17 januari 2015

Yosemite: Donker Dock met lichte menubalk activeren

Dock icoon

In het OS X Yosemite is het mogelijk om een donkere menubalk, Dock en applicatie switcher (cmd⌘ + tab) te activeren. De optie kun je terugvinden via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Algemeen ▸ optie: 'Gebruik donkere menubalk en donker Dock'.

Met behulp van OS X Terminal heb je echter nog een extra optie. Door het uitvoeren van een defaults write commando kun je namelijk alleen het Dock donker maken en de menubalk licht.

Start OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's) en type de onderstaande 2 commando's.

defaults write NSGlobalDomain AppleInterfaceStyle Dark; killall Dock

Het commando activeert de donkere weergave en herstart het Dock.

defaults remove NSGlobalDomain

Dit commando schakelt de donkere weergave voor het menu weer uit. Doordat het Dock niet wordt herstart blijft deze in de donkere weergave actief. De applicatie switcher (cmd⌘ + tab) behoort tot het Dock en zal ook in donkere weergave worden weergegeven.

donkerdock

Na een herstart van je Mac zal de donkere weergave van het Dock weer automatisch ongedaan worden gemaakt door OS X. Mocht je het willen blijven gebruiken dan zal je een inlogscript moeten maken en deze toevoegen aan de inlog onderdelen

#/bin/sh
defaults write NSGlobalDomain AppleInterfaceStyle Dark
killall Dock
sleep 3
defaults remove NSGlobalDomain AppleInterfaceStyle

Ben je niet handig met OS X Terminal en het maken van scripts dan kun je gebruik maken van onderstaand tooltje. Download de tool en unzip deze. Door de tool te starten wordt automatisch het donkere Dock geactiveerd.

Download: dockerdock.zip

Wil je het donkere Dock behouden na de herstart van je Mac? Voeg dan de tool toe aan je inlog items. Open  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ tabblad: Inloggen. Voeg met behulp van de '+'-knop de tool toe.

Wil je geen gebruik meer maken van deze optie volstaat het om de tool te verwijderen uit je inlog items, als je deze niet hebt toegevoegd aan de inlog items volstaat een herstart van je Mac.

Meer over Dock kun je hier terugvinden.Reacties


  • Wim F. Abbenhuis

    26 september 2017 om 10:45

    Deze ‘app’ werkt niet meer in High Sierra.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!