30 december 2011

Blokken tekst selecteren in Mac OS X

Door de muisknop ingedrukt te houden en over een tekst te slepen kan je een bepaald stuk tekst selecteren. Dit is niet bijzonder en is bij iedere Mac OS X gebruiker bekend. Er zijn in Mac OS X echter nog een aantal extra methodes beschikbaar om tekst te selecteren.

Zo ondersteunen veel Mac OS X applicaties het selecteren van blokken tekst, hiermee kan je een stuk tekst selecteren zonder daarbij het einde van de regels te selecteren. Deze optie kan zeer handig zijn wanneer je bijvoorbeeld tekst uit een bepaalde kolom of tabel wilt kopiëren.

Om een blokselectie te maken houd je de Option ⌥ toets ingedrukt terwijl je een stuk tekst selecteert de cursor veranderd in een kruisje. Je kan deze selectie methode gebruiken in iedere Cocoa applicatie zoals bijvoorbeeld Tekst editor en Mail.

Deze blokselectie methode werkt ook onder de Mac versie van Microsoft Word echter zal in deze applicatie de cursor niet van vorm wijzigen.

Onder Mac OS X is het tevens mogelijk om meerdere selecties te maken in een tekst. Dit doe je door de cmd⌘ in gedrukt te houden bij het selecteren van de tekst. Houd de cmd⌘ in gedrukt en selecteer ander stuk met behulp van je muis of trackpad. De op de geselecteerde tekst kan je zonder problemen bewerkingen zijn, kopiëren, knippen en plakken uitvoeren.Reacties


 • Rutger

  30 december 2011 om 9:45

  Reuzehandig;)

 • hans

  30 december 2011 om 11:36

  Bedankt dit wist ik nog niet! Dit kan je veel tijdswinst opleveren.

  Ps,
  Het is niet ‘in gedrukt’ maar gewoon ‘ingedrukt’.

 • Annie

  30 december 2011 om 15:23

  Bij mij werkt het niet. Ik druk de cmd-toets in maar ik kan niet selecteren met de muis. De Mac selecteert dan gewoon alles.

  Mag ik middels deze mail iedere mac-liefhebber/ster een geweldige jaarwisseling wensen en een heel goed 2012.
  Bedankt voor alle tips!!!

 • Marcel

  31 december 2011 om 14:38

  Handig!

 • Annette

  9 februari 2012 om 9:42

  Sinds kort werken bij mij de knoppen cmd-c en cmd-v niet naar behoren? Soms krijg ik de melding dat mijn commando niet uitgevoerd kon worden en nu plakt ie een stuk tekst uit het “verleden” en niet wat ik zojuist heb geselecteerd. Wie o wie weet hoe ik dit euvel kan verhelpen?

 • Harry

  15 juli 2014 om 20:07

  Door de muisknop ingedrukt te houden en over een tekst te slepen kan je een bepaald stuk tekst selecteren.

  Als ik dat doe krijg ik een hele vreemde tekst, zie dit:

  ,,

 • Harry

  15 juli 2014 om 20:09

  Hahaha, kan je nagaan de geselecteerde tekst geeft hij bij verzenden niet eens weer!!!
  het zijn doodskopjes hoofdletters en cijfers door elkaar heen maar niet de tekst die ik heb geselecteerd!

 • Kimberley

  14 september 2017 om 12:14

  Deze functie met de Command toets is erg handig. Op een of andere manier werkt het sinds vandaag niet meer in word2016. Iemand een tip hoe ik dit kan oplossen?

 • Wesley Fabry

  14 september 2017 om 13:15

  @Kimberley het zou kunnen dat Microsoft dit niet meer ondersteund, helaas hebben we zelf geen Word en kunnen we het niet oplossen/testen. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl
  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen: