21 maart 2017

WATCHApple Watch: Snel toegang tot apps via het Dock

Dock logo voor de Apple Watch

Al jaren bestaat het Dock in OS X (macOS) en ook in iOS kun je dit raadplegen. Via het Dock heb je snel toegang tot jouw favorieten en/of actieve applicaties. Vanaf watchOS 3 kun je dit onderdeel ook raadplegen op de Apple Watch.

Het Dock is een gewenste functie in watchOS, niet alleen kun je hier je favorieten applicaties snel raadplegen, ook zullen deze sneller laden. Dit komt omdat applicaties die zich in het Dock bevinden op de achtergrond worden ververst en nieuwe gegevens ophaalt.

Het Dock raadplegen en gebruiken in watchOS 3

Druk éénmaal op de zijknop van de Apple Watch om het Dock te activeren. In voorgaande versies zag je hier jouw vrienden, deze optie is volledig verdwenen in watchOS 3. De eerste keer toont het Dock enkele recent gebruikte applicaties, deze apps worden automatisch op de achtergrond bijgewerkt en laden volgens Apple 40% sneller dan voorheen.

Veeg naar rechts om links om de applicaties te bekijken in het Dock, ook kun je de Digitale Kroon gebruiken om te scrollen. Wil je snel scrollen? Veeg dan over de bolletjes onderaan het Dock. De apps in het Dock tonen in de meeste gevallen altijd de meest recente informatie.

Overzicht van het Dock in watchOS 3

Je favorieten applicaties toevoegen aan het Dock

Wanneer je één keer drukt op de zijknop wordt het Dock getoond. Standaard worden de laatst gebruikte apps getoond, maar het is ook mogelijk om je favorieten apps (standaard of apps van derde) vast te zetten in het Dock. Dit kan op twee manieren via de Apple Watch zelf of de Watch applicatie in iOS.

Via de Apple Watch zelf
• Open het Dock door kort op de zijknop te drukken
• Veeg naar rechts of links om de app weer te geven
• Veeg de app omhoog
• Tik op 'Altijd in Dock' om deze vast te zetten

Als een app is toegevoegd is deze permanent aanwezig in het Dock. Wanneer je dan omhoog veegt kun je de app verwijderen uit het Dock om ruimte vrij te maken voor andere apps.

applicaties toevoegen aan het Dock in watchOS 3

Via de Watch iOS app
• Open de Apple Watch applicatie in iOS
• Navigeer naar het tabblad 'Mijn Watch'
• Selecteer de optie 'Dock'
• Tik bovenin op 'Wijzig'

Bovenin staan de applicaties die al toegevoegd zijn aan het Dock, onderaan bij 'Niet inbegrepen' vind je de overige applicaties. Tik op de plusknop voor een app om deze toe te voegen aan het Dock. Via de drie horizontale strepen achter de app kun je deze van positie wijzigen en zo het Dock orderenen. Let wel, helaas kun je maar maximaal 10 apps toevoegen aan het Dock. Apps verwijderen kan met behulp van de rode minknop.


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Apps die altijd in het Dock staan

Naast de 10 favorieten apps heb je ook altijd toegang tot twee andere apps die zich achteraan in het Dock bevinden. De één-na-laatste app is altijd een applicatie die je recent (als laatste) hebt gebruikt, via deze weg kun je bijvoorbeeld ook snel deze app toevoegen aan het Dock. De laatste app in de lijst is 'Huidige' waarmee je de muziek die wordt afgespeeld via de Watch kunt bedienen.

recente apps in het Dock in watchOS 3

Snelle blik is verdwenen

De Snelle Blik-functie is in watchOS 3 verdwenen en wordt min of meer vervangen door het Dock. Omdat de apps in het Dock altijd op de achtergrond worden ververst is (volgens Apple) altijd de laatste informatie zichtbaar. Heb je bijvoorbeeld de Weer applicatie toegevoegd aan het Dock, dan kun je via deze weergave direct de temperatuur aflezen. Helaas werkt dit in de praktijk niet altijd en moet je vooralsnog eerst de app openen om de recentste gegevens op te halen.

Lees ook: Bekijk de watchOS 3 FAQ en functies die Apple niet heeft verteld

watchOS 3 is vanaf dit najaar gratis te downloaden voor alle Apple Watch gebruiken. Klik hier om meer te weten te komen over alle nieuwe opties en functies voor watchOS 3.

Meer functionaliteit en een snellere Apple Watch door watchOS 3
Klik hier voor een overzicht van alle tips.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!