11 oktober 2009

Toetsenbord gebruiken in OS X dialoog vensters

toetsenbord

Veel Windows switchers die zijn bekeerd tot het Apple geloof vragen zich af waarom zij het toetsenbord niet kunnen gebruiken om keuzes te maken in dialoog vensters. Deze dialoog venster kunnen bijvoorbeeld bestaan uit de keuzes 'Bewaar niet', 'Annuleer' en 'Bewaar..'

Windows gebruikers kunnen met de tab-toets keuzes maken in dialoogvensters en deze te bevestigen met de enter toets. Goed nieuws voor deze switchers, natuurlijk is dit ook mogelijk onder Mac OS X! De optie is echter om onduidelijke redenen niet standaard geactiveerd door Apple.

Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Toetsenbord en activeer 'Alle regelaars' bij de optie uitgebreide toetsenbordfuncties.

Je kan nu in dialoog vensters gebruik maken van de tab toets om een knop te selecteren. De spatiebalk activeert de geselecteerde knop en de Enter toets activeert de standaard actie (deze knop is herkenbaar aan de blauwe kleur).

Wanneer de optie 'Alle regelaars' is geactiveerd kan je in Safari ook tussen tekstvelden, keuzevakjes en radio knoppen switchen.

toetsenbordfuncties-tab

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Bram

  11 oktober 2009 om 9:00

  Zeer goede tip. Ik moest wel even zoeken, aangezien je naar mijn mening een stapje vergeten bent in je uitleg.
   ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Klik Toetscombinaties ▸ (Onderaan) Uitgebreide toetsenbordfuncties: ‘Alle regelaars’

 • L

  11 oktober 2009 om 9:51

  Vooral heel erg handig bij het afsluiten van programma’s (“Wilt u de door u gemaakte wijzigingen…”
  Alleen in de meeste third-partyprogramma’s lukt dit niet en moet je alsnog je tabtoets gebruiken voor je een keuze kunt maken. Bij programma’s van Adobe (InDesign, Photoshop, etc.) en de Office-suite van Microsoft kun je als alternatief de letter ‘D’ (don’t save) of ‘S’ (save) op je toetsenbord indrukken.

 • patricia

  11 oktober 2009 om 9:53

  Dank je bram!! ik moest effe zoeken.

 • Guy van der Kolk

  11 oktober 2009 om 11:01

  En vergeet cmd-. niet om te annuleren! Of de esc-toets natuurlijk.

 • koen

  11 oktober 2009 om 14:11

  Werkt niet bij mij. Ik zie de ‘highlighting’ wel verschuiven van de ene knop naar de andere, maar ‘enter’ doet niets. Ik heb een iMac Intel 2008, bluetooth draadloos Apple toetsenbord. Misschien ligt het aan het type toetsenbord ?

 • Remco

  11 oktober 2009 om 14:45

  thanx
  ik miste dit inderdaad al een tijdje

 • Hans

  11 oktober 2009 om 17:03

  @koen
  Volgens mij gebruik ik altijd de spatiebalk om te bevestigen, probeer dat eens? (ik weet het ook niet zeker :)

 • dyn

  11 oktober 2009 om 17:27

  De enter toets is om de standaard actie te bevestigen, dat is de actie waarbij de gehele knop is gekleurd. Met tab kun je naar een andere button waar dan alleen een gekleurde rand omheen komt te staan. Als je zo’n knop wilt kiezen moet je op de spatiebalk drukken. Er zijn echter wel wat standaard toetsen die je sowieso kunt gebruiken: enter is de default actie, cmd-. of esc is annuleren. Heb je meer opties dan is tabben natuurlijk erg handig anders moet je het met de muis doen. Overigens kun je met deze optie ook door andere vakken heen tabben. Zo kun je bijv. in het open file venster nog tussen de diverse velden tabben.

 • koen

  11 oktober 2009 om 20:00

  De spatiebalk !
  Dank je wel, Hans en dyn.

  Misschien staat die tip hier al ergens op de site: om zonder muis het appeltje in de menu bar te activeren, doe je ctrl+F2 (en de functietoets op een laptop), voor de menu bar naast het klokje is dat crtl+F8, voor de Dock ctrl+F3. Vervolgens met de pijltjestoetsen navigeren.

 • Michel

  11 oktober 2009 om 21:26

  HEEL ERG BEDANKT (ja, in hoofdletters!). Ik heb hier enige tijd naar gezocht en niet kunnen vinden. Nu loop ik er zo tegenaan! Super!

 • Marc

  11 december 2009 om 18:18

  • Ik begrijp wel waarom Apple die functie niet standaard aangezet heeft: het zorgt ervoor dat dat je ook in Safari met de tab-toets naar “alle regelaars” gaat bij invulformulieren. En dat vind ik niet handig: dan wil ik alleen naar de invulvakjes rn niet naar de keuzemenu’s of vinkjes.

  • Naast of om te annuleren en om te bevestigen, kun je indrukken voor de keuze “Bewaar niet” (Don’t save)

 • Marc

  11 december 2009 om 18:26

  Herplaatsing van laatste gedeelte (de teksten tussen de hoekige haken vielen weg)

  Naast “esc” of “cmd-.” om te annuleren en ” Enter” om te bevestigen, kun je “cmd-d” indrukken voor de keuze “Bewaar niet” (Don’t save)

 • Menno

  30 januari 2011 om 15:33

  De spatiebalk ! sjonge jonge daar ben ik al erg lang naar op zoek !
  De oplossing toch maar weer gevonden op Appletips !

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!