13 maart 2011

De extra option⌥ + klik menubalk opties (10.6)

De iconen in de OS X Menubalk geven je snel toegang tot systeem instellingen of geïnstalleerde applicaties. Bij de meeste OS X gebruikers zal in de menubalk standaard het icoon voor het volume en AirPort aanwezig zijn.

De iconen in de menubalk zijn eigenlijk hele kleine applicaties die je terug kan vinden in de map /Systeem/Bibliotheek/CoreServices/Menu Extras. Wanneer je deze map opent in OS X Finder dan kan je door te dubbelklikken op een van de bestanden het bijbehorende menu icoon laten verschijnen.

Als er meerdere iconen in je menubalk aanwezig zijn dan kan je de iconen herschikken door de cmd⌘ toets ingedrukt te houden en het icoon van keuze naar de gewenste plaats te slepen. Dit werkt alleen met systeem iconen, het is dus niet mogelijk om appllicatie iconen van plaats te wisselen. Je kan een icoon uit de menubalk verwijderen door deze simpelweg uit de menubalk te slepen.

De option⌥ (alt) toets heeft ook een speciale functie in de menubalk, wanneer je namelijk deze knop ingedrukt houd bij het klikken op een systeem icoon dan verschijnt er in de meeste gevallen extra verborgen opties.

▸ Volume

In de OS X geluid voorkeuren kan je het algemene uitvoervolume binnen OS X aanpassen maar ook het volume van alleen de specifieke systeem geluiden (signaalvolume). Het algemene volume kan je wijzigen door te klikken op het luidspreker icoon in de menubalk. Met option⌥ ingedrukt krijg je de mogelijkheid om andere in- en uitvoer apparaten te selecteren en een extra optie om direct naar de systeemvoorkeuren te gaan.

▸ AirPort

In OS X Snow Leopard 10.6 is er extra informatie zoals signaalsterkte en beveilingingsstatus toegevoegd aan het AirPort menu. Wanneer je op het Airport icoon klikt met option⌥ ingedrukt dan krijg je meer gedetailleerde gegevens zoals BSSID, RSSI, kanaal, snelheid en type verbinding te zien. Wanneer je meer informatie over een ander netwerk wilt bekijken dan kan je de muis op een netwerk plaatsen en wachten totdat het geel tooltip venster met extra informatie verschijnt.

▸ Bluetooth

Een option⌥ + klik op het bluetooth symbool laat het versie nummer van je bluetooth device zien. Tevens krijg je toegang tot developers tools zoals de Bluetooth explorer en de Packetlogger. Leuke en handig tools voor ontwikkelaars maar minder nuttig voor de 'gewone' OS X Gebruikers.

▸ MobileMe

Wanneer er zich problemen voor doen met het synchroniseren van je MobileMe account dan geeft de option⌥ toets je toegang tot diagnostische synchronisatie-info waarmee je problemen kan traceren en oplossen. Tevens krijg je direct in het menu een overzicht te zien wanneer gegevens als kalenders, contactpersonen, favorieten etc. het laatst zijn gesynchroniseerd.

▸ Batterij

MacBook gebruikers krijgen met option⌥ + klik op het batterij icoon de conditie van de batterij te zien. Wanneer je klikt op de weergegeven conditie dan wordt je automatisch naar een bijhorend artikel in OS X hulppagina's gebracht.Reacties


  • Robert

    13 maart 2011 om 13:39

    Leuke tip!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!