31 augustus 2020

Alle voordelen van Apple Pay op een rij

3 min leestijd
Alle voordelen van Apple Pay op een rij
Apple Pay
3 min leestijd

Dankzij Apple Pay kun je eenvoudig met je iPhone betalen aan kassa's en pinautomaten. Iedereen is enthousiast over Apple's betaaldienst, maar wat zijn nu de voordelen van Apple Pay?

Sommige Apple gebruikers twijfelen nog over de dienst, zo vragen ze zich af hoe veilig alles is en wat de toegevoegde waarde is? In ons land kun je namelijk al op tig-manieren betalen en contactloos kan ook gewoon met je betaalpas. Maar toch is Apple Pay een goede ontwikkeling, we leggen het uit.

Extra veilig en privacy is gewaarborgd

Het grootste voordeel van Apple Pay is de extra beveiliging en je privacy die beschermd wordt. Bij het toevoegen van je betaalpas worden je rekening- en pasnummer gecodeerd verzonden naar de servers van Apple. Hierna worden deze gedecodeerd en geverifieerd door je bank om te controleren of de gegevens van jou zijn. Daarna maakt je bank een uniek apparaatrekeningnummer aan dat gekoppeld wordt aan je betaalpas en apparaat. Met behulp van dit nummer worden alle betalingen verricht.

Het apparaatrekeningnummer wordt opgeslagen op het toestel zelf in de zogeheten Secure Enclave, dit is extra beveiligd gedeelte in de A-chip. Apple kan dit nummer, noch andere Apple Pay gegevens inkijken. Dit komt omdat alles lokaal wordt opgeslagen, tot de betaalgeschiedenis aan toe. Wel voert Apple regelmatig controles uit om te achterhalen of er geen misbruik wordt gemaakt van je betaalgegevens.

Betalen met je iPhone via Face ID, één van de voordelen van Apple Pay

Apple Pay is dus een uitstekende en veilige manier om te betalen, niet alleen o.w.v. het verwerken van een betaling, maar ook het opslaan van de gegevens. Maar dat is niet de enige reden, omdat er altijd een verificatie moet worden uitgevoerd kan niet zomaar iemand je iPhone of Apple Watch gebruiken om te betalen, iets wat met een betaalpas wel (beperkt) kan.

Wel moet je in het achterhoofd houden dat betalen met een pinpas in de winkel ook anoniem gebeurt. Het betaalverkeer is versleuteld en de winkelier kan je kaartnummer en persoonlijke gegevens niet achterhalen. Wel kunnen ze met het unieke transactienummer eventueel gegevens opvragen bij de desbetreffende bank, maar dat gebeurt eigenlijk zelden en alleen maar in geval van fraude.

ook interessant
Nieuwe privacyfunctie geeft extra informatie bij gebruik persoonlijke gegevens
Nieuwe privacyfunctie geeft extra informatie bij gebruik persoonlijke gegevens

Vanaf iOS 11.3, High Sierra 10.13.4 en tvOS 11.3 krijg je extra informatie te zien wanneer Apple je persoonlijke gegevens wil gebruiken met nieuwe privacyfunctie

Bij iedere betaling je identiteit bevestigen

Als je wil betalen met behulp van Pay dan moet je altijd je identiteit bevestigen. Dit doe je met behulp van Face ID, Touch ID of de toegangscode van je apparaat. Deze controle kun je vergelijken met invoeren van je pincode en zorgt ervoor dat alleen jij de betaaldienst kunt gebruiken.

Controleren of Winkels Apple Pay ondersteunen

Hier komt het aspect 'extra veilig' weer om de hoek kijken. Contactloos betalen met een fysieke betaalpas is in de meeste gevallen tot €25 vrij uit te voeren zonder pincode. Dit is bij Pay niet het geval, je moet altijd je identiteit bevestigen, hoe klein het bedrag ook is.

Voordeel hiervan is dat kwaadwilligen je betaalpas niet kunnen uitlezen of gebruiken om stiekem kleine bedragen te pinnen, iets wat met een betaalpas wel kan. De NFC-chip met de betaalgegevens wordt pas actief nadat Face ID, Touch ID of de toegangscode is uitgevoerd.

ook interessant
Controleren of een winkel, app of webshop Apple Pay ondersteunt
Controleren of een winkel, app of webshop Apple Pay ondersteunt

Uitleg hoe je kunt controleren en herkennen of winkels Apple Pay ondersteunen en in welke apps en webshops je kunt betalen via deze dienst.

Overige voordelen van Apple Pay

  • Betaalpassen kun je veilig opbergen en zelfs thuislaten
  • Makkelijk contactloos betalen voor bedragen boven €25
  • Pincode kan niet worden afgekeken
  • Sneller afrekenen, zeker met een Apple Watch
  • Achteraf de exacte locatie van de betaling bekijken

Helaas ondersteunen nog niet alle banken Apple Pay. Wil je weten of jouw bank wordt ondersteund, klik dan hier. Zodra je betaalrekening geschikt is voor Pay kun je jouw credit- en betaalkaarten toevoegen.

info
Auteur Wesley Fabry
Datum31/08/2020 11:24
Categorie Apple Pay, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • @Robert Dat klopt niet. Apple Pay is ontworpen voor de beveiliging van persoonlijke gegevens. Apple bewaart de kaartnummers van de originele creditcards, betaalkaarten en prepaidkaarten die je gebruikt met Apple Pay niet en heeft er ook geen toegang toe. En wanneer je Apple Pay gebruikt met creditcards, betaalkaarten of prepaidkaarten, bewaart Apple geen transactiegegevens die met jou in verband kunnen worden gebracht. Bij je transacties zijn alleen jij, de verkoper of ontwikkelaar en je bank of kaartverstrekker betrokken.

    Meer info: https://support.apple.com/nl-nl/HT203027

    Beantwoorden
  • Ik geloof best in het gemak (tot je batterij leeg is). Maar waar voor zover goed begrepen komen je bankgegevens op de Apple servers terecht. En daar zit voor mij het bezwaar. We delen veel te makkelijk persoonlijke info met mannen als Jobs, Cook, Gates, Musk, Zuckerberg ea Zij weten al veel teveel over mij. Mijn bankgegevens laat ik ouderwets als ik waarschijnlijk zal zijn graag bij de bank.

    Beantwoorden
  • Tegenwoordig heb ik alleen mijn rijbewijs en id bewijs wanneer in het buitenland ben en mobiel op zak.

    Betalen met ApplePay na het eten van een overheerlijke Chuleton bij Casa Rural Bartzelona (Guipúzcoa) geen probleem of je boodschappen bij de Carrefour. Zelf bij parkeerautomaten op straat in binnen en buitenland werkt.

    Ik ben werkelijk verrast dat ik tot op heden overal kan betalen zonder mijn pinpas te gebruiken.

    Eerst zag ik er de toegevoegde waarde niet van maar ApplePay lijkt mij op dit moment het meeste veilige betaalmiddel.

    Beantwoorden
  • Hartelijk dank voor je uitleg Wesley.
    Tot nu toe heb ik nog maar 1 pas toegevoegd (N26). Van de andere rekening bij een andere bank is het nog niet beschikbaar (ASN).
    Ik heb tot op heden Applepay nog niet opnieuw uit kunnen proberen. De eerste keer werd het niet geaccepteerd.

    Beantwoorden
  • Ik lees veel over Apple pay en ben ook wel geïnteresseerd maar ik lees nergens hoe het werkt als je twee bankpasjes gebruikt.
    Dan zal je bij een betaling toch moeten kunnen kiezen tussen de pasjes zodat niet alles van de verkeerde rekening wordt afgeschreven.
    In Apple support kan ik daar ook niets over vinden.
    Weet iemand iets meer hierover?

    Beantwoorden
    1. Je kunt meerder passen toevoegen Rini en zullen dan allemaal beschikbaar zijn voor Apple Pay (als deze de dienst ondersteunen). Je kunt dan een standaardbetaalpas kiezen die standaard geactiveerd wordt, als je een andere wil gebruiken moet je deze kiezen. Bij het activeren van Apple Pay aan de kassa zie je dan bovenaan je standaard pas en door te vegen/tikken kun je een andere kiezen. Helaas kun je de passen geen naam geven dus moet je even de bankrekeningnummers onthouden zodat je onderscheidt kunt maken.

      Beantwoorden
  • Vind Apple pay een uitkomst maar ik zou alleen graag de daglimiet zelf willen bepalen die vind ik persoonlijk erg hoog

    Beantwoorden
    1. Waarom zou je dat graag willen? Veiligheid is geen punt want voor iedere transactie groot of klein moet die bevestigd worden met face id / touch id of toegangscode.

      Beantwoorden
  • Nog een mooie feature is dat de verificatie stukken sneller gaat, met een pas zie je de stipjes op de terminal langzaam vullen. Als je met Apple Pay betaald lijkt het er soms op dat sommige zelfs worden overgeslagen, het gaat echt merkbaar sneller.

    Beantwoorden
  • Nu alleen nog wat meer banken die er mee samenwerken in België. Van de grootbanken alleen maar BNP momenteel. Dat is wel droevig.

    Beantwoorden
  • Heb zelf al gemerkt dat Apple Pay bij veel meer winkels werkt dan je zou verwachten. In principe, zodra er de mogelijkheid is om contactloos te betalen met je PinPas, kan dit ook met Apple Pay. Personeel in de winkels is vaak niet op de hoogte en zeggen dan ook dat het niet kan, als je het gaat navragen. Zoals bij mij gebeurde bij Albert Heijn, waar bleek dat het toch kon, nadat ik het had uitgeprobeerd. Persoonlijk vind ik het prima en goed werken, ik laat voortaan mijn betaalpasje thuis.

    Beantwoorden
  • Ziet er al beter uit maar ‘iedereen is enthousiast’ …. terwijl je wilt zeggen dat het er echt goed uitziet …. blijft ongefundeerd.

    Beantwoorden
  • Op zich vind ik alle mogelijkheden van smartphones prachtig. MAAR… ik heb ervaringen met lege accu’s. (Gelukkig nog niet met verlies van apparaten.)

    Daarom sjouw ik ook mijn bankpas en OV-chipkaart mee. En heb ik dus (nog) geen baat bij betalen middels NFC.

    Beantwoorden
  • Ik gebruik al ruim een half jaar Apple pay via Bunq. Ik zou nu al niet meer zonder kunnen. Echt geweldig.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store