14 maart 2011

App Store en Facetime verwijderen uit het Dock

De trotse bezitters van een splinternieuwe MacBook Pro (model 2011) hebben van Apple een extra restrictie opgelegd gekregen. Meerdere gebruikers melden dat het niet mogelijk is om de App Store en Facetime applicatie permanent te verwijderen uit het Dock.

Beide applicaties verschijnen na een herstart automatisch opnieuw terug in het Dock. De veroorzaker van dit gedrag is de property-list 'com.apple.dockfixup.plist' die terug te vinden is in de map:

(root) ▸ Bibliotheek ▸ Preferences

Als je deze property-list opent met een plist editor zoals bijvoorbeeld Textwrangler dan zie je daarin een speciale 10.6.6 sectie. Met behulp van deze sectie wordt automatisch de App Store en Facetime toegevoegd aan het Dock.

Door de XML code in het rode blok te verwijderen uit het plist bestand voorkom je dat Mac OS X iedere keer opnieuw bij het opstarten de applicaties terugplaatst in het Dock. Op dit moment lijkt dit gedrag zich alleen voor te doen op de nieuwe MacBook Pro's, op een aantal andere Macs heb ik het 'probleem' niet reproduceren.

Voor alle duidelijkheid de onderstaande XML code moet worden verwijderd uit de property-list:

	<array>
		<dict>
			<key>path</key>
			<string>/Applications/App Store.app</string>
			<key>after</key>
			<string>begin</string>
		</dict>
		<dict>
			<key>after</key>
			<string>/Applications/Safari.app</string>
			<key>path</key>
			<string>/Applications/FaceTime.app</string>
		</dict>
	</array>

Ronald bedankt voor de tip!Reacties


 • Dagaloni

  14 maart 2011 om 10:22

  Heb ik helemaal geen last van :P

 • Nils Breunese

  14 maart 2011 om 12:08

  Ik heb een nieuwe MacBook Pro 13″ (2011) en ik heb dat blok XML in com.apple.dockfixup.plist staan, maar ik heb ook geen last van dit probleem.

  Zou de bug niet elders zitten? Dat het OS na elke herstart denkt dat het om een eerste startup gaat en dus die applicaties in de Dock zet? Bovenstaande is dan wel een oplossing, maar misschien slechts symptoombestrijding.

 • steven hubers

  17 november 2013 om 18:14

  hoe kan ik facetime verwijderen weet iemand hier een reactie op ik heb een iphone 4

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!