26 november 2016

ScreencastmacOS: De Touch Bar aanpassen naar eigen voorkeuren

macbook pro zilver

De nieuwste MacBook Pro bevat een Touch Bar, een retina multi-touch scherm die standaard de functietoetsen weergeeft. De balk is terug te vinden bovenaan het toetsenbord. Naast de functietoetsen laat deze ook extra opties en acties zien gerelateerd aan de applicatie die actief is.

De Touch Bar werkt prettig en is eenvoudig te bedienen. Standaard vind je rechts een aantal functies terug, dit zijn geluid uit, Siri, geluid en helderheid aanpassen. Via de meer-knop kun je direct alle overige functietoetsen raadplegen. De F-toetsen kun je activeren door de fn-toets in te drukken. De vier standaard toetsen rechts van de bar kun je naar persoonlijke wens aanpassen. Wil je bijvoorbeeld Siri vervangen door het nemen van een schermafbeelding dan is dat gewoon mogelijk.

Standaard weergave van de Touch Bar aanpassen in macOS

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren
• Navigeer naar het voorkeurenpaneel 'Toetsenbord'
• Open het tabblad 'Toetsenbord'
• Klik onderin op 'Pas Control Strip aan' (regelbalk)

standaard Touch bar aanpassen

Direct heb je de mogelijkheid om de Touch Bar aan te passen (tik eventueel op de '<'-knop om deze snelkoppelingen aan te passen. Op het scherm van je Mac krijg je alle mogelijkheden te zien. Klik en sleep de snelkoppeling naar de onderkant van het scherm naar plek waar deze moet komen op de bar. Verlaat dan het scherm en je zal merken dat je verder kunt slepen op de Touch Bar. Sleep naar links of rechts om deze te verplaatsen, laat los om de snelkoppeling te plaatsen.

Snelkoppeling verwijderen uit de Touch Bar

Wil je net een snelkoppeling verwijderen uit de bar dan kun je dit doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord ▸ Toetsenbord ▸ Pas Control Strip aan (regelbalk). Het aanpassingsscherm wordt getoond, druk eventueel op de '<'-knop in de bar om alle functietoetsen te tonen. Verplaats nu de muisaanwijzer naar de onderkant van het scherm en verlaat deze dan om de Touch Bar aan te sturen. Je zal merken dat de snelkoppelingen oplichten. Druk nu het trackpad in en sleep de snelkoppeling uit de bar naar het scherm van je Mac of het vuilbak-icoon in de bar. Laat los om de snelkoppeling te verwijderen. in apps van derde Touch bar aanpassen

Touch Bar aanpassen in applicaties (ook van derde)

Niet alleen kun je de standaard weergave van de bar aanpassen, ook tijdens het gebruik van apps kan dit. Dit kun je altijd doen via de menu-optie 'Weergave' (Engels: View) in de menubalk. Kies vervolgens voor 'Pas Touch Bar aan…' (Engels: Customize Touch Bar…) en wijzig de snelkoppelingen zoals hierboven staat omschreven.

Lees ook: De nieuwe Touch Bar op iedere Mac gebruiken


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Berend

  26 november 2016 om 15:41

  @Wesley, er komen verhalen los op internet waarin problemen met de nieuwe MBP2016 worden aangekaart, zoals deze: https://9to5mac.com/2016/11/25/2016-macbook-pro-gpu-problems-glitches/
  Wat is jouw ervaring tot nu toe?

 • Wesley Fabry

  26 november 2016 om 18:19

  @berend zo extreem als op de foto’s heb ik nog niet meegemaakt. Tot nu toe liet de Mac alleen ‘dunne strepen zien’ bij Time Machine, maar dat lijkt me eerder een bugje. Voorlopig nog niets anders tegengekomen. En ja de Mac gebruik ik dan toch wel minstens 9u per dag. (15inch model)

 • Berend

  26 november 2016 om 21:52

  @Wesley, ben ik enigszins gerustgesteld. Ik ga het vanaf aanstaande dinsdag meemaken, dan wordt mijn 15″ geleverd. Als ik van de gelegenheid gebruik mag maken; heb jij enig zicht op wanneer docks (bijvoorbeeld http://www.belkin.com/nl/p/P-F4U095/ ) en verloopkabels (HDMI naar TB3) voor met name aansluiting van externe beeldschermen beschikbaar komen?

 • Wesley Fabry

  27 november 2016 om 7:01

  @berend helaas ben ik ook niet op de hoogte wanneer deze geleverd zullen worden. Vermits er nog geen datum bij staat zal het waarschijnlijk nog even duren. Ik heb deze: https://www.moshi.com/usb-c-multiport-adapter maar die van Apple zelf zijn ook prima en nu met korting. https://www.appletips.nl/apple-geeft-korting-usb-c/

Een reactie toevoegen: