14 juli 2010

Applejack: Eerste Hulp bij problemen (OS X 10.6)

emergency_kitWanneer er zich problemen voor doen met OS X op je Mac dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door verkeerde bestand/map bevoegdheden of corrupte voorkeur en cache bestanden. De problemen zijn te herkennen aan het niet willen afsluiten van je Mac of in andere gevallen problemen met het opstarten van OS X.

Op Sourceforce website is al enige tijd de applicatie Applejack beschikbaar. Applejack is een handige tool die je kan helpen wanneer je Mac dergelijke problemen vertoond. Sinds deze week is er nu ook Applejack versie beschikbaar die werkt onder Mac OS X 10.6 Snow Leopard. De tool bestaat uit een verzameling scripts die onderhoud en hersteltaken kunnen uitvoeren op OS X zonder dat deze volledig is opgestart.

Als Applejack is gedownload en geinstalleerd kan je de scripts activeren door je Mac op te starten in 'single user mode' dit doe je door de Command ⌘ + S toetsen ingedrukt te houden bij het opstarten (na de Bong!). Nadat de OS X core bestanden zijn geladen heb je de beschikking over het applejack commando. Applejack is alleen geschikt om gestart te worden in single user mode, probeer Applejack dan ook nooit te starten vanuit OS X Terminal.

In single user mode heb je de beschikking over de onderstaande Applejack commando's:

applejack
Interactive mode: Doormiddel van menu opties kan je specifieke taken uitvoeren.

applejack auto restart
Auto mode: Voert het herstellen van permissies, disk herstel en de validatie van de voorkeur bestanden uit. Wanneer de taken zijn afgerond wordt je Mac automatisch herstart.

applejack AUTO
Deep Auto mode: Dit commando voert alle taken zoals hierboven uit, aangevuld met het opruimen van alle cache bestanden. Gebruik deze optie alleen als applejack auto geen resultaat heeft.

man applejack
Geeft je een volledig overzicht van alle mogelijkheden en opties.

Wanneer er tijdens de checks corrupte voorkeur bestanden worden aangetroffen dan worden deze verplaatst naar de map: ~/Library/Preferences (Corrupt). Applejack maakt tijdens het uitvoeren van de taken het log bestand AppleJack.log aan dat terug te vinden is in de map /var/log/

Het is raadzaam voor iedere Mac gebruiker om Applejack te installeren, op het moment dat er zich serieuze problemen voordoen met je Mac is Applejack vaak de oplossing om je systeem weer werkend te krijgen.

Voor meer informatie en downloaden: http://applejack.sourceforge.net/

applejack_screen_shotReacties


 • maclover

  14 juli 2010 om 21:20

  Eindelijk AppleJack.. Kan ik eindelijk 10.6 installeren :)

 • Maerte

  5 september 2010 om 14:06

  Waanzinnig! Eindelijk een programma dat wel werkt. Mijn powerbook was irritant traag, er viel bijna niet mee te werken. Alles geprobeerd, MacJanitor en dergelijke, niets hielp. Nu heb ik Applejack laten lopen en mijn powerbookje is weer helemaal de oude (dat wil zeggen: als nieuw).

  Zo blij als een kind.

  Dank aan Applejack en Appletips.nl

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!