12 juli 2010

Venster vergroten binnen Spaces

Sinds de introductie van 10.5 Leopard beschikt Mac OS X over de functie Spaces. De functie maakt het mogelijk om verschillende applicaties te groeperen op verschillende bureaubladen. Zo kan je bijvoorbeeld een aparte Spaces aanmaken voor werk, ontspanning of internet gerelateerde applicaties. In Mac OS X 10.6 Snow Leopard zijn er een aantal kleine maar handige verbeteringen toegevoegd aan Spaces.

Om een overzicht van je spaces te krijgen druk je standaard op de F8 toets van je toetsenbord, MacBook gebruikers dienen FN+F8 te gebruiken. Weet je niet welke toets bij jou een Spaces is toegekend. Ga dan naar  ▸ Systeem voorkeuren ▸ Exposé & Spaces. Klik boven in het scherm op de optie Spaces. Hier kunnen de toetscombinaties voor het gebruik van Spaces ingesteld worden.

Wanneer je een overzicht van je spaces hebt geactiveerd dan kan het soms lastig zijn om de verschillende applicaties te onderscheiden. Dit omdat de vensters vaak klein worden weergeven. Om dit duidelijker te maken ga je met je muis over een venster en druk je vervolgens op de spatiebalk. Hierdoor wordt het venster op volledige grote weergegeven en is alles duidelijk te lezen.

Spaces spatie

Het kan ook lastig zijn om het juiste venster te vinden omdat er bijvoorbeeld meerdere vensters over elkaar geschoven zijn. Binnen Spaces is het ook altijd mogelijk om de optie Exposé (F3-toets) te gebruiken. Hierdoor worden alle vensters netjes zichtbaar gemaakt binnen spaces en kun je tevens gebruik maken van de spatiebalk om een venster te vergroten.

Spaces exposéReacties


 • Spaceman

  12 juli 2010 om 11:33

  Jammer dat Spaces nog steeds matig werkt met de programma’s van Adobe, anders had ik er zeker gebruik van gemaakt.

 • L

  21 juli 2010 om 22:42

  De F8-toets is op het alu-toetsenbord van mijn iMac standaard de play-pauseknop van iTunes, dus de opmerking over het gebruik van FN geldt niet alleen voor MacBooks.
  Verder: Goede tips! Ik kende ze nog niet.

Een reactie toevoegen: