1 november 2013

Mavericks10.9: De verbeterde opties voor externe schermen

27" LED Cinema DisplayIn OS X 10.9 Mavericks heeft Apple de mogelijkheid om je bureaublad uit te breiden met behulp van extra schermen sterk verbeterd. Het was in de voorgaande versies van OS X uiteraard al mogelijk een extern beeldscherm toe te voegen, echter hikte men hierbij toch tegen verschillende problemen aan.

Gelukkig heeft Apple deze opgelost en zijn er enkele nieuwe functies toegevoegd. Vanaf nu heb je toegang tot de menubalk op alle schermen, deze wordt nu doorschijnend weergegeven en kan dus overal snel geraadpleegd worden.

externbeeldschermmenu

Ook het Dock kan op ieder scherm worden geactiveerd, dit kun je doen door je muisaanwijzer te plaatsen in het midden onderaan op het scherm, vervolgens verplaats je hem even naar boven en weer terug naar beneden (midden). Het klinkt ingewikkeld, maar zodra je deze optie uitvoert heb je het meteen door. Op deze manier kun je op ieder extern scherm het Dock benaderen.

multiple_displays_menus

Nieuw in 10.9 is de mogelijkheid om ook op de externe schermen een applicatie schermvullend weer te geven. Bovendien kun je ook de vele mutli-touch gestures gebruiken op het externe scherm. Hierdoor wordt het ook mogelijk om Mission Control te activeren op een extern scherm. Bijkomend voordeel is dat Mission Control nu apart kan worden ingesteld op een extern beeldscherm. Dit kan vele voordelen hebben tijdens het gebruik hiervan.

In OS X Mountain Lion was het al mogelijk om het beeld van je Mac te synchroniseren met je Apple TV, helaas kon je hiermee alleen synchroon je mac weergeven. Nieuw in Mavericks is de mogelijkheid om 'AirPlay Display’ te activeren, hierdoor kan je jouw Apple TV gebruiken als extern scherm. Morgen lees je hier op appletips terug hoe je precies deze functie kunt gebruiken.

Meer over 10.9 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Johan

  1 november 2013 om 10:24

  De nieuwe opties in Mavericks veroorzaken nieuwe problemen met twee schermen. Veel programma’s, waaronder zelfs Aperture -dat een speciale update voor Mavericks kreeg (…), onthouden de positie van vensters op het tweede scherm niet meer. Na een herstart, of zelfs al nadat het programma in de achtergrond is geweest, staan alle vensters weer op het hoofdscherm. Je kunt dit oplossen door in Mission Control ‘Schermen zijn aparte spaces’ uit te zetten, maar dan ben je dat tweede menu ook weer kwijt…

 • Paul Sondervan

  1 november 2013 om 10:56

  @Johan
  Als je in de Dock met de rechter (muis)knop op het programma klikt, dan kun je in Opties aangeven op welk Beeldscherm het programma getoond moet worden.
  Dan wordt de positie van het venster wel bewaard.

 • Erik

  1 november 2013 om 11:23

  Na de thunderbolt 1.2 update komt mijn Imac regelmatig niet meer uit de sluimerstand. Door op de versterkerafstandsbediening hdmi5 (ingang Imac)te klikken springt de imac weer aan. Imac is aangesloten via thunderbolt-hdmi op mijn TV.
  Heeft iemand een betere oplossing?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!