2 december 2009

Twitteren vanuit OS X Terminal

twitter-icon

De populariteit van Twitter is niet meer te stoppen, bijna iedereen kent het van naam en veel OS X gebruikers maken gebruik van de webdienst. Voor het versturen van Twitter berichten (Tweets) kan je gebruik maken van applicaties zoals Tweetie, Twhirl en Tweetdeck.

Je kan een Tweet echter ook versturen doormiddel van het curl commando in OS X Terminal. Handig als je bijvoorbeeld in een script Twitter berichten wilt versturen, of gewoon leuk om eens uit te proberen.

curl is een commando waarmee je onder Terminal internet gerelateerde opdrachten kunt uitvoeren. Zo kan je er bijvoorbeeld bestanden mee downloaden en HTTP opdrachten versturen. Deze laatste functie gaan we gebruiken om een Tweet te versturen naar je Twitter account.

Open Terminal en typ het onderstaande commando:

curl -u naam:wachtwoord -d status="bericht" http://twitter.com/statuses/update.xml

Natuurlijk vervang je naam en wachtwoord door je eigen gegevens. bericht vervang je door je eigen bericht (Tweet) van maximaal 140 karakters.

Na het uitvoeren van het commando verschijnt je Tweet automatisch op je Twitter account. Dit maakt van Terminal een gratis Twitter applicatie!

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Robin

  2 december 2009 om 9:53

  Hahaha, zo vet! Wel een beetje geeky, maar als ik zometeen “geswitched” ben ga ik het zeker een keer uitproberen!

 • b-art

  2 december 2009 om 10:20

  Maar wat is hier nu de toegevoegde waarde van? Het is niet sneller, het is niet praktischer én er zijn legio gratis programma’s die het je veel makkelijker maken…

 • Utopia

  2 december 2009 om 11:23

  @b-art: Waarom moet het nuttig zijn? Geeky is ook goed :)

 • Rutger

  2 december 2009 om 17:41

  Bij werkt dit niet, heb het nu al een paar keer geprobeerd maar als ik dan mijn wachtwoord in moet typen kan ik niks intypen, het enigste dat ik doen is of op enter drukken of het scherm afsluiten. En inderdaad, wat is het nut hiervan?

 • Ben

  2 december 2009 om 18:57

  b-art: er zijn redelijk wat OSX gebruikers, of gebruikers van andere Unix-varianten, die veel actief zijn op de commandline. Voor die mensen kan het soms sneller zijn om vanaf diezelfde commandline te twitteren, dan om te switchen naar een andere Twitter app.

  Overigens lijkt het me een goed idee om hier een alias voor te maken zodat je kan typen: tweet om op de achtergrond het hele curl-verhaal uit te voeren.

  Vanavond eens mee spelen :-)

 • Rutger

  3 december 2009 om 14:55

  Ok, het werkt nu ^^

 • Jos

  4 december 2009 om 17:36

  @ b-art

  Because we can!

 • Hugo

  22 mei 2011 om 15:54

  Werkt bij mij niet terminal zegt:

  Basic authentication is not supported

  jammer, leek me wel grappig;)

Een reactie toevoegen: