26 december 2009

OS X: Verplaatsen en scrollen in niet actieve vensters

interface

Vanaf OS X Leopard 10.5 is het mogelijk om te scrollen in vensters die niet op de voorgrond actief zijn. Dit doe je door je muis naar het betreffende venster te brengen en daarna te scrollen met je muis of trackpad. Klik hierbij niet op het venster aangezien je dan het venster actief maakt en naar de voorgrond brengt.

In deze categorie bestaat nog een handige hint, namelijk het verplaatsen van een venster zonder deze actief te maken.

Klik met je muis of trackpad op de titelbalk van een inactief venster terwijl je de Command ⌘ toets ingedrukt houd. Laat hierna de Command ⌘ toets los, maar houd de muisknop ingedrukt, je kan nu het venster op de achtergrond verplaatsen zonder dat deze actief wordt gemaakt.

Deze optie is ontzettend handig wanneer je meerdere vensters open hebt staan en bijvoorbeeld iets wilt vergelijken. Het is ook mogelijk om elementen uit een niet actief venster te verslepen naar een actief venster, denk hierbij bijvoorbeeld aan een foto uit Safari.

venster verplaatsen

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.


Reacties


 • RvanL

  26 december 2009 om 11:08

  Er gebeurd niks bij mee helaas..

 • Funske

  26 december 2009 om 11:28

  Zo kun je op dezelfde manier (⌘ + klik) ook meerdere dingen selecteren in het venster dat niet actief op de voorgrond is.

 • Leon

  26 december 2009 om 11:48

  Deze functie bestaat al sinds de jaren 90 vorige eeuw. Misschien zelfs wel de jaren 80. Maar het is altijd makkelijk om aan dat soort functies herinnerd te worden. Zo kun ook bijvoorbeeld de alt-toets inhouden als je een map openklikt, om de onderliggende map meteen te sluiten. Het is zodoende grappig als je op een programma-ikoontje dubbelklikt de map waar dat programma instaat dus ook sluit. Dat ruimt lekker op.

Een reactie toevoegen: