Menu

15 februari 2010

Adresboek: Privé informatie verbergen in je vCard

adresboek-png

Met het OS X Adresboek is het mogelijk om je persoonlijke contact informatie te delen met anderen door middel van een vCard. De meeste gebruikers hebben echter ook vaak privé gegevens in hun persoonlijke kaart staan die ze liever niet willen delen met anderen.

In dat geval kan je er voor kiezen om een tweede persoonlijke kaart aan te maken in het OS X Adresboek en deze te gebruiken voor het uitwisselen van je gegevens. Niet echt handig natuurlijk want die vergeet je veel gevallen ‘up to date’ te houden. Er zit in het Adresboek standaard een eenvoudige manier om je privé gegevens te verbergen.

Het is in OS X Adresboek mogelijk om bepaalde informatie van je persoonlijk kaart te markeren als privé informatie. Je vind deze optie terug in de Adresboek voorkeuren. Ga naar de voorkeuren van Adresboek en activeer op het tabblad ‘vCard’ de optie ‘Activeer privé-versie van mijn kaart’.

Als je hierna je persoonlijke kaart gaat bewerken zal je zien dat je per veld kunt aangeven of de gegevens als privé informatie moet worden aangemerkt. De velden die je als privé gegevens markeert worden niet meegenomen in het vCard bestand wanneer je de persoonlijke kaart exporteert.

Je de privé kaart en die van andere contactpersonen als vCard exporteren doormiddel van control + klik (of rechtermuisklik) op de contactpersoon en te kiezen voor de optie “Export vCard…”. Deze optie is ook terug te vinden in het Adresboek menu ▸ Archief ▸ Exporteer.

• geupdate artikel




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Edwin 15 februari 2010 om 8:46

    Goeie tip, alleen volkomen onduidelijk in de interface wat die checkboxes betekenen. Worden ze nou wel of niet privé door die box aan te vinken? Niet echt goed van Apple

  • Guy van der Kolk 15 februari 2010 om 11:20

    Wow, ik dacht dat ik het Adresboek toch wel aardig door had… Maar niet dus! Super tip, compleet overheen gelezen, die optie!

  • Ewout Schalkwijk 15 februari 2010 om 12:43

    @Edwin, lijkt me toch vrij duidelijk. Geen vinkje, geen gedeelde info. M.a.w. alles met vinkje wordt gedeeld.

  • Martijn 16 februari 2010 om 11:21

    Kan het ook met de andere “kaarten”? Dat lijkt me nog een stuk handiger dan alleen je eigen kaart waarvan de gegevens meestal al onderaan je e-mail staan.

  • Jebman 16 februari 2010 om 12:27

    En wat gebeurt er dan bij het syncen met je iPhone. Welke informatie stuur je dan allemaal door bij doorsturen van een contact?

  • Remco 16 februari 2010 om 20:10

    Super, bedankt

Een reactie toevoegen: