11 april 2013

10.810.8: Een Mac sneller laten uitschakelen

Mountain Lion 10.8 iconSommige Mac gebruikers hebben vast en zeker al eens opgemerkt dat sinds Mountain Lion de Mac er aanmerkelijker langer over doet om zichzelf uit te schakelen. Dit proces kan in sommige gevallen wel tot 30 seconden in beslag nemen.

Opzich geen ramp, maar 'vroeger' was dit maar een kleine 5 seconden. Het is mogelijk om je Mac weer vloeiend te laten afsluiten zonder het te vele wachten. Volg hiervoor onderstaande stappen:

Schakel je Mac uit via de menubalk  ▸ Zet uit of via de powerknop op je toetsenbord. Vink vervolgens de optie 'Open vensters opnieuw bij opnieuw inloggen' uit.

uitschakelen

Wanneer je nu je Mac uitschakelt worden de openstaande vensters en programma's niet meer opgeslagen. Op deze manier schakelt hij niet alleen snel uit, maar is OS X ook in een mum van tijd opgestart.

Daarnaast dien je deze optie maar éénmalig te activeren. In OS X Lion was deze optie ook al ingevoerd, echter was deze bug gevoelig. Sinds 10.8 werkt deze optie perfect en dien je maar éénmalig de optie (de)activeren.

Meer tips over Mountain Lion kun je hier terugvinden.Reacties


 • d.hoff

  11 april 2013 om 9:38

  Straks gelijk even proberen :

 • Freek

  11 april 2013 om 9:44

  Helaas, ook zonder de vensters opnieuw te openen bij inloggen in het afsluiten of herstarten in Mountain Lion een stuk langzamer dan voorheen.

 • Vincent

  11 april 2013 om 9:49

  Vind nog steeds dat uitschakelen (en opstarten) in ML erg traag is in vergelijking met vorige OS versies.

 • K

  11 april 2013 om 9:59

  Ook ik vind het afsluiten ondanks deze tip niet zo snel als Snow Leopard kon.

  Dat vinkje staat bij mij vanaf dag 1 al uit, omdat ik een enorme hekel heb aan opstartprogramma’s. Toch wil zowel mijn Macbook Pro als mijn Mac Mini (beide 10.8) nog wel eens de neiging hebben om dit te negeren en vervolgens alsnog alle laatst geopende programma’s te openen bij het opstarten. Zo vlekkeloos werkt het bij mij in ieder geval niet.

 • R.Putters

  11 april 2013 om 11:18

  Zelf het activeren van de sluimerstand duurt enorm lang soms wel 2 minuten
  Jammer.

 • Rob

  11 april 2013 om 11:50

  deze truc werkt maar één keer, dan wordt het weer als vanouds minstens een minuut wachten.

 • Simon Wostyn

  11 april 2013 om 13:26

  Stond bij mij al altijd uitgevinkt. Toch is het uitschakelen inderdaad verlengd van 5 naar 30 seconden sinds Lion.

 • P. Koster

  11 april 2013 om 15:20

  Ik herken het bovenstaande, maar het vreemde is dat soms (random) het systeem werkelijk een een flits afsluit 2 seconden of zo en de andere keer weer ca. 10-15 seconden er over doet. Vinkje staat altijd al uit.

 • Bas

  11 april 2013 om 17:55

  Optie was bij mij al uitgevinkt… maar afsluiten èn opstarten blijft traag. Vroeger was niet alles beter, maar Snow Leopard wel!

 • Frank

  12 april 2013 om 8:40

  Ook mijn Mac mini doet er minimaal 30 seconden over ongeacht of het vinkje aan of uit staat. Met een aangesloten externe schijf duur het opstarten en afsluiten zelfs nog langer. Tegenwoordig zet ik die schijf pas aan als heel de mac opgestart is anders blijft ie wel tot een minuut hangen op het Apple logo en de ronddraaiende streepjes.

 • Vuns

  13 april 2013 om 11:44

  Klopt niet echt, voor mij geen enkele verandering waarneembaar. Traag als voorheen, jammer”

 • Rob01

  14 april 2013 om 20:32

  opstarten doet hij erg snel 12sec en afsluiten ook met 10.8.3

  in sluimerstand staat het beeld er gelijk in is sneller dan mijn wifi lol !

 • Arie K.

  9 november 2013 om 21:28

  Het trage afsluiten wordt veroorzaakt doordat de schijfbevoegdheden door Safari en ook door iTunes omzeep worden geholpen. Dat is een ernstige fout in de Appleprogrammatuur. Zoiets mag je in Windows verwachten, maar niet bij het Professionele Apple concern. Probeer het zelf maar via Schijfhulpprogramma. Selecteer de HD waar je mee werkt en kies voor Herstel schijfbevoegdheden. Dan wordt er een gigantische lijst met fouten weergegeven die gecorrigeerd zijn. Sluit je de Mac vervolgens af, dan duurde dat bij mij 3 seconden ipv 30! Succes. Ik hoop dat Apple zich deze ernstige fout aantrekt en uit het besturingssysteem verwijderd.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!