14 juli 2015

Vijf redenen om nu Swift te leren

Swift icoon Apple

Heb je nog nooit geprogrammeerd en vraag je je af of de nieuwe programmeertaal Swift iets voor je is? In dit artikel lees je vijf belangrijke redenen om nú met Swift aan de gang te gaan, ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd.

Swift is gemakkelijk te leren

Zelfs als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, kun je met Swift al heel snel programma's maken. Swift werkt perfect samen met Xcode (de gratis software van Apple waarmee je op je Mac apps kunt maken); Xcode beschikt zelfs over speciale Playgrounds; 'speeltuinen' waarmee je snel Swift-opdrachten kunt uitproberen. Toen Apple deze Playgrounds voor het eerst liet zien, in juni 2014, was het publiek meteen razend enthousiast.

Swift is krachtig

Voorbeeld app gradenHoe eenvoudig de taal ook is, met Swift kun je heel krachtige apps bouwen. Sterker nog: Swift is zelfs geschikt voor het programmeren van complete besturingssystemen. Beginnende Swift-programmeurs staan er vaak versteld van hoe weinig regels programmacode je nodig hebt om interessante apps te maken. Met minder dan honderd regels programmacode bouw je al een complete app! Voor de Graden-app die je hieronder ziet, en waarvan je de Swift-code zelf kunt downloaden, waren nog geen 80 regels programmacode nodig.

Swift is veilig

Als je werkt met programmeertalen als C, C++ en C# kom je niet om pointers heen: methodes om direct toegang te krijgen tot het geheugen van je computer, smartphone of tablet. Pointers kunnen heel handig zijn, maar ze maken je apps ook gevoelig voor crashes. Als jij als ontwikkelaar per ongeluk op een verkeerde plek in het geheugen aan de gang gaat, kan je app vastlopen (of erger). Swift biedt alle voordelen van pointers, maar niet de nadelen. Je kunt op een gemakkelijke manier bij het geheugen van je device komen, maar je app is beschermd tegen crashes.

Swift gaat Open Source

Later dit jaar komen er Open Source-versies van Swift beschikbaar. Dat betekent dat je op termijn (en waarschijnlijk duurt dat helemaal niet zo lang) Swift ook kunt gebruiken om apps te maken voor Linux en -nog iets verder in de toekomst- Windows!

Introductie Swift

Swift is nu al één van de populairste programmeertalen

Onlangs is, tijdens een onderzoek door de populaire website Stackoverflow, Swift als meest geliefde programmeertaal uit de bus gekomen. Met name het gemak, de veiligheid en de kracht ervan werden door zowel beginnende als gevorderde programmeurs geprezen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar Swift-programmeurs, wat veel kansen biedt als je deze nieuwe programmeertaal nu al beheerst.

Probeer Swift zelf!

Heb je een Mac en wil je zelf eens zien hoe een Swift-app in elkaar zit? Installeer dan Xcode (gratis in de Mac App Store te krijgen) en download de voorbeeld-app Graden hier terug op iOS-academie.

Wil je meer weten over het maken van je eigen apps voor de iPhone, iPad en Apple Watch? Als appletips-lezer krijg je tien euro korting op het populaire eBook van de iOS Academie: Apps bouwen met Swift. Klik hier voor meer informatie.

Wil je zelf apps ontwikkelen met Swift? Dat kan, op appletips maken we je wegwijs in de wereld van Swift, Klik hier voor alle posts, plus lesmateriaal.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!