onnodig veel ruimte in beslag. Je kunt hierbij gebruik maken van diverse applicaties ik heb dit gedaan met MacKeeper, je kunt ook gebruik maken van dit artikel: Ongebruikte talen verwijderen uit Mac OS X

Hierna kun je Mac OS X naar je eigen wensen inrichten, je eigen applicaties installeren en genieten van je supersnelle Mac met SSD!

Een bijdrage van: Lars Smook

Je mac weer supersnel maken? Vervang de harddisk van je Mac door een SSD! Bekijk de mogelijkheden voor jouw Mac op macperfect.nl

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt10/07/2019 18:18
Categorie archief
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  78 reacties


Reacties

  • Menno
    9 januari 2012 om 10:42

    wanneer ik een ombouwkit koop en de superdrive eruit haal, dan ontstaat er toch ruimte voor 2 hdd’s? Kan je dan beide schijven (ssd en originele hdd) in je macbook zetten?

  • Louis
    9 januari 2012 om 10:44

    Welke drives van OCZ zijn het specifiek waar je erg over te spreken bent? Ik was toevallig vorige week aan het kijken voor een SSD voor een oude MB 5,1, maar lees nogal wat rampverhalen over met name de Vertex-serie (zaken als drives die na een maand spontaan deels gewist blijken te zijn, etc.), maar gezien de leeftijd van de MB vind ik het niet de moeite er een duurdere Crucial of Corsair in te zetten.

  • Rémy
    9 januari 2012 om 10:48

    Ik heb ergens gelezen dat als je een harde schijf/SSD in de plaats van je optical drive plaatst, deze wel constant draait en dus zorgt voor overmatig batterij gebruik en veel lawaai, klopt dit? Anders zou ik wel geïntresseerd zijn om mijn optical drive te vervangen!

  • lars
    9 januari 2012 om 11:04

    @Menno Klopt… Je hebt ruimte voor 2 schijven… SSD voor systeem en originele HD voor data

  • Mitchell
    9 januari 2012 om 11:13

    @remy, ja dit klopt. ik heb het zelf in me imac gedaan en die draait qua fans op 100% (erg irritant als je filmpje kijkt) batterij kan ik dan weer niets over zeggen. er is iig wel een programma die de fans controleert iets van hdd fan control volgens mij. maar die vragen er wel 24 euro voor. maar dat lost wel alles op qua fangeluid en dus misschien ook wel de batterij leven.

  • Lars
    9 januari 2012 om 11:14

    @Louis Ik maak zelf gebruik van de Vertex 3 serie. Ik heb er nog geen problemen mee gehad. Ik heb zelf een Mac met een Sata II aansluiting, ik haal dus niet het maximale uit de schijf, maar mocht ik ooit een nieuwere mac aanschaffen dan heb ik al wel vast een schijf die Sata III ondersteunt. Ik heb begrepen dat ook de OCZ agility vaak wordt ingebouwd. Heb met deze zelf niet veel ervaring mee.

  • S.T
    9 januari 2012 om 11:17

    Hallo allemaal,

    Ik heb een IMAC 27 inch, medio 2010 model. Ik las het stuk over een SSD, ik vroeg me af of dit ook toepasbaar is voor mijn IMAC. Graag advies.
    Mijn voornemen is om mijn foto’s en films op een SSD te bewaren, uit voorzorg .Of heeft iemand anders een goede oplossing waarbij ik zeker ben dat mijn fot’s en films behouden blijven.
    Overigens lees ik met veel plezier AppleTips, heb veel handige zaken geleerd.

    THNX S.T.

  • lars
    9 januari 2012 om 11:20

    @Remy Het is juist wat je zegt… Je schijf zal draaien zolang je je Mac aan hebt staan. Zoals ook hierboven is beschreven gebruik ik de slaapstand van de Mac niet omdat je snel kunt opstarten en sluiten met een SSD. In de praktijk is je schijf dan dus alleen lawaaiig als je werkt met je Mac, maar dat is ook het geval wanneer je alleen de originele schijf gebruikt.

  • Dennis
    9 januari 2012 om 11:21

    Ik heb vorige week hier ook naar gekeken om de DVD te vervangen voor een HDD. Het advies dat ik hierbij kreeg was om de huidige HDD op de plaats te zetten van de DVD en de SSD op de plaats van de huidige HDD. Dit ivm de SATA negotiation link speed. (bij de DVD is de de helft, 1,5 Mb/s, tov de HDD)

    Echter, ik heb nog een aantal vragen welke nog niet duidelijk zijn wanneer ik mijn Macbook Pro met Lion OS X op deze wijze inricht, waarbij ik de root (/) mount op de SSD en alleen de /home mount op de HDD:

    1 – Kan ik “ongestraft” een Time Machine Backup terugzetten.
    2 – Kan dit weer via mijn Snow Leopard DVD (welke ik dan extern aansluit)?
    3 – Wat gebeurt er met de recovery partition bij een restore van mijn Time Machine Backup? Komt deze op de SSD te staan of op de HDD?
    4 – Is de SATA negotiation link speed afhankelijk van de chipset of van het device wat er aan gekoppeld is?

  • Maurice
    9 januari 2012 om 11:21

    Ik heb het plist bestand aangemaakt voor Noatime van deze tutorial, deze werkte wel onder Lion ;-)

    http://poller.se/2010/08/optimizing-mac-os-x-for-ssd-drives/

    Verder sinds een maand een OCZ Vertex 3 Max IOPS SSD geïnstalleerd op de Macbook Pro 2011 en werkt super snel!! nu nog de Superdrive eruit en de oude HDD terug met 320Gb en klaar is klara ;-)

  • lars
    9 januari 2012 om 11:23

    @Remy Trouwens je zou voor de fans ‘Fan Control’ kunnen gebruiken. Er zijn een aantal gratis apps voor. Volgens mij is hier ook al eens aandacht besteed aan zo app.

  • spsx
    9 januari 2012 om 11:44

    Hou er rekening mee dat je de SSD wel in de Main bay doet en niet de HDD caddy. Dit voorkomt hangers/beachballs en SATA link negotiation problemen op Macbooks.

    Met OCZ SSD drives welke in een Macbook met Nvida chipset worden gezet zijn link negotiation problemen, de link staat dan op 1.5GBs ipv 3GBps. Hiervoor heeft OCZ een fix voor uitgebracht.

  • binaries4me
    9 januari 2012 om 11:52

    Goed artikel. Daar ga ik zeker wat mee doen!

  • Joost
    9 januari 2012 om 13:33

    Ik had noatime al eerder geinstalleerd. Alleen hier zie ik dat er -vuwo staat, bij die ik had -uwo en de link die Maurice geeft laat ook zien -uwo. Wat is het verschil?

  • Dominique
    9 januari 2012 om 13:40

    Wat betreft OCZ kan ik de Vertex 2 in ieder geval niet aanraden. Heb er al twee terug naar OCZ moeten sturen vanwege vastlopers na enige tijd. Ik moet zeggen dat hierboven wel tips staan die ik nog niet heb opgevolgd, maar dat hebben ze mij bij OCZ ook ontraden. Ik krijg binnenkort mijn geld terug en ga dan voor een Agility 3. Denk ik.

  • Max
    9 januari 2012 om 14:04

    Niet de snelste, maar wel een goede p/k-verhouding:
    http://www.amazon.com/Crucial-2-5-Inch-Solid-State-CT512M4SSD2/dp/B004W2JL3Y/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1326114198&sr=8-1

  • Erwin Cavens
    9 januari 2012 om 14:05

    “dat deze door je Mac wordt ondersteunt.”

    lieve help, mensen. Ik kom dagelijks naar jullie site, die ik razend interessant vind, maar je zou alle teksten toch even na moeten laten kijken. Dergelijke fouten (die ik ook zowat dagelijks zie) maken een uiterst slordige indruk.

  • Frank van Manen
    9 januari 2012 om 14:58

    @spsx: Wat een klets. SSD kun je juist beter in de optibay doen, omdat je HDD dan nog gebruik kan blijven maken van de Sudden Motion Sensor. Ik heb nog nooit strandballen of hangers gehad. Ik weet echter wel dat het bij een MBP 15/17 inch wordt afgeraden. Maar je kan bij de huidige MBP 13″ gewoon de optibay gebruiken op SATA600.

  • rtcv
    9 januari 2012 om 15:16

    Vroeg me af of het belangrijk is dat je MacBook Pro SATA III ondersteunt, of heeft dit geen invloed op het gebruiksgemak van een SSD? Momenteel tsjol ik nog rond met SATA II en dit houd me tegen een SSD te installeren…

  • Lars
    9 januari 2012 om 15:38

    @rtcv Het maakt degelijk verschil of je Mac beschikt over SATA II of SATA III. SATA III gaat bijna 2x zo snel. Echter als het vergelijkt met een gewone schijf dan is een SSD op een SATA II als zo ontzettend veel sneller dat je niet anders meer wilt. Mijn MacBook beschikt net als de jouwe over een SATA II aansluiting, heb echter wel een schijf (OCZ Vertex 3) met een SATA III aansluiting, deze is gewoon te gebruiken maar minder snel uiteraard. Mocht je ooit een nieuwe MacBook aanschaffen kun je hem gewoon overzetten en gebruiken op SATA III snelheid.

  • Nils Breunese
    9 januari 2012 om 15:45

    @Joost: Zie ‘man mount’ voor de beschikbare opties van het mount commando. -v schakelt ‘verbose mode’ in, lijkt me niet zo heel erg zinnig voor een commando dat niet interactief uitgevoerd wordt.

  • Lars
    9 januari 2012 om 16:10

    @Joost De ‘v’ staat voor verbose mode… Niet noodzakelijk wanneer je geen ontwikkelaar bent… Maar kan geen kwaad… Heeft geen effect op de uitwerking van het script.

  • willem1509
    9 januari 2012 om 16:18

    Ik heb in m’n optibay een hdd zitten van 750 gig en in de originele caddy een Intel SSD 80 gig gezet. Het lawaai van de fans hoor je alleen wanneer je bestanden opent die op de HDD staan. Verder werkt het perfect. Ik heb altijd mijn hele video collectie bij me en hij is ook nog eens supersnel. Mijn Timecapsule zorgt ervoor dat al mijn spullen op de SSD worden gebackupped en ik heb ook een aantal mappen van de HDD toegevoegd voor de back-up. Superhandig en ik kan het alleen maar aanraden.

    Wat betreft je dvd-rom. Bestel op e-bay een mac book superdrive caddy voor circa 12 dollar en niemand ziet het verschil tussen een apple superdrive en die van jou:) je krijgt er meestal zelfs een sticker bij die je op de onderkant kunt plakken met het welbekende appeltje:)

  • willem1509
    9 januari 2012 om 16:20

    weet niet of het mag, anders moeten jullie het maar weghalen, maar ik heb m’n superdrive caddy bij deze besteld:

    http://www.ebay.com/itm/Super-External-USB-enclosure-caddy-case-MacBook-9-5mm-12-7mm-SATA-superdrive-/320766645478?pt=PCC_Drives_Storage_Internal&hash=item4aaf2e94e6#ht_3609wt_986

  • Karel Delvoye
    9 januari 2012 om 19:30

    Nu heb ik twee SSD van Apple, maar trim en noatime werkt alleen op de eerst disk1s2, niet op disk0s2 (voorheen cd-rom drive)

  • Guus
    9 januari 2012 om 19:51

    ik draai in mijn macro al meer dan een jaar 2 Vertex SSD [ 1 voor Lion en 1 voor Snow, alleen OS op de ssd ] verder zitten daar 4 HDD’s in voor opslag.
    tot dusver alles goed. wat me niet bevalt is dat je in een mac de Vertex niet kunt updaten [moet op een pc!]
    mijn macbook pro heb ik om de laatste reden voorzien van een OWC [ wel gewoon te koop in NL, Mac4us.nl en te updaten via een mac ] en deze ssd bevalt me met afstand het best.
    in tegenstelling wat de auteur hier schrijft over TRIM, is NIET nodig om die aan te zetten!!
    beter is om op de SSD alleen de OS te zetten met de programma’s en de opslag op een andere hdd [ bv in de optibay op de plaats van de superdrive]

  • Ton
    9 januari 2012 om 20:30

    Dat Noatime krijg ik niet aan de praat,,,,

    De launchdeamonmap is toch de librarymap in de root in in system?

  • Lars
    9 januari 2012 om 20:48

    @Ton Finder -> Macintosh HD (schijfnaam) -> Bibliotheek/Launchdaemons

    Hierna open je terminal en typ: sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.my.noatime.plist

    Herstart en klaar…

  • Kim
    9 januari 2012 om 22:07

    hallo,

    een lang verwachte post hier zeg!

    die noatime moet je die downloaden of staat hij er standaard al op?
    of moet je gewoon die xlm bestandje aanmaken en plakken in de map launchdaemons, en dan open in terminal?

    Heb al een paar maanden een vertec 2! superblij ermee!

  • Lars
    9 januari 2012 om 22:09

    @Kim Noatime is een functie op je Mac die je kunt activeren met een XML script (.plist). Zoals boven beschreven staat.

  • Martijn
    9 januari 2012 om 22:37

    Heb sinds een weekje een Seagate Momentus Hybrid (750Gb) in m’n Macbook Pro ingebouwd. Is geen volledige SSD maar geeft wel een flinke snelheidswinst ten opzichte van een normale HDD. Erg goede oplossing voor als je veel schijf ruimte wil en bijvoorbeeld niet je optical drive wil opofferen om apart een HDD en SSD in te bouwen. Je meest gebruikte apps starten na een leerproces door de Seagate schijf bijna net zo snel op als een SSD. Ben super tevreden over de resultaten.

  • iAbdel
    10 januari 2012 om 7:38

    @Martijn ik ben ook aan het twijfelen om de Seagate Momentus Hybrid (750Gb) aan te schaffen en deze in te bouwen ter vervanging van mijn CDROM drive die ik niet gebruik. Aan gezien ik veel vm’s draai is het wel handig. Draait je os op de Seagate?

  • Parsec
    10 januari 2012 om 8:00

    Zet in ieder geval dan niet je volledige back-up terug via Time-Machine, want dan is je schone installatie voor niets geweest. Dan staat namelijk ALLES weer terug, inclusief alle vervuiling.

  • Robin
    10 januari 2012 om 13:01

    Ik vraag me al een tijdje af, hoe dat zit met Apple Care, en het omruilen van je superdrive voor een een extra plekje voor een schijf. Iemand hier ervaring mee?

  • Martijn
    10 januari 2012 om 13:07

    @iAbdel Heb de HDD vervangen voor de Seagate Hybrid. Dit is de enige schijf in m’n Macbook Pro en heb ook nog m’n optical drive. Dus m’n OS draait op volledig op de Seagate. De eerste keer merk je nog geen verschil, maar na een aantal keer rebooten leert de Seagate welke files het meest gebruikt worden en plaatst deze op het 8Gb SSD gedeelte. M’n Macbook start nu zo snel op als een SSD en m’n meest gebruikte apps ook. Echt een aanrader als je veel schijfruimte wil met de snelheid van SSD.

  • Robin
    10 januari 2012 om 13:17

    Voor het hele setje, superdrive caddy en een HD caddy ben ik 25 euro kwijt. Ebay i love you!

  • QWERY
    10 januari 2012 om 17:52

    Grappig vooral waar mensen juist SandForce gebaseerde SSD’s afraden spreekt men hier vol lof over. OCZ heeft ook een brak support m.b.t. firmware updates onder Mac OSX.

  • Kim
    10 januari 2012 om 20:02

    Voel me echt een N00b hier!

    ik doe wat er staat maar het wil gewoon niet lukken, iemand dit nog?
    Ik open een xml app knip hier en plak daar, noem het bestand zoals hier vermeld, plak het dan in de juiste map dan naar terminal, weer knip en plak werk, heropstarten en dan terminal mount… maar wil niet lukke….

  • DBVD
    10 januari 2012 om 21:02

    Ola,

    Leuke verhalen, maar wat nou als ik mijn MBP ( 15 inch medio 2010 ) HDD HELEMAAL wil vervangen door een SSD ( welk merk dan ook )
    Hoe gaat dat in zijn werking? Waar moet ik rekening mee houden? Is het gewoon SSD plaatsen, dvd erin en basis installatie uitvoeren?

    Ondanks dat ik mijn optical drive niet vaak gebruik, vind ik het toch wel belangrijk deze te behouden.

  • Lars
    10 januari 2012 om 21:09

    @DBVD Daar komt wel op neer… Je maakt je macbook los aan en plaatst de SSD, vervolgens booten vanaf cd/usb en formatteren en installeren. That’s it… De tweaks hierboven zijn niet noodzakelijk maar maken je SSD nog sneller en stabieler. Je optical drive kun je gewoon laten zitten… Overigens wanneer je een soortgelijke bracket als hierboven genoemd gebruikt om je optical drive te vervangen kun je de optical drive extern via usb of firewire gebruiken.

  • DBVD
    10 januari 2012 om 22:06

    @lars thanks voor de informatie!
    Ik begreep idd dat met de bracket de optical drive extern gebruikt kan worden, persoonlijk vind ik het een beetje onpraktisch..
    Denk dat ik maar ga voor een 128 of 256 ssd dan maar, hopelijk is het idd zo makkelijk…

    Thanks again!

  • andre
    10 januari 2012 om 23:06

    Ik wil een SSD in de Main bay plaatsten vanwege de “Link negotiation” probleem waardoor een 6GB/s SSD op 3GB/s gaat draaien in de Optical bay.
    De originele HDD wil ik dan plaatsten in de Optical bay omdat die de snelheid toch niet haalt.
    Ik heb alleen gelezen dat de HDD dan heel veel geluid gaat maken als je er data op leest of schrijft.
    Is dit zo en als dat zo is kan dat worden opgelost?

  • Daan Kortenbach
    11 januari 2012 om 11:58

    Heb ook een OCZ Vertex 3 Max IOPS SSD in mijn 2011 MacBook Pro zitten. Erg tevreden over. Originele schijf zit met een Optibay op de plek van de optische schijf (die ik toch al nooit gebruikte). Kan het zeker aanraden al haal ik niet de door OCZ geadverteerde snelheden. Evengoed is het ding retesnel. Photoshop opstarten in een paar seconden. Ook leuk: 10 van je favoriete programma’s tegelijkertijd opstarten zonder te hoeven wachten.
    Nu even die noatime plist uitproberen :)

  • Dennis
    12 januari 2012 om 0:36

    Vandaag een OCZ Vertex 3 Max IOPS SSD in mijn Macbook Pro gezet. Vrrrrrrrooooooooooeeeeeeeeeeeeemmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!! Niet te geloven. Zonder te overdrijven, Een boot gaat op enkele seconde na, net zo snel als voorheen een wake-up uit suspend met een harddisk (en dat was een 7200 RPM). Supppppppeeer snel.

  • pa1jim
    17 januari 2012 om 13:24

    Heb een OCZ Vertex 2 in mijn MacMini 2006 gehad. Na 3 weken stuk, geruild bij Mycom, 2e heeft het een maand gedaan, de 3e deed het ook maar een paar weken. Nog steeds geen idee waarom ze zo snel stuk gaan en of dit alleen het geval is in de MacMini.
    Ik ben het in- en uit bouwen iig zat en heb de originele HDD er weer ingezet.

    Zijn er succesvolle ervaringen met SDD’s in een MacMini 2006? Zo ja, welk merk/type?

  • Rutgerrr
    18 januari 2012 om 10:51

    Alvast bedankt voor de uitleg.
    Maar ik beschik over een iMac 21,5 inch van 2011
    en een macbook van 2007

    Nu ik heb gelezen dat de iMac 21,5 van 2011 specifiek connectoren gebruikt waardoor upgraden van de HDD of vervangen door een SSD zo goed als uitgesloten is. nu weet ik niet of de connector de superdrive ook Apple only connectors heeft ?

    Dus ik dacht dan mijn oude macbook van 2007 te gebruiken.
    mijn vraag is of de SSD wel geschikt zijn voor zo een oude macbook (een van de eerst core 2 duo en 2GB ddr2 ram) en of ik daar wel voordeel uithaal aangezien de ouderdom van deze laptop.

  • Jamy
    18 januari 2012 om 13:45

    @Robin: Schroef je, als hij voor de garantie moet, toch je SuperDrive weer erin? Geen hond die dat merkt, behalve als je iets sloopt tijdens het terugplaatsen natuurlijk.

  • Gijs
    19 januari 2012 om 10:30

    Ik heb in mijn macbool pro vandaag een OCZ Vertex 3 Max IOPS SSD geplaatst en mijn orginele 7200 rpm disk in de Superdrive geplaatst. is het nu mogelijk om windows 7 te instaleren op de HDD in de Superdrive ?

  • Pascal
    20 januari 2012 om 0:22

    Zoals @Guus ook al aangaf wordt door diverse professionals afgeraden om TRIM aan te zetten voor SSD’s met een Sandforce 2000 controller, zoals de OCZ Vertex 3. De betreffende controllers hebben nl hun eigen garbage collector om blokken met verwijderde data weer mee op te schonen. Met TRIM zoy dit dubbelop zijn en tot problemen kunnen leiden (die ook door digerse mensen femeld zijn). Ik heb een Vertex 3 in mijn MacBook Pro 2011 en alles werkt (nog steeds) perfect zonder TRIM.

  • Marc
    24 januari 2012 om 21:20

    En…

    Welk bedrijf/persoon zou m’n Macbook Pro mid 2009 voor mij kunnen ombouwen…?

    Bestaan zulke bedrijven?

  • Marc
    3 februari 2012 om 16:28

    Misschien even een kleine update:

    Ik heb gisteren een Seagate Momentus XT 750GB Hybrid Drive in m’n MacBook Pro geplaatst, en het is écht een aanrader.

    Je plaatst ‘m in 5 minuten. 750 GB opslag op 7200 toeren en een ingebouwde 8 GB SSD voor je veel gebruikte programma’s en OS X.
    Systeem wordt letterlijk bij elk gebruik sneller.

  • ppl
    13 februari 2012 om 21:26

    Grappig maar helaas staan er nogal wat fouten in het artikel. Een ssd moet je niet anders als een hdd behandelen op 2 dingen na omdat deze voor problemen kunnen zorgen en verder bij een ssd ook vrij zinloos is (het zijn specifieke dingen bedoeld voor hdd’s). Dit zijn de SMS en de “zet schijf in slaapstand” opties.

    Wat je absoluut niet moet doen is TRIM enabler gebruiken omdat dit niets toevoegt en in diverse gevallen voor juist een veel tragere schijf zorgt. Daarnaast is het ook een hack doordat er dingen uit een ander systeem worden overgeheveld. De kans dat de boel stabiel loopt is daardoor klein en je moet er rekening mee houden dat je bij iedere update weer opnieuw moet gaan patchen. De TRIM mogelijkheden zijn ook alleen bedoeld voor de Apple SSD’s, ze zijn daar ook voor geoptimaliseerd. Deze settings hebben een negatief effect op de performance bij vrijwel alle niet-Apple SSD’s en in sommige gevallen veroorzaakt het zelfs problemen zoals een hakkelend systeem (tevens ook de reden waarom SMS en die andere optie uit moeten).

    Voor wie wat wil knutselen met z’n systeem en vooral schijfruimte wil besparen zijn opties 4 en 6 wel handig, met name voor wie veel geheugen heeft. Verwacht er echter geen wonderen van. Overigens betekent het uitvoeren van punt 4 wel dat je bij stroomuitval wel dataverlies hebt als de computer sliep en je apps open had staan. Die image is er niet voor niets. Zelf heb ik dit wel uitgezet omdat mijn laptop een ingebouwde accu heeft die ik op spanning houd. De kans dat ik stroomuitval heb is vrijwel nihil. Door het uitschakelen heb ik nu wel een snellere slaap/wake waar het mij nou juist om te doen was. Het stukje met de sudo nvram is overigens overbodig. Stroominstellingen doe je met het pmset commando.

    De effectiviteit van noatime aanzetten valt nog te bezien. Echt missen doe je het niet maar er een echt voordeel heb je er dan ook weer niet aan.

    Kortom, houdt je tot punt 2 en 3, vergeet de rest en doe vooral net alsof je ssd een hdd is maar dan veel sneller. Ga vooral niet de overige gekke dingen uitvoeren want dat leidt onherroepelijk tot grote problemen op o.a. performance gebied, levensduur en dataveiligheid.

  • Dennis Matthijssen
    7 mei 2012 om 21:26

    Vraagje;
    Ik heb de beslissing gemaakt om een SSD (OCZ Vertex 4, 256GB) plaatsen, ik wil deze vervangen voor de HDD. Ik heb bij mijn macbookpro geen dvd gekregen met lion.
    Hoe krijg ik lion nu geïnstalleerd?

    grt. Dennis

  • mike
    12 mei 2012 om 10:19

    Bij deze de volgende link a trim support voor 10.7.4.
    Werkt perfect op ocz Vertex 3 120g.

    http://www.groths.org/?page_id=322

    grz

  • Pieter
    15 juni 2012 om 11:15

    Als ik een SSD in de main bay installeer en de HDD in de opti-bay, kan ik dan de HDD mounten/unmouten om deze zo uit te schakelen? Dit wil ik doen om energie te besparen en de HDD alleen te gebruiken indien nodig.

    Is dit mogelijk?

  • iMarvin
    19 juli 2012 om 10:54

    Ik heb zelf een SSD bijgebouwd in mijn MacBook (op plek van de SuperDrive) en hierop Mac OSX en mijn programma’s geïnstalleerd. Ook mijn iPhoto-library staat hierop (is “slechts” een GB of 5) waardoor deze lekker snel opstart en niet te lang hoeft te laden (wat eerst op de HD soms toch wel het geval was, een sec. of 15).

    De HD zit nog steeds op de originele plek zodat deze o.a. gebruik kan blijven maken van de Sudden Motion Sensor. De SSD zit via een HDDCaddy/Optibay op plek van de SD.
    Al mijn overige data, zoals muziek, video’s, apps e.d. staat op de HD. Dat geeft bij mij geen problemen met bijv. het laden van mijn iTunes library (die toch totaal een GB of 145 is). Alles start übersnel op.

    Houdt er rekening mee, dat de nieuwere Mac’s ook op de SuperDrive-aansluiting SATA III (6GB/s) ondersteunen. Daar kun je dus ook prima een SSD kwijt die SATA III ondersteunt (zelf heb ik een Corsair ForceGT 60GB) in kwijt, zonder dat je “verlies” van snelheid hebt.

    Mocht je momenteel een MacBook hebben die op de SD-aansluiting tot SATA II ondersteunt, en je hebt plannen om in de toekomst een nieuwe MacBook aan te schaffen, raad ik je toch aan een SATA III SSD aan te schaffen. Het prijsverschil tussen een SATA II en III SSD wordt steeds kleiner (nu tussen de €10 en €30) en dan kun je bij je nieuwe MacBook gelijk profiteren van een snelle SATA III verbinding met je SSD !

    Ik werk overigens met een MacBook Pro 13″ late 2011 (2.8 i7).

  • iMarvin
    19 juli 2012 om 10:59

    Edit @mezelf hierboven: ik heb het erover dat mijn muziek, video’s, apps e.d. op de HD staan. Met de apps bedoel ik apps voor mijn iPhone of iPad uiteraard, niet Mac OSX apps, die staan op de SSD. Sorry voor het warrige schrijven.

  • Bert
    21 juli 2012 om 21:22

    Ben bezig met het plaatsem van twee SSD’s in mijn late 2011 MBP, middels een optibay ik maar krijg dit niet stabiel werkend. Heb twee OCZ Vertex 4 512GB liggen maar dat blijft problemen geven. Vervolgens twee Samsung 830 512GB er in gelepeld, nog steeds niet stabiel werken te krijgen. Het is mijn einddoel op één SSD OSx te draaien en op de andere via VM Ware Windows XP. Dit draait aanvankelijk goed tot dat de Windows installatie begint te kloten.
    Na enige tijd ontstaan er fouten op de schijven die met “Schijherstel” verholpen moeten worden.

    Had de TRIM patch ingebruik, die heb ik alvast maar eens uitgezet (ofschoon die tool, na het uitzetten, bij de Samsung 830’s aangeeft dat TRIM nog steeds aanstaat omdat er volgens de patch tool Apple SSD’s in de MBP zitten. Blijkbaar worden de 830’s aangezien voor originele Apple SSD’s…)

    Dat SMS moet ik nog uitzetten, net als het uitzetten van de schijf tijdens hybernate

  • Bert
    21 juli 2012 om 21:24

    Sorry, perongeluk op te vroeg op verzenden geklikt…

    Vraag me dus af wat ik structureel fout doe, iemand suggesties?

    Groet,

    Bert

  • Dirkkk
    23 juli 2012 om 9:09

    Tegenstrijdig?????
    Trim instellen een vereiste, …..absoluut geen trim instellen!
    Noatime gebuiken is een must, …..noatime is helemaal niet nodig!
    Optibay, een prima plaats om je ssd in te bouwen. Geeft bovendien veel minder herrie (geen mechanische beweging), ….. vooral je ssd niet op de plaats van je superdrive, je krijgt maar de helft van je bussnelheid!
    Voor mij geld nu het bekende door de bomen… het bos niet meer zien, verhaal.
    Ik heb net een Crucial ssd plus optibay in bestelling voor mijn mbp 13″ mid 2009 (5,5) met een momentus 500gb hibrid, maar had dit topic nog niet gelezen. Ik heb nu geen idee meer wat ik moet doen. Alles wat hier wordt genoemd is praktisch door iedereen weer tegen gesproken.
    Wil de echte expert opstaan en eenvoudig het advies geven:

    Waar de ssd plaatsen?
    Wel of geen trim?
    Wel of niet noatime?

    Of beginnen we dan weer van voren af aan?

  • Michael
    24 juli 2012 om 9:15

    Ik wil hetzelfde doen als Imarvin hierboven.
    Mn Macbook late 2011 is nu dus nog origineel.

    Even voor de duidelijkheid,ik maak nu back-ups met mn Timemachine.

    Ik wil nu dus de software oplaten starten via een sdd en mn media dus op mn hdd laten staan.
    Ik heb dit in het verleden dus wel al gedaan met een Imac,wat bleek achteraf,mn Timemachine maakte ALLEEN een back-up van de sdd maar NIET van de hdd.
    Dus was ik alsnog alle media kwijt.

    Dus Imarvin,of andere,leg me eens uit hoe ik dit het beste kan doen.
    Mn 1 TB hdd laat ik op de originele plek zit en wil dus een sdd op de Superdrive aansluiting zetten.
    Daarna de software op de sdd zetten en mn media op de HDD.
    Timemachine moet van beide een back-up gaan maken.

  • Jayjay
    9 augustus 2012 om 10:06

    Hallo,

    ik wil graag een vraag stellen betreffend op Noatime. Heb alle stappen gevolgd als beschreven maar na mount zie ik geen Noatime. Gebruik op dit moment Mountain Lion macbookpro 2012

  • iGerbert
    11 augustus 2012 om 11:07

    noatime wilde bij mij ook niet lukken volgens de omschrijving hier.
    Vervolgens het bestand via de terminal aangemaakt volgens de beschrijving op deze site http://www.atlanticdynamic.com/optimizing-os-x-for-ssd/
    Toen lukte het wel.

    Het resultaat vind ik verbluffend; Macbook Pro Early 2008 2,5 Ghz en 4Gb herstart binnen 30 sec.!
    De standaard schijf heb ik vervangen door een Intel 330 serie (120Gb).

  • Jayjay
    13 augustus 2012 om 16:47

    @IGerbert Bedankt voor de tip, zal een poging wagen als ik thuis ben zal hierna even posten of het werkte of niet.

  • Jayjay
    13 augustus 2012 om 18:21

    http://www.atlanticdynamic.com/optimizing-os-x-for-ssd/ Via dit link is mijn Noatime geactiveerd.

    Nogmaals bedankt

  • ricardo
    20 oktober 2012 om 9:28

    Goeden morgen , ben al vanaf gister nacht bezig om noatime te laten draaien maar ik stuit op een probleem. heb het bovenstaande, gedaan maar ik kan nergens op mijn macbook library/launchdaemons vinden waar ik de plist in kan copieren, mijn mac is nl. is dat het probleem.

  • ricardo
    20 oktober 2012 om 10:01

    heb de library/launchdaemons inmiddels gevonden in sys uiteraard.

    gecopierd sudo chown zin gedaan reboot gedaan, mount in terminal

    /dev/disk0s2 on / (hfs, local, journaled)
    devfs on /dev (devfs, local, nobrowse)
    map -hosts on /net (autofs, nosuid, automounted, nobrowse)
    map auto_home on /home (autofs, automounted, nobrowse)
    /dev/disk1s2 on /Volumes/ricardo (hfs, local, nodev, nosuid, journaled, noowners)

    geen noatime, ben hier totaal nieuw in , misschien zie ik iets over het hoofd.

  • Rob
    18 november 2012 om 1:31

    Ik gebruik de gratis tool Chamelion SSD Optimizer, werkt erg goed en simpel.
    http://chameleon.alessandroboschini.it/index.php

    Mijn Vertex 3 draait i.c.m. 16GB RAM als een tierelier en zonder problemen (tot zover).

  • Jeroen
    10 december 2012 om 23:19

    wat maakt het voor de snelheid van de SSD uit op welke sata poort die zit dan? sata van de optibay is bij mij (MBP begin 2011) 3GBP/S en de meeste SSD’s halen maximaal rond de 500MBP/S. dus ik snap niet helemaal waarom dat zoveel uit zou maken dan.

    Ik hoor dat het voor de HDD gunstiger zou zijn als die gewoon om z’n orginele plekkie blijft zitten dus ik neig ernaar om mn SSD dan gewoon op mn optibay te zetten. maar overtuig me! :)

  • Wouter
    17 februari 2013 om 17:07

    Heren, dames.

    Net de ocz Vector 256GB aangeschaft voor mijn MBP late 2011
    Na al het onderzoek een paar conclusies.

    ssd in originele bay:
    Anders haalt mijn ssd de snelheid niet. (waar ik hem voor heb gekocht)

    ssd ondersteund TRIM dus zet ik het aan. Houd van schone ssd

    Verder niets. Als het goed is moet de vector het gewoon ”out of the box” goed doen. Daarom heb ik een mac. Het moet het gewoon doen zonder poespas

    500 gig in optibay, formatteren. Waar ik echt alleen maar films op zet als ik met mijn werk weg moet.

    Klaar!

    Nu begrijp ik dat niet alles zo makkelijk is. Mis ik nu echt iets waardoor mijn mac veel langzamer is of snel stuk gaat? of zijn al die snufjes om hem nog sneller te maken en voor mij als leek nagenoeg niet merkbaar.

    Maw. Wat MOET ik doen?
    Wat is leuk om te doen?

    groet, Wouter

  • Jeroen
    7 april 2013 om 16:05

    Hallo,

    Voor het optimaliseren van je ssd voor onder andere noatime kan je ook chameleon ssd optimizer gebruiken.

    Hier de link voor de site : http://chameleon.alessandroboschini.it/index.php

    Grtz,

    Jeroen

  • HP
    24 juli 2013 om 22:27

    Ik heb de caddy voor de superdrive in huis, maar als ik mijn oude SSD (vertex3) daarin stop loopt de boel vast, of op zijn best wordt de drive niet herkent. Als USB drive doet ie het wel, maar niet in de caddy. Superdrive weer terug gezet, die doet het ook prima. Op de vertex3 staan 2 partities, kan het zijn dat dat niet mag op de superdrive poort? Anders zou ik het niet weten.

  • Peter
    10 mei 2014 om 15:54

    @PPL, bedankt voor je uiteenzetting van jouw visie op dit verhaal.
    Kan je mij nog een aanvulling geven voor wat betreft het punt ‘zet schijven in sluimerstand’ als de Mac uitgerust is met 2 harde schijven, een (later door mij zelf toegevoegde) SSD en de originele HDD? Die laatste wil ik op zich wel in sluimerstand hebben (scheelt warmte, geluid en mogelijk iets stroom)
    Wat is voor deze setup aan te raden?

    Noatime en trim enabler laat ik bij deze dus mooi links liggen.

  • Sigurd
    29 oktober 2014 om 12:55

    Ik heb gisteren van mijn Mac Book Pro (voorjaar 2011) de dvd speler plaats laten maken voor een SSD (Samsung 850 Pro, 256GB) + HDcaddy.
    Tevens werkgeheugen een upgrade van 4GB (Samsung) naar 16GB (Kingston)
    Yosemite opnieuw geinstalleerd en het systeem draait sneller.

    Nu wil ik weten of het ook naar behoren werkt. Ik heb hiervoor Chameleon SSD Optimizer gedownload en geïnstalleerd. Op diverse sites lees ik dat een SSD geen ondersteunende app nodig heeft. Chameleon beweert natuurlijk anders en zegt stap 1 t/m 5 zoals hierboven genoemd over te nemen.

    Wat is wijsheid? Graag jullie advies.

  • Rob
    29 oktober 2014 om 22:07

    Ik heb een MBP 15″ late 2011 waarvan ik de superdrive zou willen vervangen voor een SSD. Op het internet kom ik met name over de 15″ en 17″ modellen van de late 2011 versie klachten tegen.
    Zijn er gebruikers die deze combinatie probleemloos hebben draaien en met welk merk/model SSD en bracket is dit dan geïnstalleerd?

    alvast bedankt voor de reacties.

  • Applepie
    8 november 2014 om 21:33

    Zojuist een bestelling geplaatst van een ssd, allen heb ik te maken met een MacBook air 13″ van laat 2007.

    Mijn vraag is kan ik deze zonder problemen installeren?

  • Pieter
    9 november 2014 om 9:42

    @Applepie: MacBook Air uit 2007? Dat lijkt me sterk…

    http://www.everymac.com/systems/apple/macbook-air/index-macbook-air.html

  • Jajo
    23 mei 2015 om 19:55

    Ik wil een samsung ssd 512gb installeren in mijn macbook pro van mid 2012.
    Moet ik nog met trim aan de gang?
    VZijn er nog andere dingen veranderd?

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store