14 maart 2011

iOS 4.3: Thuisdeling problemen

Er zijn een groot aantal iOS 4.3 gebruikers die problemen blijven ondervinden met de nieuwe thuisdeling functie. Nadat thuisdeling is geconfigureerd verschijnt de gedeelde bibliotheek niet in de iPod app van de iPhone, iPad of iPod touch.

Dit probleem doet zich voornamelijk voor bij iTunes gebruikers die hun muziek bibliotheek op meerdere Macs gebruiken. Iedere iTunes muziek bibliotheek wordt namelijk voorzien van een unieke ID. Wanneer dit ID meerdere malen voorkomt dan blokkeert thuisdeling de toegang tot de bibliotheek. Het is ook mogelijk dat het ID verloren is gegaan in het verleden bij het updaten naar een nieuwere versie van iTunes.

In de meeste gevallen is het probleem met de thuisdeling op te lossen door het ID van je iTunes bibliotheek te resetten. Dit kun je doen door de onderstaande stappen te doorlopen. Let op! Je moet na het uitvoeren van de onderstaande procedure in sommige gevallen handmatig de app's en boeken map opnieuw toevoegen aan iTunes. Tevens kan het voorkomen dat de synchronisatie met je iDevice opnieuw moet worden ingesteld. Vanzelfsprekend is het ook verstandig eerst een backup te maken van je iTunes bibliotheek!

1. Start iTunes.
2. Schakel Thuisdeling uit: Geavanceerd ▸ Schakel thuisdeling uit.
3. Sluit iTunes af.
4. Ga naar de thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes.
5. Sleep het bestand ‘iTunes Music Library.xml’ uit de map naar je bureaublad.
6. Sleep het bestand ‘iTunes Library’ naar de prullenmand.
7. Start iTunes en ga naar Archief ▸ Bibliotheek ▸ Importeer afspeellijst.
8. Selecteer 'iTunes Music Library.xml' die we in stap 3 naar het bureaublad hebben gesleept.
9. Nadat de afspeellijst is geïmporteerd schakel je thuisdeling weer in.

Ga nu naar je iOS device en controleer of de optie 'Gedeeld' verschijnt in de iPod app onder de 'Meer' knop. Het kan tot 20 seconden duren voordat de optie verschijnt en de gedeelde iTunes bibliotheek beschikbaar is.

Mocht na het resetten van het ID de iOS app's verdwenen zijn dan kun je deze weer toevoegen door de map thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes ▸ Mobile Applications naar de bibliotheek in de linkerkolom te slepen.

De eBooks kun je op dezelfde manier toevoegen, deze bevinden zich in de map: thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes ▸ iTunes Music ▸ Books in iTunes te slepen.Reacties


 • Ruud

  14 maart 2011 om 9:24

  Dag Richard,

  Heb geen probleem met de thuisdeling heb wel een probleem met iArplay sinds de update. Ik stream mijn eigen muziek op de iPad naar een Airport Express en deze valt zo nu en dan weg. Hier heb ik voorheen totaal geen last van gehad.
  Tips?

 • Serena

  14 maart 2011 om 9:50

  Dit werkt blijkbaar niet als je map op een externe schijf hebt staan…

 • Govert

  14 maart 2011 om 9:50

  Inderdaad dit was de oplossing, eindelijk werkt het nu bij mij!

 • Wim

  14 maart 2011 om 10:44

  Ook hier gelukt, bedankt voor de tip.

 • Flieps

  14 maart 2011 om 10:45

  Dit zijn zaken die ik constateer bij Homesharing:

  1. Afleveringen of films die onbekeken zijn worden aangemerkt met een blauw bolletje in iTunes. Als je ze hebt bekeken, verdwijnt dit bolletje. In homesharing op iPad hebben alle afleveringen en films een bolletje. Dit wijkt dus af van mijn iTunes bibliotheek. Homeshare houdt dus niet bij waneer iets al op een ander Apple Device is bekeken.

  2. Homeshare houdt niet bij waar je gebleven bent in de film of aflevering. Als je de video app afsluit en later verder wilt gaan met je film, begint de film helemaal opnieuw. Ondanks het feit dat dit in mijn ‘instellingen’ wel goed is ingevuld.

  3. afleveringen van tv series verschijnen in willekeurige volgorde en niet op afleveringsnummer. Ondanks dat dit in iTunes wel goed is ingegeven.

  4. Verder komen de Metadata in iTunes en Apple TV niet overeen in Homeshare op mijn iPad. Waar ze in iTunes netjes als 1 tv seizoen onder elkaar staan, komen ze op mijn iPad als losse afleveringen terug.

  Verder zou ik wel eens willen weten hoe mensen 1 bibliotheek op meerdere Mac’s kunnen gebruiken. Is hier een stappenplan voor?

 • dispi

  14 maart 2011 om 12:19

  Thanks voor de reddende tip. En Remote op de iPhone werkt nu ook weer…

 • leon

  14 maart 2011 om 13:09

  Maar nu zijn wel gelijk al mijn apps verdwenen uit m’n library! Hoe krijg ik die nu weer terug?

 • leon

  14 maart 2011 om 13:20

  En ook de sync informatie van m’n iPad, iPod(s) en iPhone is nu verdwenen, omdat de library een nieuw ID gekregen heeft, neem ik aan?!?!?

 • Richard IJzermans

  14 maart 2011 om 14:06

  @Leon: Mocht na het resetten van het ID de iOS app’s verdwenen zijn dan kun je deze weer toevoegen door de map thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes ▸ Mobile Applications naar de bibliotheek in de linkerkolom te slepen.

  De eBooks kun je op dezelfde manier toevoegen deze bevinden zich in de map: thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes ▸ iTunes Music ▸ Books in iTunes te slepen.

 • leon

  14 maart 2011 om 14:19

  Ja, de apps had ik al gevonden, maar nu m’n sync info.
  iTunes wil nu wel gaan syncen, maar eerst de iOS device leegmaken.
  “The iPad is synced with another iTunes library. Do you want to erase this iPad and sync with this iTunes library?”

  Maar Home sharing werkt nu wel correct ;-)

 • cketelaar

  14 maart 2011 om 15:48

  @Flieps je kan op allerlei manieren je bibliotheek voor meerdere Mac’s en pc’s toegankelijk maken.
  1. handmatig kopieren. er ontstaan dan feitelijk 2 fysiek verschillende bibliotheken
  2. homesharing, met alle beperkingen die er nog bestaan zoals je zelf al beschreef.
  3. delen van bibliotheken, dit gebruik ik. hiermee kan elke pc of laptop de gedeelde bibliotheek vinden. je kunt toegang beperken met een wachtwoord. overigens is er een nadeel: het bijwerken van de bibliotheek met metagegevens of het verwijderen van speellijsten en bestanden is niet mogelijk. als alternatief, mocht ik dat nodig hebben, gebruik ik logmein (gratis versie, zie logmein.nl)
  4. je kunt ook je volledige itunes bibliotheek op een netwerkschijf plaatsen (of de huidige locatie delen). Door itunes op te starten met de cmd-toets ingedrukt kun je een andere bibliotheek kiezen. itunes zal deze bibliotheek dan blijvend gebruiken (je moet/kunt dus handmatig terugswitchen). je hebt dan de volledige functionaliteit van itunes tot je beschikking. nadeel: de bibliotheek kan altijd maar door 1 mac/pc actief gebruikt worden.

 • cketelaar

  14 maart 2011 om 15:50

  aanvulling:
  optie 3 in vorige post werkt erg fijn als je een bibliotheek wil delen met een andere user account op dezelfde pc! aangezien apps etc. op 5 idevices geinstalleerd kunnen worden een erg fijne optie!

 • john

  14 maart 2011 om 16:44

  hallo,

  Ik kan zelfs helemaal niet updaten naar 4.3, ik krijg steeds de melding “This device isn’t eligible for the requested build”. Imand enig idee wat het kan zijn, Iphone 4 4.2.1 met jailbreak en ook iphone 3gs 4.2.1 met jailbreak. Ik heb ook niet zitten trollen met een beta van 4.3 of iets dergelijks. Ik werk met een imac.
  Alvast bedakt voor suggesties.

  John.

 • leon

  14 maart 2011 om 17:03

  Ik denk dat het verstandiger is om eerst uit te zoeken welke library de veroorzaker van het probleem is. Ik heb nu de library op m’n iMac opnieuw laten aanmaken, die heeft dus nu een nieuw ID. Op m’n Macbook Pro heb ik een backup teruggezet. Alles in orde nu …

  Ga dan uit dat de library waarmee je je iOS devices synced, de goeie is!

 • Peter

  14 maart 2011 om 19:13

  Kan dit ook de oplossing zijn voor mijn probleem? Namelijk mijn iPad doet het wel maar mijn iPod touch niet

 • Flieps

  15 maart 2011 om 9:38

  @cketelaar:

  TNX! Ik gebruik nu tussen mijn Mac Mini en MacBook de 2e optie die jij beschrijft. In feite hou je dan 2 bibliotheken. Dit werk in principe goed (de problemen die ik signaleerde ontstaan alleen via Homeshare op mijn iDevices). Nadeel van deze optie is dat mijn bibliotheek te groot wordt en ik dus iedere keer een externe HD aan mijn MacBook moet koppelen. Dat maakt het minder mobiel. Jouw optie 4 zou voor mij dus beter zijn. Ik kan dan de bibliotheek van de MacMini als Netwerkbibliotheek gebruiken (of deze misschien aan mijn Time Capsule hangen). Nadeel blijft dat de bibliotheek maar actief te gebruiken is op 1 van de Mac’s. Mijn Mac Mini is mijn mediacenter en staat dus continu aan (en iTunes is dan geopend). Als iemand een oplossing weet hoe dit te omzeilen houd ik me van harte aanbevolen.

 • Pwtimmerman

  21 maart 2011 om 23:53

  Hallo

  ik heb een probleem met thuisdeling op de iphone.

  als ik alle stappen heb gevolgd. is in eens de thuisdeling knop bij itunes weg en krijg ook geen veranderingen bij m’n iphone.

  btw moet ik de iphone tijdens het resetten van m’n ID ook aan de macbook laten hangen?

  mvg

 • teddomans

  2 april 2011 om 21:09

  hee
  ik snap niet precies hoe ik dat huisdeling op de ipod touch 4G moet activeren. Er staat dat je de instellingen app moet opstarten en op het ipod icoontje daar aan klikken. Maar dit icoontje bestaat bij mij niet.
  Weet iemand hoe ik het dan moet activeren?

  mvg en alvast bedankt!

 • Nick

  5 april 2011 om 22:07

  Geweldig !

  Dit is echt WAARDELOOS

  Net als Leon alle sync info kwijt
  En zelfs thuisdeling werkt nog niet.

 • Harm

  2 mei 2011 om 10:34

  Opmerking van Richard werkt prima. (Ik wek met iMac en iPhone 4)

  Richard Ijzermans:
  Mocht na het resetten van het ID de iOS app’s verdwenen zijn dan kun je deze weer toevoegen door de map thuismap ▸ Muziek ▸ iTunes ▸ Mobile Applications naar de bibliotheek in de linkerkolom te slepen.

  Richard bedankt voor de tip man !!

 • dwight

  23 december 2012 om 4:27

  Dank je!!

 • Giant

  28 september 2014 om 14:55

  Ik heb stappen 1-9 doorlopen. De App Remote doet het echter nog steeds niet. Op de PC en de iPad staan thuisdeling aan, met dezelfde Apple ID. Tijdelijk de firewalls van de router/modem en Norton Security uitzetten helpt evenmin. Ik heb de laatste versie van iTunes (11.4.018) en Remote app. Wat kan ik nog meer doen? Ik word hier gek van, dus alle tips zeer welkom. Dank!

Een reactie toevoegen: