11 juni 2012

NieuwsWWDC 2012 Keynote: Alles op een rijtje…

Vanaf vandaag start Apple's belangrijkste event van het jaar, het WWDC. Het evenement speelt zich weer af in het Moscone West Center in San Francisco. Naast de veelbelovende keynote staat de hele week weer in het teken van sessies over het ontwikkelen van applicaties voor iOS en Mac. De laatste weken duiken al veel nieuwtjes op over de software en hardware die we kunnen verwachten op de keynote.

Waar veel mensen op zitten te wachten zijn de nieuwe Macs. Het is ondertussen duidelijk dat Apple, nieuwe Macs gaat tijdens de keynote. Verwacht wordt dat de complete Mac lijn een update zal krijgen waaronder ook de Mac Pro, die ondertussen al 2 jaar niet meer geüpdatet is. De nieuwe Macs worden na alle waarschijnlijkheid uitgerust met een Ivy Bridge processor van Intel.

Het is vaak niet gebruikelijk dat Apple hardware introduceert op het WWDC. Wanneer er naast de presentatie zaal in Moscone West een 'Hardware room' bevindt is de kans groot dat er ook hardware geïntroduceerd wordt. 

MacBook Pro

Wat Apple met de MacBook lijn gaat doen is nog onzeker, gaat de MacBook Pro weg? Of blijft er nog keuze tussen de MacBook Air en Pro? Volgens de laatste geruchten komt er een nieuwe MacBook Pro én een geüpdate versie van de huidige. Tevens zal de MacBook Pro dezelfde slankere behuizing krijgen als de MacBook Air. De Superdrive zal daarom ook uit de MacBook Pro verdwijnen en wellicht ook uit de iMac.

Mac Pro

De huidige Mac Pro staat inmiddels al 2 jaar te verstoffen in de Apple Store. Wat Apple precies van plan is met de Mac Pro is nog onduidelijk. Afgelopen week zijn er 3 serienummers opgedoken die duiden op 3 nieuwe Mac Pro's. De Mac Pro is tevens een behoorlijke grote computer met dezelfde afmeting als een traditionele Windows PC. Een frisse update en een compacter design zou daarom geen overbodige luxe zijn.

De Mac Pro zal naar verluid uitgerust worden met de nieuwe Intel Sandy Bridge Xeon processor. Daarmee zal de Mac Pro weer een stuk sneller worden als de huidige iMac, die op het moment zeer dichtbij de prestaties van de huidige Mac Pro zit.

Retina display

De iPad, iPhone en iPod Touch zijn inmiddels allemaal uitgerust met het prachtige retina display. Omdat Apple nu in een snel tempo bezig is om iOS en OS X bij elkaar te brengen, zal het niet erg gek zijn dat de nieuwe Macs óók een Retina display krijgen. Of het daadwerkelijk ook naar de mac komt is nog de vraag omdat de retina display voor de iPad ook veel productie problemen opleverde.

iOS 6 en OS X Mountain Lion

Waar we zeker van kunnen zijn is dat Apple ons meer gaat vertellen over de toekomst van iOS en OS X. Van OS X Mountain Lion hebben we eerder dit jaar al informatie gekregen, van iOS 6 is nog niets officieel bekend.

iOS6

iOS 6 zal weer één van de grotere updates worden voor de mobiele apparaten van Apple. Als de we geruchten mogen geloven kunnen we in iOS 6 vooral veel vernieuwde optie verwachten en geen spectaculaire veranderingen in de interface. Zo zou Apple met de kaarten applicatie compleet afstappen van Google Maps en een eigen kaarten applicatie met 3D functies uitbrengen.

Ook zal naar verluid de iTunes Store een compleet nieuw jasje krijgen. Het nieuwe design zal zich vooral richten op gebruiksvriendelijkheid.

OS X Mountain Lion

Ook zullen we meer te weten komen over Mac OS X 10.8 Mountain Lion, die misschien direct zal worden meegeleverd met de nieuwe Macs. In Mountain Lion zal Mac OS X meer gaan lijken op iOS. Apple zal op het WWDC verschillende sessies houden over OS X Mountain Lion, zodat ontwikkelaars ook hun applicaties klaar kunnen maken voor Mountain Lion.

Apple TV SDK

Volgens 9to5mac zal Apple naast een heleboel hardware ook een heleboel software presenteren. Naast iOS 6 en Mountain Lion zal er ook een SDK worden gelanceerd voor applicaties voor de Apple TV.

De keynote van Apple is vanavond om 19:00 (Nederlandse tijd). Ook appletips.nl gaat er weer goed voor zitten, want we zullen jullie uiteraard weer op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Je kunt ons live volgen via op de website en onze twitter pagina. Apple zal (waarschijnlijk) niet live uitzenden, omdat het WWDC een zeer besloten evenement is.Reacties


 • Jeroen

  11 juni 2012 om 9:36

  En waar staat die iPhone5 dan? die verwacht ik namelijk vanavond wel..!!
  want me iPhone 4 is wel aan vervanging toe namelijk! haha

 • Martin van R.

  11 juni 2012 om 10:02

  iPod Touch met Retina-display? Staat niet in de spec’s. Bij de iPhone wel uitdrukkelijk genoemd.

 • sredlums

  11 juni 2012 om 12:51

  @Martin van R.: als je in de Apple Store bij de resolutie kijkt zie je dat het wel het geval is (of ze het marketingwoord Retina nou noemen of niet), zelfde resolutie als de iPhone 4 (S).

  @Jeroen: dat jij ‘m nodig hebt wil nog niet zeggen dat het te verwachten is dat ie vanavond uitgebracht wordt. Ga er maar niet van uit.

  Zelf hoop ik toch wel op een behoorlijke verandering van iOS6, hoewel er niets ‘mis’ mee is begin ik een beetje uitgekeken te raken op iOS5, het wordt qua mogelijkheden inmiddels wel hier en daar ingehaald. Wat mij betreft tijd om d.m.v. een verfrissende grote update de voorsprong weer terug te krijgen!

 • Richard

  11 juni 2012 om 15:15

  Inderdaad, laten we hopen op een verfrissing van iOS.

 • Arthur

  11 juni 2012 om 19:42

  Appel store is gesloten.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!