14 december 2014

uBar: Alternatief voor het OS X Dock

Het Dock is naast Finder en Spotlight het hart van de Mac. Via het Dock kun je snel applicaties openen, alle openstaande applicaties bekijken en geminimaliseerde vensters in bewaren.

Ondanks de grote populariteit van het Dock zijn er toch een aantal alternatieven op de markt zoals uBar. Deze applicatie is in staat het Dock te vervangen door een balk zoals we die kennen uit Windows, maar dan alleen de voordelen. uBar is erg compleet en bevat een hoop functies.

Zo kun je vanuit uBar Finder benaderen, mappen en applicaties openen, maar ook je Mac herstarten, uitschakelen, enzovoorts. Alle openstaande applicaties worden in de balk weergegeven en wanneer er een nieuw bericht is (bijvoorbeeld bij Mail) dan krijg je hier ook een notificatie-badge van te zien.

ubar1

In de balk bevind zich ook een klok met datum, wanneer je hier je muisaanwijzer op plaatst krijg je een mini agenda te zien. Bestanden verwijderen kun je eenvoudig doen door het bestand te slepen naar de prullenmand in uBar. Via de voorkeuren kun je thema’s kiezen waardoor je zelfs een donkere-weergave kunt activeren. uBar is volledig geoptimaliseerd voor OS X Yosemite, inclusief de doorschijnende vensters en frisse kleuren.

uBar geeft meer informatie dan alleen maar openstaande vensters, druk je bijvoorbeeld de ctrl-toets in op je toetsenbord dan krijg je de het CPU-verbruik te zien van de actieve applicaties. Deze gegevens worden geraadpleegd vanuit de activiteitenweergaven van OS X. Dit zijn slechts enkele van de vele opties die uBar ondersteunt, meer informatie vind je hier.

ubar2

Om uBar te kunnen gebruiken moet het je deze de toegang geven via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en Privacy ▸ Toegankelijkheid ▸ Vink uBar aan. Vervolgens moet het Dock aan de zijkant worden geplaatst + automatisch verbergen. Dit kun je doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Dock. Het Dock wordt dus niet geheel uitgeschakeld en kan altijd geraadpleegd worden via de zijkant van het scherm. Hierdoor kun je beide functies en voordelen gebruiken.

uBar is te koop voor $20 (± €16,5) via de website van de ontwikkelaar. Daarnaast kun je een 'lite' versie downloaden in de Mac App Store. Deze versie heeft al vele mogelijkheden en is gratis te downloaden, alleen zijn niet alle functies en opties aanwezig.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store

Meer over Dock kun je hier terugvinden.Reacties


 • Klaas Ronner

  14 december 2014 om 13:33

  Je wilt toch niet een windows dock op je mac installeren?
  Brrrrr moet er niet aan denken

 • leon

  14 december 2014 om 13:39

  En dat voor ‘slechts’ $20??? Gatver ;-)

 • Kumpel

  14 december 2014 om 14:04

  Ik gebruik DockSpaces al jaren! (ontwikkeling staat helaas stil)
  Compatible met Yosemite!
  Top, aanrader! http://goo.gl/IRUOIc

 • Erik

  14 december 2014 om 15:39

  Ik begrijp niet echt wat de voordelen zijn in vergelijk met de echte Dock. De klok en de notificaties heb je ook al in je balk bovenaan, waarom zou je die onderaan nog eens extra moeten hebben? CPU-gebruik kun je ook zien mits het hulpprogramma “activiteitenweergave” in je Dock te plaatsen en te activeren (ev. bij opstart).
  De navigatie in mappen kun je ook in je Dock gebruiken: zet je programmamap, je documenten-map, je download-map… in de zone naast je prullenmand, klik rechts op het icon, kies “toon als map” en “geef inhoud weer als lijst” en je kunt ook overal doorheen navigeren vanuit je dock. uBar is misschien handig voor ex-gebruikers van Windozen, vooral dan het feit dat ze geopende applicaties in een vakje onderaan zien staan, maar mits even wennen zouden ze ook snel met de Dock kunnen werken.

 • Marcnij

  14 december 2014 om 20:49

  Als je dan toch de goede dingen van de Windows taskbar (ja, die zijn er echt) wilt overnemen, dan is Hyperdock een goede optie. Ik gebruik het al jaren en is zeer stabiel. Hyperdocl voegt functionaliteit toe aan het dock ipv het volledig te vervangen.

 • Wiisikke

  14 december 2014 om 23:56

  LELIJK !!!!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!