30 oktober 2015

tvOSApple TV 4: Hoe werkt de nieuwe afstandsbediening met Touchpad?

apple tv icoon

De nieuwe Apple TV 4e generatie heeft een splinternieuwe afstandbediening gekregen met een Touchpad (Touch Surface). Hierdoor kun je de Apple TV bedienen met veegbewegingen.

Zo kun je snel scrollen door films en series, maar ook vooruit- en terugspoelen bij het bekijken van content. Ook zul je het Touchpad gebruiken bij het spelen van bepaalde spellen of om te navigeren in applicatie. Het Touchpad is gemaakt van glas en vind je bovenaan de afstandsbediening terug en is gemakkelijk te gebruiken met je duim.

De bewegingen die het Touchpad kan registreren kun je onder verdelen in drie categorieen genaamd: klikken, navigeren en scrollen. Hieronder leggen we uit hoe ze werken.

Apple TV scrollenScrollen
Deze optie zul je vaak gebruiken op je nieuwe Apple TV, door snel een grote veegbeweging naar links of rechts te maken spoel je snel terug of vooruit bij het bekijken van een video. Ook kun je dit in menu’s raadplegen wanneer je aan het bladeren bent door films, foto’s, series, etc. Wanneer je langzaam naar links of rechts veegt zal je rustig scrollen en kun je bijvoorbeeld film per film of foto per foto bekijken.

 

Apple TV NavigerenNavigeren
Om je te verplaatsen binnen menu’s en op je Apple Tv doe je dit met korte veegbewegingen, veeg naar links, rechts, boven of onder om te navigeren naar nieuwe content op je Apple TV. Op de Apple TV zie je nauwkeurig alle handelingen terug die worden uitgevoerd op het Touchpad doordat items lichtjes bewegen.

 

Apple TV klikkenKlikken
Als je iets wil selecteren op de Apple TV dan doe je dit met een eenvoudige klik op het Touchpad. Het gehele Touchpad kun je gebruiken om te selecteren, klik je dus bovenaan in de hoek of in het midden, het maakt geen verschil.

Om terug te keren naar het vorige scherm dien je op de menu-knop te drukken. Om gelijk terug te keren naar het hoofdmenu dien je te klikken op de thuisknop (te herkennen aan het TV-icoon).

Het volume pas je aan via de plus- en min-knop op de afstandsbediening, pauzeren en afspelen doe je met de play-knop. Siri werkt helaas nog niet op de Apple TV in het Nederlands, door op de microfoonknop te klikken activeer je het zoeken op de Apple TV. Leuk om te weten, de afstandsbediening werkt via bluetooth, hierdoor hoef je hem niet te richten naar je Apple TV.

Lees ook: De nieuwe Apple TV screensavers installeren op je Mac

afstandsbediening apple tv 4

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Jochen

  30 oktober 2015 om 13:39

  Als ik het goed voor heb, dan dienen de + en – toetsen enkel om het volume van je tv of receiver te bedienen maar niet het volume binnen Apple TV?

 • Theo Blokker

  30 oktober 2015 om 22:01

  Ik zit net foto’s te kijken via de nieuwe AppleTV, “vroeger” kon ik hier muziek – van iTunes – bij afspelen, ik kon dan zelf in het menu van ” Speel diavoorstelling af” uit “Mijn muziek” een “Afspeellijst” kiezen en die, al dan niet geshuffeld, als achtergrondmuziek afspelen. Deze mogelijkheid heb ik nu nog niet ontdekt.

 • Wesley Fabry

  31 oktober 2015 om 9:42

  @jochen alleen voor randapparatuur

  @theo Die hebben wij ook nog niet gevonden..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!