3 mei 2014

10.9: Een OS X systeemdiagnose maken

system_profiler_iconWanneer er zich problemen voordoen met je Mac heb je de mogelijkheid om een systeemdiagnose uit te voeren onder OS X. De systeemdiagnose schrijft een flink aantal logbestanden naar de harddisk van je Mac met daarin de status van verschillende componenten.

De informatie bestaat o.a. uit een spindump, kernel gegevens, systeem profiel, netwerk status, geheugen en disk gebruik, logbestanden en nog veel meer. Al deze informatie kan handig zijn bij opsporen van problemen. Om de systeemdiagnose te starten dien je de onderstaande toetsen tegelijkertijd in te drukken:

ctrl + alt/option⌥ + cmd⌘ + shift⇧ + .

Na het starten van de systeemdiagnose duurt het enkele minuten voordat deze volledig weggeschreven op de harddisk. Van alle componenten worden individuele logbestanden aangemaakt die hierna worden samengevoegd tot een archiefbestand.

Op het moment dat de systeemdiagnose is afgerond, zal automatisch een nieuw Finder venster worden geopend. Mocht dit niet het geval zijn dan kun jezelf op zoek gaan. Ga naar Finder ▸ Ga ▸ Ga naar map, vul in het venster het onderstaande path in:

/var/tmp

Klik op 'Ga', in de map die nu in Finder wordt geopend vind je een archief bestand terug die begint met de naam 'sysdiagnose' gevolgd door datum en tijd.

Schermafbeelding 2014-04-28 om 18.07.09

Door te dubbelklikken op het archiefbestand kun je deze uitpakken waarna een map wordt aangemaakt met dezelfde naam. Deze map bevat alle systeemdiagnose (.txt) bestanden.

Meer over Terminal kun je hier terugvinden.Reacties


 • macwikki

  3 mei 2014 om 10:52

  Ik heb dit nu een paar keer geprobeerd, bij mij lukt het niet. De imac doet niets.
  De /var/tmp map heb ik wel, hierin staat een map met Launchd. Deze map kan ik niet openen, geen bevoegdheden. In deze map staat ook niet 0 bites, gezien via toon info.

 • Frank

  3 mei 2014 om 15:15

  Vergeet niet de . in te drukken.Je kunt de systeemdiagnose ook op een andere manier laten uitvoeren.Programma’s – Hulpprogramma’s – Activiteitenweergave en dan bij weergave kiezen voor voer diagnostische systeemtest uit …

 • macwikki

  4 mei 2014 om 11:55

  Ik was inderdaad de punt vergeten.

 • Jersche

  26 mei 2014 om 16:05

  Is er dan verschil in de uitvoering cq resultaat tussen de twee mogelijkheden?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!