28 maart 2014

Mavericks10.9: De achtergrond van het Dashboard wijzigen

dashboard icon retinaHet Dashboard in OS X is al sinds enige tijd beschikbaar als een 'Space'. Hierdoor heeft deze een vaste achtergrond gekregen welke al vele gedaantes heeft gekend, voorbeelden hiervan zijn de linnen en lego achtergronden.

In OS X 10.9 Mavericks heeft de achtergrond een blokjesmotief gekregen, mocht je de achtergrond willen wijzigen dan is dat uiteraard mogelijk, maar helaas niet via de standaard systeemvoorkeuren. Volg de onderstaande stappen om de achtergrond aan te passen:

Ga in Finder naar de map:

Macintosh HD ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ CoreServices

Control + klik op de Dock.app en selecteer in het contextmenu de optie 'Toon pakketinhoud', ga vervolgens naar de map Contents ▸ Resources. In deze map bevinden zich de bestanden ‘dbgrid.png’ en ‘dbgrid@2x.png’ deze zijn verantwoordelijk voor de achtergrond van het Dashboard.

dashboardachtergrondwijzigen

Het bestand 'dbgrid.png' is een afbeelding van 26x26 pixels en het bestand ‘dbgrid@2x.png’ dat gebruikt wordt voor retinaschermen is 52x52 pixels. Deze afbeeldingen worden als een herhaalde afbeelding op het scherm geplaatst. Je kunt daarom het beste kiezen voor een afbeelding die groter of exact overeenkomt met de resolutie van je scherm. Daarnaast kun je ook kiezen voor een afbeelding met dezelfde afmetingen als de originele bestanden die mooi herhaald kunnen worden.

dashboardgewijzigd

Voor je de afbeelding wijzigt is het belangrijk dat je eerst een kopie maakt van de orignele bestand en deze ook hier bewaard. Hierna kun je de nieuwe afbeeldingen voor de achtergrond van het Dashboard plaatsen in de map en ze de naam ‘dbgrid.png’ en ‘dbgrid@2x.png’ geven. Start hierna je Mac opnieuw op of gebruik onderstaande commando in Terminal ( Programma’s ▸ Hulpprogramma’s).

killall Dock

Meer over Dashboard kun je hier terugvinden.Reacties


 • Robin

  28 maart 2014 om 14:12

  Leuke tip! Hebben jullie wellicht de achtergrond, zoals gebruikt in het voorbeeld, beschikbaar als download?

 • Ad

  28 maart 2014 om 16:55

  Goeie vraag van de eerste reageerder, ik wil hem ook wel hebben maar kan niets vinden.

 • Daniel Vischjager

  28 maart 2014 om 18:34

  Ik heb de hele map CoreServices niet. Zelfs met Terminal kan ik hem niet openen..

 • Wesley Fabry

  28 maart 2014 om 19:07

  Uiteraard hebben we deze in onze iCandy rubriek: http://www.appletips.nl/icandy/ios-7-circles/

 • Ad

  28 maart 2014 om 21:43

  Super! Bedankt!

 • Timosha

  29 maart 2014 om 13:12

  @Daniel Vischjager

  Als de directory CoreServices niet op jouw Mac staat heb je een heel serieus probleem want dan gaat er zo goed als niets werken op die Mac.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!