Menu

24 september 2016

WhatsApp: Je accountinformatie en telefoonnummer niet delen met Facebook en adverteerders

Whatsapp icoon voor iOS en Android

Opgelet! Je hebt nog één dag de tijd om je WhatsApp-gegevens niet te delen met Facebook adverteerders. Een maand geleden heeft WhatsApp de voorwaarden aangepast. In de nieuwe gebruiksovereenkomst staat dat de berichtendienst toestaat dat bedrijven direct reclameberichten kunnen sturen naar consumenten via WhatsApp.

Dat heeft voordelen, wanneer bijvoorbeeld je vlucht is vertraagd kan KLM je een bericht sturen of kun je een bericht krijgen wanneer je pakket door DHL geleverd wordt. Echter brengt het ook een nadeel met zich mee, zo kunnen bedrijven straks ook reclame sturen.

Je accountinformatie en telefoonnummer niet delen met Facebook adverteerders

Sinds 26 augustus kregen WhatsApp gebruikers een pop-up met de nieuwe voorwaarden. Om de berichtendienst te kunnen blijven gebruiken moest je akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden. Heel veel mensen hebben dit dus ook toegestaan en hierdoor onbewust Facebook de toestemming gegeven je nummer te delen met adverteerders. Je hebt nog precies één dag de mogelijkheid om je accountinformatie, waaronder je telefoonnummer, niet te delen met Facebook adverteerders. Dit kan op twee manieren voor of na je op akkoord tikt.

Procedure 1
Zodra je het pop-up venster krijgt met de overeenkomst kun je onderaan op de balk tik voor meer informatie. Tik hierop (zie pijl hieronder) en schakel de optie ‘Deel mijn WhatsApp-accountinformatie met Facebook…’ direct boven ‘Akkoord’ uit.

telefoonnummer en accountinformatie niet delen met facebook via whatsapp

Procedure 2
Mocht je toch al akkoord zijn gegaan met de overeenkomst vorige maand dan kun je tot 30 dagen (wellicht tot 26 september 2016) na de bevestiging dit alsnog uitschakelen via het tabblad Instellingen ▸ Account ▸ schakel de optie ‘Deel mijn accountinformatie’ uit. Uit het verleden weten we dat na 30 dagen deze optie verdwijnt.

Het is geen garantie dat je vrij bent van berichten van bedrijven, echter wordt wel belangrijke informatie over je chatgedrag, telefoonnummer, etc. niet gedeeld met Facebook adverteerders. Bovenstaande stappen is uit te voeren in iOS, Android en overige platformen.

Om verwarring te voorkomen, advertereerder verspreiden de reclames via FaceBook met WhatsApp. Door bovenstaande uit te voeren krijgen de adverteerders geen toegang tot de WhatsApp gegeven.

Lees ook: Controleer je privacy instellingen in WhatsApp

geupdate artikel, origineel van 26/08/16 08.00uur







Reacties


  • anjo 26 augustus 2016 om 8:40

    Op mijn whatsappinstelling staat: privacy, beveiliging, wijzig nummer, verwijder mijn account en opslag in gebruik. Dus geen ‘deel mijn accountinformatie’. Ik kan dan ook niets uitschakelen.

  • Wesley Fabry 26 augustus 2016 om 8:43

    @anjo dan heb je de voorwaardenen nog niet ontvangen. Als je whatsapp opent en even wacht komen deze te voorschijn.

  • Coen 26 augustus 2016 om 9:46

    Nogal dwingend advies… Goed om mensen te informeren, maar misschien zijn er ook mensen die het juist wel handig vinden om bedrijsinformatie te ontvangen. Geïnformeerde keuze heet dat.

  • Wesley Fabry 26 augustus 2016 om 9:51

    We dwingen niemand, we leggen de voordelen, maar ook nadelen uit. Iedereen is vrij om de gegevens wel of niet te delen met facebook. Hoe je dat beheert leggen we uit, meer niet.

  • Ralph 26 augustus 2016 om 10:39

    Wanneer je geen facebook account hebt zul je de voorwaarden ook niet ontvangen lijkt me.

  • Willem 26 augustus 2016 om 11:33

    Heel goed van de Appeltips om de keuze aan ons zelf over te laten. Ik zit niet te wachten op al die gerichte reclame. Ik zie de voordelen voor de consument niet, maar wel voor de zgn producent. Meer euro’s in de kassalade van hun en weg met onze privacy, voorzover je daar nog van kan spreken bij Facebook en of al die andere sociale media. Misschien er maar eens mee stoppen.

  • Rob V 26 augustus 2016 om 12:29

    Prima tip. Het is goed om vooraf even gewaarschuwd te zijn, dan hoef je niet achteraf weer allerlei handelingen te gaan plegen. Verder maakt ieder zijn eigen keuze, zoals Wesley al aangaf. Voor dit soort info lezen we de nieuwsbrief toch ook?

  • Ina M. 27 augustus 2016 om 10:08

    Ik heb de voorwaarden ontvangen maar op “niet nu” gedrukt. Zie in whatsapp alleen privacy, beveiliging, nummer wijzigen en account verwijderen. Krijg ik de voorwaarden nog een keer te zien zodat ik alsnog kan weigeren?

  • Kor 27 augustus 2016 om 10:52

    @Ralph, ik heb geen Facebook account en kreeg inderdaad de nieuwe voorwaarden. Ondanks het feit dat ik geen FB-account heb heb ik het toch uitgezet, aangezien FB laatst gezegd heeft dat ze ook profielen van mensen die geen FB-account hebben aanleggen. Veel websites hebben een FB-knop en zo kunnen ze toch aardig wat gegevens van je verzamelen. Een ander oplossing zou zijn iMessage te gebruiken ipv. whatsapp, maar helaas hebben de meeste van mijn vrienden en familieleden een Android telefoon.

    Wesley bedankt voor deze handleiding.

  • Ralph 27 augustus 2016 om 11:37

    @Kor: inderdaad kreeg ze ook? ‘Voorwaarden’ uitgezet. Volgens mij is Telegram Messenger het beste alternatief nog completer ook dan WA. Nadeel iedereen zit tegenwoordig op WA en dus word je ‘geforceerd’ gedwongen hier ook maar aan mee te doen! Niet mijn ding en vooral die privacy schendingen daar heb ik een hekel aan. Wanneer hedendaags op FB zit weten ze zo ongeveer alles van je, bizar! Volgens mij is het dus een geforceerde keuze Coen.
    Wesley bedankt

  • Marissa 27 augustus 2016 om 11:56

    Net als Ina M. de vraag hoe ik dit uit kan zetten als ik op later heb gedrukt, kan dit formulier niet meer vinden en ook niet die keuze onder privacy. Graag jullie tips hoe ik dit uit kan zetten

  • Miranda 27 augustus 2016 om 12:49

    Wat een kant en klare onzin die procedure 2.

    Bij iemand die de melding nog niet heeft gehad alsmede bij degene die deze al wel heeft gehad is deze keuze niet aanwezig. Wil je dit dus niet? Zorg in dat geval dat je direct bij de melding het vinkje uitzet alvorens te accepteren.

  • Denise 27 augustus 2016 om 12:57

    Ik heb gewoon na het accepteren van de voorwaarden deze via Instellingen en account kunnen uitschakelen. Bedankt!

  • Karin 27 augustus 2016 om 18:02

    Wat een gedoe allemaal… Meteen uitschakelen indien je dit niet wilt..

  • BJ 27 augustus 2016 om 19:26

    In Windows Phone is inderdaad geen mogelijkheid om bij instellingen iets te blokkeren. Daar staat alleen bij instellingen account: privacy, beveiliging, wijzig nummer en verwijder mijn account. Dus geen ‘deel mijn accountinformatie’. Er kan dus ook niets uitgeschakeld worden.

  • Süleyman 27 augustus 2016 om 23:10

    Ik heb het gewoon eruit gegooid er zijn ook alternatieven zoals telegram. Ik vertrouw heel whatsapp gebeuren niet meer…

  • Anouk 28 augustus 2016 om 20:14

    Ik had het al geaccepteerd want ging er eigenlijk vanuit dat je toch geen keuze hebt.. Net zoals Messenger van Facebook. Probeer zonder nog maar je priveberichtjes je telefoon te lezen..

    Maar dit is top! Ik heb het alsnog kunnen uitzetten. Bedankt!

  • willeke 9 september 2016 om 22:19

    alle gegevens worden altijd met FB gedeeld. ook als dit uitstaat op wazz-app. het geen u uitzet is, de mogelijk dat dit te herleiden is naar uw telefoonnummer. uw data is nu wel beschikbaar maar niet te herleiden.

  • Maurice 11 september 2016 om 18:08

    Het heeft 2 jaar geduurd voor ze de ” belofte ” braken om whatsapp reclamevrij te houden. Dit is de eerste stap… vele stappen zullen volgen. Ik heb iig whatsapp verwijderd, ik ben een beetje klaar met firma list en bedrog ( smoelenboek )

Een reactie toevoegen: