19 januari 2010

Wat zijn .DS_Store bestanden?

.DS_Store bestanden worden door Mac OS X gebruikt om de metadata van een map in te bewaren. De metadata bestaat uit informatie zoals de grootte van icons, waar de icons zijn geplaatst, weergave opties, kleuren, achtergrond etc.

De bestanden worden automatisch in iedere map aangemaakt die door OS X Finder wordt benaderd. Niet alleen op harddisks maar ook op netwerk locaties en externe volumes zoals USB stick en harddisks. Wanneer je een .DS_Store bestand verwijdert dan wordt deze opnieuw door OS X aangemaakt met de standaard instellingen.

Doordat de .DS_Store bestanden beginnen met een '.' zijn de bestanden niet zichtbaar in OS X Finder. Wanneer je alleen gebruik maakt van Mac OS X dan zal je de .DS_Store niet snel tegen komen. Dit wordt anders als je bestanden gaat uitwisselen met Windows gebruikers.

Bij het bezoeken van netwerk shares op een Windows server maakt OS X ook hier de .DS_Store bestanden aan. Dit wordt vaak als vervuiling ervaren door Windows gebruikers (en IT beheerders) omdat het in tegenstelling tot OS X geen verborgen bestanden zijn.

Door het uitvoeren van onderstaand comando in Terminal wordt het mogelijk om het aanmaken van de DS_Store bestanden op netwerk locaties uit te schakelen.

Open een terminal sessie en voer onderstaande commando uit:

defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores true

Herstart je Mac en de bestanden worden niet langer aangemaakt op de netwerk locaties die je bezoekt.

Randy bedankt voor je bijdrage!Reacties


 • Jan van der Ploeg

  19 januari 2010 om 9:00

  Wordt een usb-drive ook gezien als een netwerk-share? M.a.w. voorkom ik hiermee ook dat .DS_Store bestanden op mijn USB stick komen te staan? Zou mooi zijn, want die dingen stop ik zowel in mijn Mac als in de Windows bak op mijn werk.

 • Stefan

  19 januari 2010 om 9:12

  Op mijn werk hebben wij een Apple server, worden de .DS_Store bestanden hier dan ook niet op weggeschreven? Dit zou weer niet handig zijn. Die van de USB stick ben ik ook benieuwd naar.

 • Patrick

  19 januari 2010 om 9:52

  Ik heb voor dit probleem het programma BlueHarvest draaien. Die zorg ervoor dat mijn mac geen .DS en andere troep bestandje op usb sticks en geheugenkaartje gooit.
  Bijvoorbeeld om te voorkomen dat media presentaties op tv’s en andere media apparaten doen wat ze moeten doen.
  Als ik dat niet doe, dan zegt ie in een slideshow op de tv constant dat ie de files niet kan lezen.

 • Adri

  19 januari 2010 om 11:10

  Kijk anders eens naar TotalFinder: http://blog.binaryage.com/totalfinder-alpha/

 • Liese birdie

  19 januari 2010 om 11:30

  Windows pc’s kennen die vervuiling ook met hun eindeloze thumbnails ed.. heb je daar niet iets tegen? Dat ze op de Mac standaard worden weggegooid? Als ik zip-bestanden krijg of USB-sticks zie ik die files juist weer op mijn Mac (en dat wordt door mij als IT-er als vervuiling ervaren… :P)

 • Makers

  26 april 2010 om 13:40

  Ik heb eens bekeken hoe groot deze bestanden zijn en dat valt erg tegen deze kunnen 10 tot 20% van je stik innemen!!!
  Zelf werk ik met RISC-OS (het betere systeem) en heb ook daar problemen met al die troep die MAC op de USB stik’s achterlaat.
  Neen MAC os is mij tegengevallen op alles staat de vermelding “Pro” naar mijn ervaring zit dit voornamelijk in de prijs.

 • John Rooze

  30 november 2011 om 9:51

  Kan iemand mij vertellen wat het commando is om het deze actie te anuleren.
  Ik wil het graag uitproberen maar als het tegen valt wil ik terug kunnen.

 • danielle

  12 januari 2015 om 15:08

  hi ik heb en nas van synology en kan dus geen enkele map slepen omdat die ds bestanden dat niet toelaten. hoe kan ik deze allemaal weggooien of is dan toch echt een time machine het handigst want stel dat ik deze files weer nodig heb moet ik ze weer aanmaken of doet mac dat automatisch?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!