27 oktober 2009

OS X: Exposé per Space activeren

spaces

Je kan in OS X Snow Leopard 10.6 Exposé activeren doormiddel van F3, F9 (oude toetsenborden) of een vier vinger swipe naar beneden op je trackpad. In Exposé mode krijg je alle geopende vensters te zien boven de lijn en alle geminimaliseerde vensters aan de onderzijde van het Exposé scherm.

Wanneer je gebruik maakt van Spaces is het mogelijk om Exposé alleen te laten activeren voor de vensters in de betreffende Space. Het is geen standaard optie in de systeemvoorkeuren maar een aanpassing in de property-list com.apple.dock.

Om de Exposé per Space te activeren start je een Terminal sessie en typ je de onderstaande twee commando's:

defaults write com.apple.dock wvous-show-windows-in-other-spaces -bool FALSE
killall Dock

Na het uitvoeren van de commando's worden in Exposé mode alleen de vensters weergegeven die zijn toegewezen aan de betreffende Space.

Je kunt met de onderstaande commando's de optie weer uitschakelen door de setting te verwijderen uit de property-list.

defaults delete com.apple.dock wvous-show-windows-in-other-spaces
killall Dock

Exposé per Space

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Otto

  27 oktober 2009 om 11:17

  waar ik van droom is gewoon 1 space waar geen bureaublad items op verschijnen. Als er dan volk is kan ik naar die space gaan, en alles ziet er netjes uit :-)

  is er een mogelijkheid daartoe?

 • Biker

  27 oktober 2009 om 20:14

  @Otto, dat is mogelijk met ‘Desktop Curtain’ te vinden op http://www.manytricks.com/desktopcurtain/

 • Cas

  23 november 2009 om 16:50

  Hmm, kan ook makkelijker!!
  Ik heb gewoon een actieve hoek voor expose aangemaakt. Als ik dan in een space zit en ik ga -in mijn geval- naar m’n hoek links onder, opent expose voor die space.

  Erg handig, zeker als je net als ik geen terminal-lover bent. (mij teveel gedoe)

 • Cas

  23 november 2009 om 16:53

  Oops, kom net tot de ontdekking dat wat ik hier boven schrijf niet helemaal waar is! Foutje van mijn kant! Ik heb niks gezegd ;)

 • Taipan

  6 juni 2011 om 16:23

  Deze commando’s zorgen ervoor dat elke space zijn eigen exposé heeft. Je ziet alleen nog de geopende en geminimaliseerde vensters van de space waar je nu bent. Alles blijft dus netjes gescheiden. Dit is erg practisch! Bedankt voor de heldere instructies!

  Kijk ook eens naar de app Hyperspaces (in app store). Met deze app kan je voor iedere space een label aanmaken en een desktop plaatje kiezen. @Otto, met deze app kan je ook per space bepalen of je desktop items wil of niet.

 • Taipan

  9 juni 2011 om 12:45

  Onlangs een beter programma gevonden: Dock Spaces (DS). Ten opzichte van Hyperspaces (HS) verlies je enkele grafische opties. DS werkt ook iets langzamer dan HS. De nadelen wegen niet op tegen het ene voordeel van DS: de mogelijkheid om ook 1 dock per space te maken. DS in combinatie met expose-per-space helpt om je mac (met Snow Leopard) te ordenen.

  Het is niet mogelijk om HS 1.1.1 en DS 4.06 tegelijkertijd te gebruiken omdat beide verschillend werken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!