11 januari 2014

Spotlight: Bestanden terugvinden in Finder

spotlight icon retinaNaast Finder is Spotlight het hart van OS X, via deze functie kun je snel en eenvoudig op je Mac zoeken naar bepaalde applicaties, documenten en andere bestanden.

De Spotlight-functie kun je activeren door te klikken op het vergrootglas in de menubalk of met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + spatiebalk. Voer een zoekopdracht in, bijvoorbeeld de naam van een document, en automatisch wordt je gehele Mac doorzocht op de zoekterm.

Waneer je de muisaanwijzer plaats op een item in de lijst wordt er een kleine voorvertoning gegenereerd, wanneer je erop klikt wordt het bestand geopend. Je kan er ook voor kiezen het bestand te openen in Finder, dit doe je dan door tijdens het klikken op het item in de lijst de cmd⌘-toets ingedrukt te houden.

padspotlight

Daarnaast is het ook mogelijk om onmiddellijk vanuit spotlight het pad van een bepaald bestand te bekijken. Hieruit kun je afleiden waar het bestand zich bevindt op je Mac. Dit kun je doen met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥, wanneer je deze toetsen indruk en vervolgens de muisaanwijzer plaatst op een item in de lijst zal onderaan de voorvertoning het pad zichtbaar worden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld meerdere bestanden hebt met dezelfde naam en je zeker wilt weten dat je de juiste opent.

Meer over Spotlight kun je hier terugvinden.Reacties


  • Questor

    12 januari 2014 om 9:19

    Is er ook ergens een instelling dat de toetscombinatie cmd⌘ + option⌥ permanent is binnen Spotlight? Dus dat het pad dan altijd wordt weergegeven.

  • Laurens

    13 januari 2014 om 9:24

    Spotlight/Finder tips zijn altijd welkom en gewaardeerd. Bedankt!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!