11 augustus 2012

10.8: Een installatie USB Stick aanmaken

Wanneer je Mac OS X 10.8 Mountain Lion download vanuit de Mac App Store dan komt deze in de vorm van een installer op je harddisk te staan. Door te dubbelklikken op de installeer 'Installeer OS X Mountain Lion' wordt de installatie van Mac OS X Lion gestart.

Het is mogelijk om de installer als diskimage op een USB stick (of USB drive) van minimaal 8GB plaatsen. Je maakt een Mountain Lion installatie USB Stick als volgt aan:

Control + klik op het bestand 'Installeer OS X Mountain Lion' en selecteer de optie ‘Toon pakketinhoud’. Ga in het nieuwe Finder venster dat verschijnt naar de map Contents ▸ SharedSupport, kopieer het bestand InstallESD.dmg naar het bureaublad.

Open het Schijfhulpprogramma en klik op het tabblad 'Terugzetten'. Sleep in het veld 'Bron' het bestand InstallESD.dmg en het veld 'Doel' de USB Stick. Klik hierna op de knop 'Zet terug', het schijfhulpprogramma zal nu de Mountain Lion installatie bestanden op je USB Stick plaatsen.

Je kunt nu de installatie van OS X Mountain Lion uitvoeren van de de USB Stick door bij het herstarten van je Mac de option⌥ toets ingedrukt te houden totdat je de ‘boing!’ hoort. Je krijgt nu het bootmenu te zien, hierin heb je de mogelijk om op te starten vanaf USB Stick. Deze bevat de complete OS X Mountain Lion installatie en kan zonder problemen op een compleet lege Mac worden geïnstalleerd.


Reacties


 • Quakie

  11 augustus 2012 om 9:54

  Ik weet 100% zeker dat ik het zo heb gedaan maar ik kreeg geen USB stick te zien. Alleen maar Macintosh HD en herstel partitie. Uiteindelijk gekozen voor trage via internet versie. Blijft een mooie oplossing.

 • Matthijs

  11 augustus 2012 om 12:15

  Er staat 2x de achter elkaar. De voor laatse alinea

 • Nick

  11 augustus 2012 om 13:42

  “Terugzetten mislukt – Ongeldig argument”
  Wanneer je dat krijgt is er niets aan de hand. Gewoon booten vanaf de usb, installeren en geen probleem te bekennen. :)

 • Marcel Kraan

  11 augustus 2012 om 15:52

  ” Ongeldig argument” dit had ik vorige week ook en inderdaad
  geen probleem.. vaag

 • Rob

  11 augustus 2012 om 18:53

  Hoe kom ik aan het bestand InstallESD.dmg , aangezien ik Mountain Lion al heb geinstalleerd. En bij deze installatie heb ik geen bestand gezien. Het was downlaoden en werd gelijk geinstalleerd.

 • syltheboy

  11 augustus 2012 om 20:07

  Dus hiermee kun je zonder dat er een besturingssysteem op je Mac staat, toch Mountain Lion installeren?

 • Peer

  11 augustus 2012 om 21:37

  en hier ook het Terugzetten mislukt – Ongeldig argument!

  Ik troost me dat ik niet de enige ben!

 • Andre

  12 augustus 2012 om 2:00

  Probeer deze link! Perfect solution!
  http://blog.gete.net/lion-diskmaker-us/

  alstublieft :)

 • Etty Fekkes

  12 augustus 2012 om 14:43

  In de App Store staat achter ML nog steeds downloaden. Als ik hierop klikt komt de melding “OS X 10.8 is al op deze computer geïnstalleerd. Weet u zeker dat u deze versie wilt downloaden?”
  Ik zie geen “bestand InstallESD.dmg”. ook niet met zoeken op de harde schijf.
  Wat is er mis gegaan. Ik heb ML de eerste dag gedownload en geïnstalleerd.
  Is er een oplossing, laat het mij weten.
  Alvast bedank.

 • Wim Van Hemelrijk

  12 augustus 2012 om 16:05

  @Etty Fekkes: daar staat idd “downloaden” had jij dan liever dat daar “kopen” stond? Dat wil gewoon zeggen dat jij die al gekocht hebt en enkel maar moet downloaden om hem opnieuw te “hebben”!

 • Spinool

  12 augustus 2012 om 17:24

  Mountain Lion is een ramp! Draadloos internetten is bijna onmogelijk na installatie van ML op spiksplinternieuwe MacBokPro Retina. Websites bezoeken verloopt tergend langzaam, webpagina`s worden niet volledig geladen, et.
  Advies: ML niet installeren!
  Advies aan Apple: stop adverteren met gratis ML voor net aangeschafte MacBooks etc. En zorg dat de problemen met Mountain Lion worden opgelost!

 • Erik

  12 augustus 2012 om 21:32

  Ik krijg de foutmelding: bron in gebruik…. Ongeldig argument krijg ik alleen als ik het installatiebestand naar het bureaublad sleep en die gebruik. Als ik het dmg bestand kopieer naar het bureaublad via menu optie kopieer en plak in de finder en die gebruik, dan treedt die “ongeldig argument” fout niet op.
  Herstarten maakt niet uit, ik blijf krijgen “bronbestand in gebruik”.

  Opzoeken van het installatiebestand gaat het simpelst door in het zoekveld van finder “installeer” te typen: hij vind dan het juiste bestand, waarna je in de map contents, shared support, het DMG bestand vindt.

 • Etty Fekkes

  13 augustus 2012 om 10:55

  @Wim Van Hemelrijk , ja er staat downloaden bij, maar bij de andere aankopen bv Pages,staat geinstalleerd. Hoe verklaart U dit dan.
  Ik heb ML al geïnstalleerd, het enige nog wat ik wil om dit zoals in de tip op een usb schijf zetten. Met de tip van Erik daar kan ik misschien wat mee.
  Verder iedereen succes .

 • Erik

  14 augustus 2012 om 21:08

  Foutmelding bij kopieëren “bron in gebruik” verdwijnt door USB stick te formatteren voor MAC OS in plaats van FAT. Dus ik heb inmiddels met succes een werkende USB stick om OS Mountain Lion te installeren aangemaakt. Na het kopieëren krijg ik wel de melding dat het kopieëren is mislukt, maar die bewering klopt niet: alles staat erop en het werkt prima!

 • Etty Fekkes

  17 augustus 2012 om 12:25

  @Rob,
  Heb jij ondertussen het gezochte bestand installESD.dmg al gevonden?
  Ik nog steeds niet, probeer nu via een kennis dit op een 8Gb stick te zetten, kijken of dit ook kan. Helaas geen reactie mogen ontvangen over mogelijke oplossing van de echte kenners. Je weet het maar nooit.

 • Timm

  20 augustus 2012 om 23:43

  Waarom een installatie stick aanmaken terwijl Mountain Lion “OS X Recovery” ingebouwd heeft? http://www.apple.com/osx/recovery/

 • Len

  10 november 2012 om 9:51

  hoe krijg ik nadat ik dit heb gedaan echt ALLES van mijn mac af zodat ik echt een complete lege macbook heb waarop ik ML kan installeren?

 • peter

  3 januari 2013 om 13:55

  Kreeg ook de foutmelding “bron in gebruik” (resource busy). Oplossing was in mijn geval om in het schijfhulpprogramma de partitie (dus in het voorbeeld-plaatje van hierboven “USB DRIVE”) te selecteren, rechtermuisknop -> “unmount” kiezen (sorry, weet niet hoe dat bij een NL installatie heet ;-))

 • iKoot

  30 januari 2013 om 9:51

  als ik een installatie stick heb gemaakt met mijn installatie bestand, zit daar dan ook je naam en apple id in verwerkt?
  ik vraag dit omdat ik weleens onderhoud aan andere mac doe bij mensen die ook een legale mountain lion erop hebben staan, maar dan hoef ik niet voor iedere mac een aparte stick te maken.

 • RJ

  4 april 2013 om 11:04

  Werkt perfect, thanks! Je moet inderdaad niet het device als destination gebruiken maar het label wat eronder hangt. In het geval van jullie voorbeeld dus ‘USB Drive’ ipv ‘WD 1600BEVExternalMedia’.

 • Bas

  4 januari 2014 om 14:04

  Voor degenen die de melding “terugzetten mislukt – Ongeldig argument!” krijgen, wat bij mij wel lukte:

  Vanuit de finder het bestand .dmg direct naar “bron” in het schijfhulpprogramma slepen.

Een reactie toevoegen: