13 januari 2012

Apple TV 2: Overflow

De Apple TV 2 is een op eerste zicht niet zo heel speciaal, maar wanneer je deze voorziet van de nodige software kan hij zeker concurreren met de hedendaagse media streamers. Vanaf vandaag zal Andy, wekelijks een onderdeel behandelen dat de Apple TV 2 een extra boost geeft voor al je extra multimedia toepassingen.

Vandaag de handige toepassing: Overflow. Deze Third-party applicatie maakt het mogelijk om de menu’s van je Apple TV te gaan onderverdelen in sub-menu’s. Dit is vooral handig wanneer je veel extra software hebt geïnstalleerd, zo hoef je niet eindeloos door je menu’s te zoeken.

Voor we aan de slag kunnen gaan moet de Apple TV uiteraard voorzien zijn van een Jailbreak, de meest betrouwbare software hiervoor vind ik persoonlijk Seas0npass (Firecore).De jailbreak geeft je de mogelijkheid om software van derden te installeren, net zoals dat bij andere iDevice’s het geval is.

Jailbreak en atv black gaan hand in hand, deze betaalde software zal een extra applicatie toevoegen die je kan vergelijken met Cydia voor de iPhone/iPad/iPod. Je hoeft nu niet meer alle extra software te installeren via een SSH verbinding maar gewoon makkelijk via een applicatie.

Eventueel een gratis alternatief is nitoTV, deze komt verder in de handleiding nog aan bod. Dit kan ook geïnstalleerd worden via een SSH verbinding, zo hoef je atv black niet aan te kopen. Hierover in een volgende handleiding meer.

Nu even genoeg achtergrond informatie, tijd om Overflow te installeren op onze Apple TV. We gaan er vanuit dat je voorzien bent van een Jailbreak en atv black. Ga naar het extra menu Maintenance - manage extras.

Van hieruit kan er extra software geïnstalleerd worden. Wanneer we in het menu Manage Extras zijn zal je volgend scherm layout zien.


Als nitoTV geïnstalleerd is kan je van hieruit eenvoudig extra software van derden gaan installeren. Zoals je op onderstaande schermafdruk kan zien heb je een extra menu binnen nitoTV met Installeer software, Manage, Weer, RSS Feeds, Instellingen en Over.


Zoals reeds eerder vermeld zal het volgend menu je bekend voorkomen van Cydia voor iDevices. Niet zozeer de grafische vormgeving maar vooral de mogelijkheid om via repo’s extra software te installeren. Van hieruit kan je nu Overflow op je Apple TV installeren.

Als de installatie voltooid is zal je niet meteen de optie Overflow zien verschijnen, wanneer dit het geval is moet je even de Apple TV herstarten door menu + play/pauze knoppen gelijktijdig in te drukken voor 7 seconden, de led vooraan zal nu snel gaan knipperen, daarna gaat je atv zich herstarten, een extra menu “Overflow” zal nu wel aanwezig zijn.

Hier heb je de mogelijkheid om een keuze te maken of je menu items zichtbaar zijn of zich als sub menu willen toevoegen aan het Overflow menu. Zo blijft je hoofdmenu van je atv overzichtelijk en beperk je de tabladen tot een minimum.


Tot zover de eerste handleiding betreffende de Apple TV 2, hopelijk hebben jullie er wat aan en zien we meer van dit in de nabije toekomst. Vragen en opmerkingen zijn vanzelfsprekend van harte welkom! Je kunt hiervoor de comment functie hieronder gebruiken.Reacties


 • zalex

  13 januari 2012 om 10:33

  Goed idee dit. Heb sinds een paar weken een Apple TV, met name voor Plex (wat overigens twijfelachtig werkt).

  Met jailbreaks heb ik geen goede ervaring (iPhone 3G werd zeer instabiel) dus áls ik dat ga doen, dan pas als het echt veel meer te bieden heeft. Dan bedoel ik dus geen weather apps en onhandige browsers.

  Ik heb twee vragen over de Apple TV waarop jullie misschien het antwoord weten:

  1. Real Racing 2 mirroring hapert nogal en is eigenlijk niet zonder ergernis te spelen. Ik heb een houtjetouwtje router van Sitecom en de ATV aangesloten met een UTP kabel. Waar kan het haperen dan aan liggen? Zou een betere router helpen?

  2. Ik wilde de ATV ook als muziekspeler gebruiken en de digital out aansluiten op mijn versterker. Echter, ik krijg er geen toon uit en alles blijft via de TV lopen? Ik las iets over dat uitsluitend Dolby 5.1 uit die uitgang gaan (indien aangesloten) en de rest via HDMI. Is dit op een manier te omzeilen?

 • Bill

  13 januari 2012 om 11:30

  ben ook pas in bezit van een Apple tv 2 dus alle info is welkom. SUPER!
  Vooral tips mbt XBMC graag.

  Zalex, ik heb zelf een Airport Extreme maar toch ook nog problemen met Real Racing 2, bij mij ook happeringen.

 • Joeri

  13 januari 2012 om 12:03

  Audio is bij mij geen probleem via digital out. Je kan hier het 1 en ander voor instellen in het settingsmenu.. Beetje prutsen zou moeten helpen.

  Ik heb werkelijk alles geprobeert met de jailbreak en ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het de moeite en geld niet waard is. Mijn i5 iMac heeft grote moeite om de video te streamen. Ffmpeg is hierbij de boosdoener.

  Plex en xbmc werken in mijn ogen nog lang niet goed genoeg. Sinds ik heb geüpgrade naar Lion is ook de SMB protocol niet langer ondersteund en moet je prutsen met nóg een andere app op je Mac om xbmc aan de praat te krijgen.

  Conclusie is dat je gewoonweg niet moet jailbreaken en aan de slag gaat met Handbrake. Dit werkt relatief snel en geeft je de mogelijkheid de ondertiteling zacht in te branden (optioneel weergeven). iTunes is toch echt het mooiste van alle opties. Mooie interface, zelf metadata meegeven en de stabiliteit zijn hierbij voor mij de doorslaggevende factoren. Er wordt verder werkelijk niets aangeboden waarvoor je zou moeten jailbreaken.

 • Peter

  13 januari 2012 om 12:54

  Mijn ATV2 werkt perfect in combinatie met een Time Capsule 4th gen en een imac 27 inch Core2Duo….. XBMC met de add on IceFilms is perfect!!!

  Voor wie niet weet wat icefilms is: ALLE FILMS EN SERIES via megaulpoad streaken…. Dus niet eerst downloaden en converteren. Google het maar eens of kijk op youtube. Werkelijk waar een overweldigend goede add on voor XBMC!!!

 • Allard

  13 januari 2012 om 13:28

  Super, bedankt! Hoop dat er nog veel meer van dit soort artikelen zullen verschijnen!

 • Henk Janssen

  13 januari 2012 om 13:29

  Inderdaad, leuk en leerzaam artikel!

 • Michiel

  13 januari 2012 om 13:56

  Goed idee deze ATV2 tips!

  Zoals hier al eerder gezegd ben ik vooral benieuwd naar de tips en trucs voor XBMC. Dat draait super, maar ik heb nogal eens wat gestotter bij afspelen van DVD9 en BRD.

 • Cees

  13 januari 2012 om 16:24

  Jailbreak en Atv black gaan hand in hand. Deze betalende software……. ?
  Betalende ? Of wordt bedoeld ‘betaalde’ software ?

 • Ton

  13 januari 2012 om 17:18

  Ik gebruik ATV flash bij atv2 al vanaf de betaversie, en al jaren op de atv 1 (geen streaming werkt niet) de blackversie werkt inmiddels perfect ik stream alles vanaf een timecapsule.

  Het stotterenen kan komen door de wifi snelheid.

 • Andy

  13 januari 2012 om 17:54

  @Cees, Hij is aan te kopen ja…

 • Eric

  13 januari 2012 om 18:38

  Mooi die tips. Ik heb sinds kort de ATV2 en het was voor mij de druppel (positief) om een nas (Synology) aan te schaffen. Uiteraard gejailbreakt en vooral de mediaplayer van Firecore doet het goed. Zowel Plex als XBMC krijg ik niet lekker aan de praat. Iemand goede tips voor de laatste? Installeren is geen probleem, maar het gaat om het streamen.

 • michael

  13 januari 2012 om 21:37

  Mooie foto voor de topshelf. Waar hebben jullie die vandaan????
  Bedankt voor de ATV tips. Ga zo door!

 • Hisense

  13 januari 2012 om 22:00

  Atv2 jailbroken en daarna atv2 flash black erop van firecore. Media player installeren en je speelt alle content af op je atv2. Xbmc en plex geen alleen maar problemen. Met mediaplayer speel je ook mkv 1080p af zolang de frame rate niet boven de 31 fps is want dan moet deze 2x per film gemiddeld bufferen.
  Succes

 • Undertaxxx25

  13 januari 2012 om 22:20

  @Michael, Zal de link morgen even doorsturen.

  @Hisense, Zelfde ervaring hier, de media player van atv black is veruit de beste voor zover ik geëxperimenteerd heb.

 • eddie

  13 januari 2012 om 22:50

  leerzaam artikel ik hoop dat er nog een heleboel volgen

 • Marc

  13 januari 2012 om 23:04

  bedankt, ik heb mijn atv2 nu paar dagen, en gelijk gejailbreakt, met seas0npass.

  xbmc en icefilms geinstalleerd, werkt wel opzich maar streamen via megaupload hapert af en toe, vooral met HD films.

  kun je met mediaplayer ook vannaf megaupload streamen?? maar dan beter?

  bedankt alvast voor de reacties.

 • snip

  14 januari 2012 om 0:11

  Heb mijn Apple tv 2 nu een jaartje en ik heb gewoon plex server op mijn macbook pro draaien en alle films en series staan op twee 1tb schijven gekoppeld aan mijn airport extreme doormiddel van een usb hub. Als ik vervolgens iets wil zien open ik de plex app op mijn iphone of ipad en stream ik het doormiddel van airplay naar de apple tv. Werkt echt super goed! Nooit problemen sinds de laatste paar updates van plex en speelt lekker alle bestandsformaten af. Plex zoekt zelf met de juiste plugins de ondertiteling en de meta data op. Ik gebruik de apple tv op deze manier elke dag. Een goede gebruiksvriendelijke manier voor degene die niet wil jailbraken. Een beetje snelle wifi verbinding is wel vereist anders moet de film/serie eerst even bufferen.

 • Ronald

  14 januari 2012 om 6:19

  Als streamen stottert, er zit een ethernetpoort op je Apple TV.

 • Adje

  14 januari 2012 om 10:57

  Ook ik heb sinds een week een aTV, voorzien van JB en aTV Flash. Via dit laatste programma heb ik “Media Centre” op de aTV gezet, dit werkt voortreffelijk. Ik kan films direct vanaf de (aan Airport Extreme gekoppelde) HD streamen zonder problemen. Speelt alle voorkomende videoformaten af, inclusief het zware MKV. Geen lag, geen vertragingen, geen haperingen. Ben er heel erg over te spreken.

 • FVlaanderen

  14 januari 2012 om 14:19

  En als je geen ziggo of XS4ALL hebt dan kan je ATV black makkelijk met een torent krijgen ;) (binnen 10 seconden gedownload)

 • mikeymike1971

  16 januari 2012 om 19:41

  @Undertaxxx25 mocht je in de gelegenheid zijn, stel ik het op prijs dat je me dat mailtje nog fries stuurt.

  Alvast bedankt!
  Grt,
  Michael

  Re:13 januari 2012 om 22:20
  @Michael, Zal de link morgen even doorsturen.

 • Andy

  16 januari 2012 om 20:41

  @Michael,

  Komt eraan !

 • Henk

  17 januari 2012 om 12:57

  Heeft iemand ervaring met het streamen van content mbv de atv2 naar een iPad?

  Ter illustratie, ik gebruik nu air video server op m’n Mac om content van m’n Nas naar de iPad te streamen. Op die manier kan ik waar ook thuis video op m’n iPad bekijken.

  Is de atv 2 geschikt om als media server te dienen (waarmee hij de Mac in het bovenstaande verhaal vervangt)?

 • Burtmobile

  18 januari 2012 om 10:13

  Goed initiatief, heb de ATV nu al meer dan een jaar en met een jb is het een echt
  super ding.
  Wel een en ander moeten experimenteren
  en googlen ;-)
  Laat maar komen die tips, ervaringen etc etc

 • Inge

  18 januari 2012 om 23:01

  @Michael Hier kun je deze en andere mooie topshelf backgrounds vinden: http://imho.nu/iMHo/sample-page/pimp-your-appletv-menu/appletv-framework/

 • maltje

  19 januari 2012 om 21:44

  gedaan met Icefilms,the feds hebben zich gemoeid.
  FUCK!!!

 • Teun

  5 februari 2012 om 1:06

  Ik heb een appel tv 2 maar ik wil op de slaapkamer ook een appel tv 2 aanschaffen. Gaat dat problemen geven? Of gaat mijn Ipfone het verschil zien?

 • Robert-Jan de Landmeter

  21 april 2012 om 9:16

  Hallo, ik heb de volgende simpele vraag maar kennelijk is het antwoord daarop voor mij moeilij te vinden.
  Ik hebg mijn apple tv aangesloten en alles werkt op mijn Tv
  Behalve: Ik wil graag mijn spellen van mijn ipad spelen op mijn tv maar dat is hetgene dat mij niet lukt. RaRa wat doe ik niet goed? Kan iemand mij helpen?
  Graag bericht vast vriendelijk dank

 • ben de geys

  25 december 2012 om 13:43

  geachte,

  als ik op apple tv de internetradio beluister kan ik enkel mijn fotostream bekijken via schermbeveiliging,ik heb mij de app fire gekocht soort openhaard, hoe kan ik die synchroniseren samen met de internetradio ipv de reclame van de radiopost zelf.
  alvast bedankt

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!