15 februari 2010

NieuwsDe reden waarom we nog geen iPad kunnen bestellen…

Pas eind Maart zal de iPad zijn weg vinden naar de consumenten, op de Apple website kan je jezelf aanmelden om op de hoogte te worden gehouden wanneer je een exemplaar kan bestellen. De reden dat je de iPad nog niet kan bestellen is vrij simpel het apparaat heeft nog niet de benodigde goedkeuring van de Federal Communications Commission (FCC).

De FCC is een onafhankelijk Amerikaans overheidsorgaan opgericht naar aanleiding van de communicatiewetgeving van 1934. De FCC draagt de verantwoordelijk voor alle regelgeving met betrekking tot telecommunicatie, waaronder radio-, televisie-, kabel- en satellietcommunicatie. De FCC regelt ook het gebruik van de radiofrequenties die door mobiele telefoons en draadloze netwerken worden gebruikt..

De specificaties op Apple’s iPad pagina vermelden het ontbreken van de FCC-goedkeuring in kleine lettertjes. Er is geen enkele reden om te verwachten dat de iPad zal worden afgekeurd door de FCC. Apple heeft namelijk ruimschoots ervaring met het goedkeuringstraject, denk hierbij aan de iPhone en de Airport varianten.

De reden dat pas na de introductie van de iPad een FCC goedkeuring is aangevraagd heeft te maken met geheimhouding. Wanneer je een aanvraag tot goedkeuring indient ben je de controle over de geheimhouding kwijt, het apparaat dient namelijk fysiek te worden aangeboden. Het is in het verleden meerdere malen voorgekomen dat er via de FCC nieuwe producten van fabrikanten uitlekte.

Op de speciale iPad webpagina maakt Apple de situatie een beetje duidelijk. "Sommige functies en programma's zijn niet overal beschikbaar.", luidt de tekst. "De beschikbaarheid en prijzen van programma's kunnen worden gewijzigd. Dit apparaat is nog niet goedgekeurd zoals volgens de regelgeving van de Federal Communications Commission is vereist. Zolang dit apparaat nog niet is goedgekeurd, wordt het niet aangeboden voor verkoop of lease, noch verkocht of geleast."

Echter, de opmerking op de webpagina over bepaalde functies en toepassingen die niet beschikbaar zijn of verschillend worden geprijsd, afhankelijk van de locatie roepen vragen op. Dit kan verwijzen naar de content-georiënteerde applicaties (films, boeken, tijdschriften, enz.), die ook in hun tastbare vormen, variëren in prijs per land.

De goedkeuring van de FCC is een standaard proces voor alle elektronische apparaten. Het agentschap controleert of het apparaat niet interfereert met andere draadloze apparatuur, niet opereert in een spectrum gebied dat is toegewezen voor andere apparatuur en controleert het straling niveau waaraan de gebruiker van het apparaat aan bloot wordt gesteld.

De FCC gaf goedkeuring aan de iPhone een maand nadat deze door Apple werd aangekondigd. Tenzij er een onverwachte problemen optreden, zal de FCC waarschijnlijk hetzelfde doen met de iPad. Misschien dat de recente wijziging in het iPhone beleid om VoIP gesprekken toe te staan over een 3G verbinding mee helpt om het goedkeuringsproces te versnellen.

Sterkte met wachten... ;)Reacties


 • L. Hessels

  15 februari 2010 om 9:00

  “De beschikbaarheid en prijzen van programma’s kunnen worden gewijzigd.” Dit geeft nog hoop m.b.t. het aanbieden van Boeken, Tijdschriften en Films. Apple beschouwd net als zijn Apple TV, Europa nog steeds als een hobby.

  Het is dus simpelweg afwachten :)

 • 4saus

  15 februari 2010 om 10:45

  “Hobby” is slechts een excuus voor het politiek gezeur dat apple tegen houd een overkoepelende store te bouwen. elk land heeft zo zijn eigen tv rechten en fim licenties.

  door dat gezeur met wat in welk land wel en niet mag uit komen heeft apple geen kans met een Europese itunes store. Eerst moet dat model aan gort en dan is er vrij ruimte voor een Europese itunes store. Dat gaat nooit gebeuren.

 • Donstil

  15 februari 2010 om 11:53

  @hierboven. Bedoel je toevallig de iBook store? De iTunes store is er namelijk al even in Europa en is toch best wel een succes.

  Stel hij wordt morgen goedgekeurd zou hij dan ook gelijk verkocht mogen worden? Ik neem aan dat dat ding al van de band rolt in Azië.

 • Steve

  16 februari 2010 om 0:42

  @Donstil

  iTunes in Europa bestaat uit verschillende winkels (filialen) per land. M.a.w. je kunt geen content kopen in een ander land dan waar je account is aangemaakt*.
  iTunes is dus geen Europese winkel.
  (* tenzij je een account aanmaakt in een ander land met adres gegevens in dat land en eventueel een credit card uit dat land.)

  Zonder goedkeuring van de FCC rolt er niets van de band. Er moet namelijk een FCC ID op de achterkant gedrukt worden die ze niet krijgen zonder goedgekeurd te zijn.
  Kijk maar eens op de achterkant van je iPhone!

 • Steve

  16 februari 2010 om 0:46

  Apple heeft trouwens wel een risico genomen door tijdens de Grammy’s een iPad uit te lenen. Terwijl ze op hun site duidelijk vermelden dat dit niet mag.

 • Nicciwilli

  2 maart 2010 om 20:06

  Heb al een iPad besteld bij Switch, zonder aankoopverplichting uiteraard.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!