2 september 2009

OS X: Zoeken beperken in Finder

finder-pngWanneer je in OSX Leopard 10.5 gebruik maakte van de (spotlight) zoek functie in het Finder venster (rechts boven) dan werd altijd je complete harddisk doorzocht. Het grote nadeel daarvan was dat het zoeken lang duurde en dat je vaak veel te veel zoekresultaten gepresenteerd kreeg.

In Snow Leopard is er daar een oplossing op bedacht. Je kunt nu aangeven dat je alleen maar in een actieve map wilt zoeken, vanzelfsprekend worden daarbij wel alle onderliggende mappen automatisch meegenomen.

Wanneer je bijvoorbeeld in Finder je home-folder selecteert en een zoek opdracht uitvoert word alleen je home-folder met alle onderliggende mappen doorzocht.

Standaard staat Snow Leopard ingesteld op het doorzoeken van je gehele harddisk. Je kunt deze instelling als volgt veranderen:

Ga naar Finder ▸ Voorkeuren ▸ Geavanceerd
Selecteer bij 'Bij uitvoeren van een zoekopdracht' de optie 'Zoek in huidige map'.

Vanaf dat moment wordt er bij een zoekopdracht alleen nog maar gezocht in de actieve en onderliggende mappen.

10-6-finder-zoek

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • Nils Breunese

  2 september 2009 om 10:22

  In 10.5 kan ik ook gewoon de actieve map selecteren als in een Finder-venster een zoekopdracht uitvoer. In de balk die verschijnt na het starten van een zoekopdracht kan je schakelen tussen ‘Deze Mac’ en de naam van de huidige map. Je kunt in deze balk ook schakelen tussen zoeken op naam of inhoud.

 • J.

  2 september 2009 om 14:18

  @Nils: ja maar het irritante was juist dat dat default je hele HD is, terwijl intuitief (voor mij dan) je zou denken dat je in de huidige map zoekt. Dat kun je nu dus als default instellen, wat mij een hoop irritatie scheelt.

 • L

  2 september 2009 om 14:21

  @ Nils Breunese: Inderdaad, maar meestal zul je willen zoeken in de map waar je op dat moment bent (anders doe je wel ⌘+spatie). En ja, dan scheelt deze optie toch weer één muisklik:-)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!