10 september 2009

Aperture’s foto bibliotheek backuppen (archief)

Aperture

Om een backup te maken van je Aperture foto bibliotheek kan je gebruik maken van de ingebouwde 'vault'-functie. Maar je kan natuurlijk ook je eigen backup oplossing gebruiken. Een veel gebruikte oplossing is tegenwoordig 'Storage in the cloud' denk hierbij aan bijvoorbeeld MobileMe iDisk, Mozy, Amazon S3 of box.net.

De initiële backup van de Aparture foto bibliotheek zal afhankelijk van je internet bandbreedte en het aantal foto's een aanzienlijke tijd in beslag nemen. Wanneer deze initiële backup is voltooid volstaat het backuppen van alleen de wijzigingen.

Voordat je de Aperture foto bibliotheek gaat backuppen is het verstandig om de bestanden AP.Tinies, AP.Minis en AP.Thumbnails te excluden in de backup. Deze tijdelijke bestanden worden namelijk constant geupdate tijdens het werken in Aperture en kunnen tot vele honderden MB's groot worden. De bestanden zijn niet nodig voor een goede werking, wanneer Aperture de bestanden niet kan vinden dan worden ze automatisch opnieuw aangemaakt.

Het uitsluiten van de bestanden bespaart je iedere backup een hoop tijd, ruimte en internet verkeer. Aperture's eigen backup functie 'vaults' sluit tevens de AP bestanden uit in zijn eigen backup methode.

Vanaf OS X 10.10 Yosemite heeft Apple iPhoto en Aperture vervangen door Foto's voor OS X. Dit artikel zit in ons archief en kan misschien niet meer van toepassing zijn. Klik hier voor de werkwijze om foto's en albums van iPhoto overzetten naar Foto's voor OS.


 • Max

  10 september 2009 om 8:15

  Welke bestanden moeten worden ge-backupped?

  “/Macintosh HD/Users//Pictures/Aperture Library”

  Bedankt!

 • Jelle

  10 september 2009 om 10:52

  Ik gebruik gewoon Time Machine. Maar goed, die schijven staan naast elkaar, dus tegen brand of diefstal werken ze niet…

 • James

  10 september 2009 om 11:34

  Alternatief is eveneens Dropbox: http://www.getdropbox.com
  Je start met 2 GB gratis wat je kan uitbreiden naar 5 GB gratis als je vrienden inschrijft

  Integratie met OSX, Windows en Linux

 • James

  10 september 2009 om 11:35

  Goedkoopste “offsite” oplossing is volgens mij een time-capsule bij de buren plaatsen (niet aangrenzend huis, overbuur of in losstaande locatie zoals je garage)

 • donstil

  10 september 2009 om 23:51

  Ik gebruik gewoon een timemachine backup (via USB) die ik wekelijks aansluit.
  Daarnaast backup ik me library van itunes en aperture ook regelmatig op een andere usb disk.

  Gebruik de Aperture “vault” eigenlijk nooit.

 • Mitch

  21 november 2009 om 9:52

  Kan iemand mij uitleggen hoe ik ap.thumbnails en de andere bestanden kan uitsluiten? Ik ben er al dagen mee bezig, maar het wil maar niet lukken. Selecteren kan niet in het Mozy config scherm omdat ze in een packaged file zitten. Selecteren via spotlight in een custom backup set lukt me ook niet.