15 november 2013

Mavericks10.9: Verbeterde weergave van taal en toetsenbord instellingen

systeemvoorkeuren retina iconIn OS X 10.9 Mavericks heeft Apple de systeemvoorkeuren lichtjes aangepast en enkele zaken logischer gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan is de tekst invoer, taal en regio en het toetsenbord.

In voorgaande versies diende je de bijvoorbeeld de invoerbronnen te beheren via de categorie 'Taal en tekst' terwijl het toch daadwerkelijk om een toetsenbord-fucntie ging. Vanaf OS X Mavericks is dit verleden tijd en heeft Apple de toetsenbord categorie aangepast.

Hier vind je nu alle instellingen terug voor het toetsenbord, invoerbronnen, toetscombinaties en tekst. Via de optie tekst kun je snel en eenvoudig woorden laten vervangen door een andere woord. Bijkomend voordeel, deze worden gesynchroniseerd met je iDevice. Hierdoor heb je deze altijd ter beschikking, let wel op dat hiervoor iOS 7 verreist is.

taalvoorkeuren

Met behulp van de optie 'Invoerbron' kun je de taal van het toetsenbord instellen, standaard is deze geactiveerd op het land van registratie. Wanneer je terugkeert naar de systeemvoorkeuren vind je aangepaste categorie terug genaamd 'Taal en regio'.

toetsenbordvoorkeuren

Deze is volledig vernieuwd en kun je eenvoudig de voorkeurstalen invoeren, jou regio, eerste dag van de week, kalender- en tijdnotatie. Via de geavanceerde optie kun je de standaard eenheden van je Mac aanpassen. Denk hierbij aan Valuta, meeteenheid, getallen, etc.

Meer over 10.9 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Argyl Achiel

  18 september 2014 om 16:29

  Een vraagje Sinds de instalatie van de laatste osx 10.9.5 heb ik steeds problemen bij het opstarten staat mijn toetsenbord steeds in querty maar zodra het opgestart is staat het normaal, dit is heel vervelend bij het starten om mijn paswoord daar er ook wel een A in voorkomt vergeet ik dit wel eens dan de Q te nemen hoe kan ik dit veranderen Hartelijke dank Achiel

 • Louis Bink

  7 oktober 2015 om 2:16

  Weer iemand hoe ik de spelling controle normaal nederlands kan krijgen?
  Nu krijg ik de meest rare woorden als ik een woord in type en word daar gek van

  Al vast bedankt

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!