7 september 2013

NieuwsWat kunnen we dinsdag van Apple verwachten? (#1)

goudenappel-apple-logoAanstaande dinsdag is het dan eindelijk zover en houdt Apple een speciaal evenement. AllThingsD had het dus bij het rechte eind, want deze hadden afgelopen zomer al 10 september genoemd. Wat Apple precies gaat aankondigen is nog niet bekend, echter zijn er de afgelopen maanden wel een hoop geruchten en producten uitgelekt.

De komende drie dagen vind je hier op appletips een overzicht terug van al deze geruchten en lees je wat je kunt verwachten van het aankomende Apple event.

Nieuwe generatie iPhone

Het is vrijwel zeker dat Apple aanstaande dinsdag de nieuwe generatie iPhone zal gaan aankondigen. Net zoals de iPhone 3GS en iPhone 4S, zal de nieuwe generatie iPhone een upgrade zijn van de huidige iPhone 5. Van de buitenkant zal de iPhone 5S weinig veranderen, naast de kleuren wit en zwart zou ook 'goud' zijn opwachting gaan maken. De gouden iPhone zal eerder een champagne look krijgen waardoor de iPhone opeens meer waard lijkt te zijn. Misschien klinkt goud voor ons westerlingen erg vreemd, maar in China en India lopen ze er helemaal wild van. Dit is dan ook waarschijnlijk de reden waarom Apple goud wilt gaan introduceren in de iPhone lijn.

iphonevijfs1

Naast een nieuwe kleur zou de iPhone 5S ook beschikken over een dual-ledflitser aan de achterkant naast de cameralens. Deze zal beschikken over 2 kleuren licht waardoor de flitser een natuurlijker licht zal geven en je foto's 'warmer' worden. Of de iPhone 5S nu wel of niet een vingerafdrukscanner zal gaan krijgen is onbekend. De geruchten spreken elkaar enorm tegen en de laatste weken is er zelfs geen sprake meer van, Apple zal daarom waarschijnlijke deze scanner voorlopig nog achterwegen laten.

De echte vernieuwing zal daarom ook waarschijnlijk binnenin zitten, te beginnen met een nieuwe, véél snellere A7-processor. Verschillende bronnen melden dat de prototypes van de iPhone 5S een 64-bit A7-chip aan boord heeft, deze levert aanzienlijk meer rekenkracht dan de huidige 32-bit A6-chip. De A7-chip zal er voor zorgen dat de iPhone 31% sneller zal zijn dan de iPhone 5 en de batterijduur vergroot wordt.

iphonevijfs3

Daarnaast zou er een extra motion-tracking-chip worden ingebouwd, deze zou bepaalde nieuwe commando's kunnen uitvoeren. Jony Ive had namelijk aangegeven dat de iPhone moet bediend kunnen worden met verschillende bewegingen in plaats van knoppen of het touchscreen. Het is echter niet duidelijk of de iPhone 5S deze functies al zal ondersteunen of dit pas wordt toegepast in de iPhone 6.

Budget iPhone

Komt ie er nu wel of niet, een goedkopere iPhone? Als we de geruchten, analisten en uitgelekte onderdelen mogen geloven wel. De budget iPhone werd eerst iPhone Lite genoemd, maar later circuleerde de naam iPhone 5C. De C staat daarbij niet voor ‘cheap’ maar voor ‘color’, omdat het toestel in meerdere kleuren verkrijgbaar zal zijn. Het meest opvalllende van de iPhone 5C is de plastic (polycarbonaat) behuizing. Door gebruik te maken van dit soort materiaal kan Apple de prijs verlagen en zo de concurrentie strijd aangaan met goedkope Android-toestellen.

iphone_lite_1_0

Er zijn al een hoop onderdelen van deze iPhone uitgelekt, één ding hebben ze allemaal gemeen en dat is kleur. De iPhone 5C zal waarschijnlijk in de kleuren zwart, wit, roze, rood, blauw, geel en groen worden uitgebracht. Om de prijs zo laag mogelijk te houden zal Apple kiezen voor bestaande onderdelen. Dit wil zeggen dat de iPhone 5C waarschijnlijk dezelfde processor en camera zal krijgen als de iPhone 4S. Over de kwaliteit van het scherm wordt nauwelijks gesproken en het is dus niet duidelijk of de iPhone 5C een retina scherm zal krijgen.

iphone-5c-25

De iPhone 5C zal waarschijnlijk iOS 7 draaien, maar een aantal functies niet bevatten. Zo zal Siri, live filters, Airdrop en nog andere opties niet ondersteund worden. Naast de concurrentie strijd met Android-toestellen wilt Apple met de iPhone 5C vooral China en India veroveren met deze telefoon en het marktaandeel aldaar vergroten.

iphone-5c-colors-620x405

Verkoopsdatum

Apple zal de iPhone 5S en iPhone 5C aanstaande dinsdag voorstellen. De verkoop van de iPhones zal vermoedelijk op 20 september van start gaan in de grotere landen zoals Amerika, Verenigd koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, enzovoorts. Vanaf 13 september zou hem in de Online Apple Store kunnen worden gepreorderd voor deze landen. Wij in Nederland en België zouden één weekje langer moeten wachten en kunnen vanaf 27 september de iPhone verwachten. Het lijkt bijna zeker dat op 20 september iets staat te gebeuren in de Apple Stores, want alle medewerkers in Amerika mogen deze dag niet vrij nemen.

Dit artikel is gebaseerd op geruchten en beweringen van analisten die het vaak bij het rechte eind hebben. Lees hier deel 2 op appletips nog meer voorspellingen over het aanstaande Apple Event met onderwerpen als de nieuwe iPad 5 en iPad mini 2. In deel 3 gaan we in op de iOS 7 en iWatch geruchten, deze lees je hier terug.Reacties


 • Ad

  7 september 2013 om 12:59

  Ik denk dat er net zo als in Juni van alles geroepen wordt, maar dat er daadwerkelijk iets beschikbaar komt op 10 Sept?
  Alvast geen OSX Mavericks, geen IOS7 voor iPad, geen nieuwe Apple tv.
  Alleen focus op iPhone model weet ik veel en that’s it.

 • Hans Schaapherder

  7 september 2013 om 21:33

  Het zou mij niets verbazen als de ‘C’ niet voor ‘cheap’ of ‘color’ staat maar voor de nieuwe markt: de ‘C’ van China…

 • Sjacqoo

  8 september 2013 om 13:32

  Dus een lampje en een verbeterde chip, WTF ! Dat word dus een Nokia 1020 , iets echt vernieuwend. Eigenlijk wel jammer….

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!